Skocz do zawartości

MIG-29A Fulcrum 1/32 Trumpeter - moja pierwsza prezentacja,

kiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Forumowiczów.

Po długim klejeniu i jeszcze dłuższym namyśle 🙂 postanowiłem pokazać mój kolejny projekt.  Sklejam od dobrych kilkunastu lat (nie licząc szkoły), a mam 61 wiosenek. W zasadzie dotychczas była to głównie marynarka wojenna, a konkretnie okręty liniowe pancerniki i ciężkie krążowniki, głównie w skali 350 i 200.  Lotniczą przygodę rozpocząłem dopiero w ub. roku, a pierwszy model był sentymentalny - MIG23 Flogger 1/32. Pamiętam gdy jako nastolatek, stałem w krzakach w Sianożętach i "podglądałem" startujące jedna  po drugiej, maszyny startujące na pasie  w Bagiczu (model pokażę  następnym razem).  Następny był F-4 Phantom II Navy z Tamiya, no i wreszcie prezentowany MIG29 od Trumpetera.  W projekcie wykorzystałem kalkomanie Heroes of Kościuszko new paint Part I  oraz oznaczenia techniczne - arkusz D32091  firmy ModelMaker.  Obecnie prace trwają przy F15 Eagle C (Tamiya 32). Zapraszam do oglądu, ew. uwag.

pozdrawiam

Kiejstut

P1160222.JPG

P1160224.JPG

P1160252.JPG

P1160246.JPG

P1160247.JPG

P1160249.JPG

P1160251.JPG

P1160252.JPG

P1160254.JPG

P1160253.JPG

P1160258.JPG

P1160259.JPG

P1160261.JPG

P1160262.JPG

P1160268.JPG

P1160269.JPG

P1160270.JPG

P1160272.JPG

P1160273.JPG

P1160235.JPG

P1160237.JPG

P1160238.JPG

P1160239.JPG

P1160242.JPG

P1160243.JPG

P1160245.JPG

Edytowane przez kiej
korekta
  • Like 11

• kiej changed the title to MIG-29A Fulcrum 1/32 HEROES OF KOŚCIUSZKO (new paint) - moja pierwsza prezentacja,
  • kiej changed the title to MIG-29A Fulcrum 1/32 (kalkomanie HEROES OF KOŚCIUSZKO new paint od firmy ModelMaker) - moja pierwsza prezentacja,

Zauważyłem nr i postacie na końcowym etapie realizacji. Wloty powietrza na postoju mogą być i otwarte, i zamknięte w fazie rutynowego sprawdzania sprawności podzespołów.

Nasze MiGi nie mogą przenosić trzech różnych rodzajów rakiet.

Czerwone elementy na rakietach to jakieś s-f.

Przednie koła wkleiłeś tyłem do przodu

Niebieska owiewka :nienie:

Co do anten to jednak coś tam latało z nimi w nowym kamuflażu.

Jeszcze drobiazg: brak czerwonych świateł antykolizyjnych na górze i dole kadłuba

Dodatkowo, jeśli szare numery, to zdecydowanie zbyt ciemny jest ten ciemniejszy szary na modelu.

Edytowane przez Grzes

27 minut temu, Grzes napisał:

Nasze MiGi nie mogą przenosić trzech różnych rodzajów rakiet.

Czerwone elementy na rakietach to jakieś s-f.

Antena mieczowa za kabiną nie występowała, bo samolot był już po modernizacji (brak też elementów przed kabiną)

Przednie koła wkleiłeś tyłem do przodu

Niebieska owiewka :nienie:

Koło jest wklejone dobrze, jedynie osłona odwrotnie ale sprawdzę w instrukcji bo nie chce mi się wierzyć że puściłem takiego babola. Czerwone elementy na rakietach to może science fiction ale zrobione zgodnie z instrukcją malowania Trumpeter 1/32.

• kiej changed the title to MIG-29A Fulcrum 1/32 Trumpeter - moja pierwsza prezentacja,
8 godzin temu, kiej napisał:

nie chce mi się wierzyć że puściłem takiego babola.

Zrobiłeś nie mniejszego w postaci pomylenia kalkomanii, więc więcej wiary w swoje możliwości

8 godzin temu, kiej napisał:

Czerwone elementy na rakietach to może science fiction ale zrobione zgodnie z instrukcją malowania Trumpeter 1/32.

No tak, najważniejsze, że zgodnie z instrukcją :super:

Edytowane przez Grzes

2 minuty temu, marek d napisał:

na pewno koła?

Dobra, nie zerknąłem, że osłona w tym modelu jest oddzielną częścią.

Lepiej byś zrobił, jakbyś upewnił autora modelu, że zrobił błąd w modelu, a nie ja w wypowiedzi.

15 minut temu, Grzes napisał:

Lepiej byś zrobił, jakbyś upewnił autora modelu, że zrobił błąd w modelu, a nie ja w wypowiedzi.

Przecież dałem fotkę. Mylne wypowiedzi też wprowadzają w błąd.

10 godzin temu, kiej napisał:

zrobione zgodnie z instrukcją malowania Trumpeter 1/32.

Jak się da coś poprawić to popraw. Buduj dalej ale więcej patrz na zdjęcia orginałów. Instrukcja to tylko sugestia.

Czerwone osłony na rakietach można spotkać na zdjęciach, choćby a starym PKL MiG 29.

7 minut temu, marek d napisał:

Przecież dałem fotkę.

:super:

7 minut temu, marek d napisał:

Mylne wypowiedzi też wprowadzają w błąd.

Zgadza się, ale w tym przypadku sam autor napisał, że koła są ok, tylko owiewka źle.

20 godzin temu, kiej napisał:

Zauważyłem nr i postacie na końcowym etapie realizacji. Wloty powietrza na postoju mogą być i otwarte, i zamknięte w fazie rutynowego sprawdzania sprawności podzespołów.

Co rozumiesz przez rutynowe sprawdzanie sprawności podzespołów? Bo wg mojej wiedzy to dopiero po spuszczeniu ciśnienia z instalacji samolotu można "recznie" zamknąć główne wloty, poza tą czynnością procedura tą odbywa się w pełni automatycznie... Druga sprawa hamulce aerodynamiczne, na postoju nie ma możliwości pozostawienia ich otwartych, poza tym w momencie kiedy był podwieszany zbiornik pod kadłubem, nie używano hamulców aero...

25 minut temu, Tazman79 napisał:

Co rozumiesz przez rutynowe sprawdzanie sprawności podzespołów? Bo wg mojej wiedzy to dopiero po spuszczeniu ciśnienia z instalacji samolotu można "recznie" zamknąć główne wloty, poza tą czynnością procedura tą odbywa się w pełni automatycznie... Druga sprawa hamulce aerodynamiczne, na postoju nie ma możliwości pozostawienia ich otwartych, poza tym w momencie kiedy był podwieszany zbiornik pod kadłubem, nie używano hamulców aero...

Dzięki za informacje techniczne, nie miałem tej wiedzy.