kiej Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego (edytowane) Witam serdecznie Forumowiczów. Po długim klejeniu i jeszcze dłuższym namyśle postanowiłem pokazać mój kolejny projekt. Sklejam od dobrych kilkunastu lat (nie licząc szkoły), a mam 61 wiosenek. W zasadzie dotychczas była to głównie marynarka wojenna, a konkretnie okręty liniowe pancerniki i ciężkie krążowniki, głównie w skali 350 i 200. Lotniczą przygodę rozpocząłem dopiero w ub. roku, a pierwszy model był sentymentalny - MIG23 Flogger 1/32. Pamiętam gdy jako nastolatek, stałem w krzakach w Sianożętach i "podglądałem" startujące jedna po drugiej, maszyny startujące na pasie w Bagiczu (model pokażę następnym razem). Następny był F-4 Phantom II Navy z Tamiya, no i wreszcie prezentowany MIG29 od Trumpetera. W projekcie wykorzystałem kalkomanie Heroes of Kościuszko new paint Part I oraz oznaczenia techniczne - arkusz D32091 firmy ModelMaker. Obecnie prace trwają przy F15 Eagle C (Tamiya 32). Zapraszam do oglądu, ew. uwag. pozdrawiam Kiejstut Edytowane 14 Lutego przez kiej korekta 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Ładny model. Gratulacje. Owiewka wydaje mi się zbyt niebieska i ewentualnie dodałbym parę kabelków i kolorów przy silniku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego Tak, z owiewką przesadziłem ale parę kabelków ? Co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Nr 42 nosi MiG-29UB a nie wersja A, po drugie , skoro żaluzje otwarte to czemu i główne wloty też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego Zauważyłem nr i postacie na końcowym etapie realizacji. Wloty powietrza na postoju mogą być i otwarte, i zamknięte w fazie rutynowego sprawdzania sprawności podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego (edytowane) Nasze MiGi nie mogą przenosić trzech różnych rodzajów rakiet. Czerwone elementy na rakietach to jakieś s-f. Przednie koła wkleiłeś tyłem do przodu Niebieska owiewka Co do anten to jednak coś tam latało z nimi w nowym kamuflażu. Jeszcze drobiazg: brak czerwonych świateł antykolizyjnych na górze i dole kadłuba Dodatkowo, jeśli szare numery, to zdecydowanie zbyt ciemny jest ten ciemniejszy szary na modelu. Edytowane 15 Lutego przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego 27 minut temu, Grzes napisał: Nasze MiGi nie mogą przenosić trzech różnych rodzajów rakiet. Czerwone elementy na rakietach to jakieś s-f. Antena mieczowa za kabiną nie występowała, bo samolot był już po modernizacji (brak też elementów przed kabiną) Przednie koła wkleiłeś tyłem do przodu Niebieska owiewka Koło jest wklejone dobrze, jedynie osłona odwrotnie ale sprawdzę w instrukcji bo nie chce mi się wierzyć że puściłem takiego babola. Czerwone elementy na rakietach to może science fiction ale zrobione zgodnie z instrukcją malowania Trumpeter 1/32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, kiej napisał: nie chce mi się wierzyć że puściłem takiego babola. Zrobiłeś nie mniejszego w postaci pomylenia kalkomanii, więc więcej wiary w swoje możliwości 8 godzin temu, kiej napisał: Czerwone elementy na rakietach to może science fiction ale zrobione zgodnie z instrukcją malowania Trumpeter 1/32. No tak, najważniejsze, że zgodnie z instrukcją Edytowane 15 Lutego przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 10 godzin temu, Grzes napisał: Przednie koła wkleiłeś tyłem do przodu ... na pewno koła? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 2 minuty temu, marek d napisał: na pewno koła? Dobra, nie zerknąłem, że osłona w tym modelu jest oddzielną częścią. Lepiej byś zrobił, jakbyś upewnił autora modelu, że zrobił błąd w modelu, a nie ja w wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 15 minut temu, Grzes napisał: Lepiej byś zrobił, jakbyś upewnił autora modelu, że zrobił błąd w modelu, a nie ja w wypowiedzi. Przecież dałem fotkę. Mylne wypowiedzi też wprowadzają w błąd. 10 godzin temu, kiej napisał: zrobione zgodnie z instrukcją malowania Trumpeter 1/32. Jak się da coś poprawić to popraw. Buduj dalej ale więcej patrz na zdjęcia orginałów. Instrukcja to tylko sugestia. Czerwone osłony na rakietach można spotkać na zdjęciach, choćby a starym PKL MiG 29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 7 minut temu, marek d napisał: Przecież dałem fotkę. 7 minut temu, marek d napisał: Mylne wypowiedzi też wprowadzają w błąd. Zgadza się, ale w tym przypadku sam autor napisał, że koła są ok, tylko owiewka źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 20 godzin temu, kiej napisał: Zauważyłem nr i postacie na końcowym etapie realizacji. Wloty powietrza na postoju mogą być i otwarte, i zamknięte w fazie rutynowego sprawdzania sprawności podzespołów. Co rozumiesz przez rutynowe sprawdzanie sprawności podzespołów? Bo wg mojej wiedzy to dopiero po spuszczeniu ciśnienia z instalacji samolotu można "recznie" zamknąć główne wloty, poza tą czynnością procedura tą odbywa się w pełni automatycznie... Druga sprawa hamulce aerodynamiczne, na postoju nie ma możliwości pozostawienia ich otwartych, poza tym w momencie kiedy był podwieszany zbiornik pod kadłubem, nie używano hamulców aero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego OK, dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 25 minut temu, Tazman79 napisał: Co rozumiesz przez rutynowe sprawdzanie sprawności podzespołów? Bo wg mojej wiedzy to dopiero po spuszczeniu ciśnienia z instalacji samolotu można "recznie" zamknąć główne wloty, poza tą czynnością procedura tą odbywa się w pełni automatycznie... Druga sprawa hamulce aerodynamiczne, na postoju nie ma możliwości pozostawienia ich otwartych, poza tym w momencie kiedy był podwieszany zbiornik pod kadłubem, nie używano hamulców aero... Dzięki za informacje techniczne, nie miałem tej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi