bigmodel Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Witam. W ramach świątecznego relaksu, postanowiłem skończyć jakiś model. Wybór padł na tygrysiątko w postaci żywicznego Tygrysa.I. wersja – mid w skali 1/15. Po za tym konkurencja też swojego robi http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=12538 A dwa, że trening przed Królewskim Tygryskiem będzie potrzebny (choć coś czuję że następny w kolejce do zrobienia będzie Half Track M 16) Pojazd ma być w malowaniu z 1./schwere Panzer-Abteilung 507, nr boczny 111 Na razie koncept jest taki, żeby z końcem stycznia model był pomalowany w kolor bazowy, kamuflaż + numery taktyczne na wieży. ( o ile starczy farby, na oko powinno starczyć ) Kilka zdjęć małego tygryska Gąsienice na wieży na szybko oczyszczone do zdjęcia, i na sucho zamocowane do zdjęć. Zimmerit własnej roboty. Błotniki wycinane i wyginane z blaszki. Pomalowana wieża - malowana farbami Tamiyi. Na tłumikach zrobiłem leciutką fakturę, że szpachli Tamiyi. I na koniec pomalowałem rdzą - gunze. Dokleiłem tylnie mocowania na liny, i kilka innych drobiazgów. ( Detale - tłumiki, zapasowe gąsienice, itd są zamontowane na sucho do zdjęć) Jak się uda to może gotowego tygryska będzie można zobaczyć w Lutym na imprezie w Pardubicach. Cdn. może jeszcze przed Sylwestrem. Pozdrawiam Jacek Edytowane 28 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 kawał modelu i kawał dobrej roboty Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradkur Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 jedziesz z tymi gigantami tiger 1 m-16 i tiger 2 no no powodzenia bede kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Niezły, ale zimmerit pod osłonami tłumików ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 Witam ale zimmerit pod osłonami tłumików ? Masz na myśli te paski bez zimmeritu po bokach tłumików? Specjalnie tak zrobiłem, żeby łatwiej było później przykleić pancerne osłony tłumików. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Witam ale zimmerit pod osłonami tłumików ? Masz na myśli te paski bez zimmeritu po bokach tłumików? Specjalnie tak zrobiłem, żeby łatwiej było później przykleić pancerne osłony tłumików. Pozdrawiam Jacek Nie, nie, domyśliłem się, chodzi mi o to że zimmerit nie był kładziony pod blaszane osłony tłumików, no chyba że był taki egzemplarz. http://s258.photobucket.com/albums/hh246/Bathin44/DSC00296.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 Witam. A oto chodzi Widziałem na paru zdjęciach, że w tym miejscu zimmerit też występował. A usunięcie teraz zimmeritu nawet nie wchodzi w rachubę. Szpachla zaschła i jest jak beton. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Witam. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. Tym razem tylko dwie fotki. Wstępna przymiarka lin holowniczych. Koła jezdne. Ta strona już prawie spasowana. Wahacze pracują, kółka się pięknie kręcą. Na razie jestem na etapie przemalowywania bandaży na kołach jezdnych. Okazało się że płyny miga (filtry oraz Pigment fixer i Thiner for washes ) rozpuszczają farbę z markerów Tamiyi. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 ale bydle,superbydle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Witam. Ciąg dalszy. Zrobiony zimmerit + błotniki na drugim boku. Mocowania na line na bocznym pancerzu. Do doklejenia zostały jeszcze dwa zaczepy. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Mam prośbę, jakbyś mógł postawić model koło czegoś mniejszego, najlepiej jakiś inny model w 1:35. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Mam prośbę, jakbyś mógł postawić model koło czegoś mniejszego, najlepiej jakiś inny model w 1:35.Pzdr Proszę bardzo Za tło posłużyło maleństwo Dragona - Sherman M4A2. III. w skali 1/35 Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 ale kto to wyprodukowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Kurde a ja myślałem że schwimmwagen w 16 jest duzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 ale kto to wyprodukowal? Masz na myśli Tygrysa ? Zobacz tutaj. http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=12538 Na paru zdjęciach widać mój kadłubek od tygryska. Poznasz go po zimmericie który jest tylko na przedniej płycie kadłuba Kurde a ja myślałem że schwimmwagen w 16 jest duzy E tam nie jest znowu taki mały, w porównaniu z Tygrysem. Choć ten Schwimm w 1/16 to gniot. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Dzięki, niezłe "maleństwo", 3 takie i nie mam juz miejsca na półce, hehe. Świetna robota. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 Witam. Lakiernia pracuje. Do malowania użyłem następującymi farb. Tamiyi - piasek i brąz. Vallejo – zieleń Parę rzeczy na kadłubie muszę jeszcze poprawić. Malują się oznaczenia na wieży Następnie numer zostanie zasłonięty dodatkowymi gąsienicami. Stanowiącymi dodatkowe dopacerzenie tego wozu. Na których trzeba będzie wymalować nr 111 po bokach. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Witam. I oto następna część sagi o tygrysku. Za oknem zima. A prace idą powoli do przodu. Na razie zabieram się za odlewanie gąsienic. Może w między czasie przyjdzie odwilż i będzie można się udać nad Odrę po naturalne specyfiki do brudzenia modeli Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Wiesz co, popraw koła, strasznie krzywo wyszło - falowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Koła się same poprawią w czasie brudzenia Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Koła się same poprawią w czasie brudzenia Pozdrawiam Jacek O joj, no nie, nie mozna takiej tandety odwalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Żadnej tandety nie ma. Jak pisałem wszystko idzie według planu. Na razie jest to dopiero początek prac wykończeniowych. Zresztą jak widać na zdjęciu jedno koło czeka jeszcze na wymalowanie bandaży na nim. Na razie jak widać tylko dwie pary kół są wstępnie zrobione. Reszta to dopiero baza do wykończenia. Po za tym wewnętrznych kół nie będzie widać, bo będą zasłonięte przez koła zewnętrzne. A na koniec koła zostaną delikatnie ubłocone. Nie jest to mój pierwszy tygrys w tej skali, wiec mniej więcej wiem co będzie widoczne a co będzie zasłonięte. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 Witam. Powoli zaczynam brudzić kadłub. Materiał do brudzenia to naturalny składnik - błotko zbierane pod blokiem. Rozrobione z wodą + kilka kropel wikolu. Cdn. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 lol,bardzo realistyczny odcien i gradacja blotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 świetne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi