SmokHaosu Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Widzę, że przygody z I-16 niczego Cię nie nauczyły. Skleił bys to do kupy jak Bogowie przykazali, po szpachlował, pomalował na niebiesko po całości, zamaskował tasiemką i pomalował na piaskowo. Rączki przędnej zabolą jak będziesz to sztukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Widzę, że przygody z I-16 niczego Cię nie nauczyły. Skleił bys to do kupy jak Bogowie przykazali, po szpachlował, pomalował na niebiesko po całości, zamaskował tasiemką i pomalował na piaskowo. Rączki przędnej zabolą jak będziesz to sztukować. Dobra spokojnie... Skleiłem skrzydło (+ silnik) stateczniki też przyklejone, jeszcze drugie skrzydło i będzie całe. Miało nie być szpary przy skrzydłach Bywa. Wiecie, to jest troche to duże... Ale dobra, takie pytanie: Za maskowanie szyb dopiero będe zabierał, więc czy przykleić je przed pomalowaniem? (pasują idealnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Ja te szyby bym zamaskował, przykleił, malował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Ja te szyby bym zamaskował, przykleił, malował. Też tak myślę. Wiecie, to jest troche to duże... Tzn. że model jest duży? Spokojnie, większe się widziało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Ja te szyby bym zamaskował, przykleił, malował. Też tak myślę. Ja też Wiecie, to jest troche to duże... Tzn. że model jest duży? Spokojnie, większe się widziało . No tak, model. Mam za sobą Ju-52, B-17 i Lancastera które są większe, ale jakoś tu się bardziej martwie, że coś pójdzie nie tak. Nie dlatego, że konkurs, sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 No tak, model. Mam za sobą Ju-52, B-17 i Lancastera które są większe, ale jakoś tu się bardziej martwie, że coś pójdzie nie tak. Nie dlatego, że konkurs, sam nie wiem... No to już sprawa psychologiczna . Nie martw się na zapas, jak na razie idzie w porządku . Najważniejsze,żebyś nie stracił zapału do budowy. Bo na przykład u mnie to szwankuje i Petka tylko stoi i się kurzy. No może dziś coś podłubię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 To buduj Ale może masz racje, psychologia Zacząłem oklejać szyby, po 2 padłem, kurde, to nie jest łatwe :/ Nie wiem, zajmie mi to z tydzień chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Spokojnie i głowa do góry. Nie spiesz się. Dasz sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Potnij taśmę na cienkie paski i po kawałku obklejaj każdy segment a potem wypełniaj środek taśmą albo maskolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Dzięki za wiarę Ostach możesz powtórzyć bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. no to jak jedna torpeda, to znaczy że masz okazję trochę całość wymęczyć. Brud, kurz, smar, o przestrzelenia też się pokuś Draku zapomniałem odpisać do powyższego No będzie brudzenie, przewiduje wash, kurz na koła (i coś jeszcze może), no i spalenizna od wydechów (co do tego mam problem, ale daleko do tego etapu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Zawsze możesz też użyć masek Eduarda... Na stronie Martoli widziałem, wpisz he-111, tworzywo: maski, coś na pewno znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Ja robię tak: 1. Przyklejam sobie kawał taśmy na szklaną płytkę (szybkę taką znaczy sie). Ostatnio robie tak zawsze z taśmą bo to przy okazji rozwiązuje problem nadmiaru kleju przy maskowaniu. 2. Robię nacięcie skalpelem tak by wyszedł wąski paseczek - można też kupić po prostu wąską taśmę. 3. przyklejam paseczek wzdłuż ramki na oszkleniu, odcinam nadmiar. 4. powtarzam to dookoła. 5. środek zaklejam większym kawałkiem taśmy albo wypełniam maskolem Jak dla mnie jest to lepszy sposób niż zaklejenie całego segmentu oszklenia taśmą a potem wycinanie go skalpelem. Przy pewnej wprawie idzie to szybko i szlag trafia przy dziesiątej a nie przy drugiej szybce Dobry sposobem wydaje się też być sposób z PWM tutaj cytowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Ostach dzięki. Marti_nez o takie coś chodzi? KLIK Wcześniej nie miałem do czynienia z maskowaniem jakimkolwiek (mówie oczywiście o szybach) . Najwyższy czas zacząć. Dobra mam 3 sposoby (maskowanie dokupić, robić jak zacząłem albo sposób by Ostach), coś wybiorę Dziś skleję to skrzydło i wrzucę foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Marti_nez o takie coś chodzi? KLIK Tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 No i co jest, Krzychu? Jakieś działania w kierunku ukończenia uskuteczniasz czy tylko bąki zbijasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 16 Lutego 2009 Autor Share Napisano 16 Lutego 2009 Bąki zbijam :( Czekałem aż na mojehobby ukaże się to maskowanie do szyb, dziś była dostawa Edka, ale tego co ja chce nie było... Napisze jeszcze do nich w tej sprawie. A może ktoś ma to do oddania/sprzedania? Lub czy jest w Warszawie jakiś sklep modelarski gdzie to z pewnością by było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Maski są w Martoli, przynajmniej na stronie www. Możesz też popytać w Tora Tora Tora. P.S. A projekt I-16 umarł? Bo to nieładnie nie kończyć modeli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 16 Lutego 2009 Autor Share Napisano 16 Lutego 2009 Czytasz mi w myślach? Właśnie przeglądam zdjęcia I-16, chce wymyślić coś innego niż miało być. Nie zapomniałem o Nim, ale chce się z choć jednym wyrobić na koniec konkursu, ale dzięki za pamięć. To się chyba to 3x Tora wybiorę. A ten Martola to też jako zwykły sklep jest? - tam na stronie nie ma dokładnie tego (CX003). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 A ten Martola to też jako zwykły sklep jest? Tak, na Kieleckiej. Ostatnio w wątkach o sklepach pisze się peany na jego cześć . Jeśli nie ma konkretnie tego zestawu masek, to do innego modelu (w tej wersji i skali) powinny też pasować. Popytaj sprzedawcy. A co do szczurka to pomaluj go w takie fajne kamo: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1384367&kateg=100069 Mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 17 Lutego 2009 Autor Share Napisano 17 Lutego 2009 To by było kompletne sf!! A może coś innego, równie ciekawego wymyślisz/wymyślicie To się przejadę w weekend do jednego i drugiego sklepu. Oby gdzieś było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Znalazłem te maski, w Martoli zamówiłem i dostałem informacje, że są do ściągnięcia w 2 tygodnie. Dziś mijają te 2 tygodnie... Oby do poniedziałku były :/ Nie wiele zrobiłem, a praktycznie nic. Szkoła szkoła i tylko szkoła :/ Wash wnętrza, fotka z fleszem więc wygląda to strasznie, ale w rzeczywistości tak nie jest Słońce wyjrzało to potem mu zrobię w świetle dziennym. Wszystko razem: Dziś wezme się za sklejenie skrzydeł z kadłubem i szpachlowanie. No i znalazł swoje miejsce: P.S. Śmigła - wg instrukcji powinny być na czarnozielny, ale... coś mi się wydaję, że coś tu nie tak. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Tutaj wyglądają na czarne: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=5204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 To wnętrze wygląda jak wyciągnięte z oceanu po 10 letniej kąpieli. Weź zmyj jeszcze tego washa..... Poza tym czekam a malowanie Bardzo jestem ciekaw jak Ci wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Nie tyle śmigła co same łopaty. powiedziałbym bardzo ciemno zielone, prawie czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 To będę musiał coś zmieszać :P Lucas HS nie martw się, zaraz zmyje Dzięki, chłopaki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi