Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Wszystkich modelarzy jak i sympatyków modelarstwa. Ja z takim totalnym chwali postem. Zapraszam na wystawę mojego dorobku modelarskiego w MDK Lubliniec. Ze względu na ograniczone możliwości wystawowe jest tylko część mojej kolekcji. Wszystkie modele są w przeszkolonych gablotach a na ścianach w antyramach są zamieszczone zdjęcia modeli jak i z warsztatu ukazujące budowę jak i malowanie kamuflaży i oznaczeń. Na wystawie lwią część stanowi lotnictwo w szczególności włoskie lotnictwo z okresy WWII głównie w skali 1:48. Nie brakuje też poloników. A najciekawsze moim zdaniem są modele testowe. Ja wiem, zdjęcia mile widziane ale ja pełną relację mogę zamieścić dopiero po zakończeniu wystawy czyli po 15 marca 2026 roku. Poniżej plakat i jedno zdjęcie z wystawy na zachętę oraz kilka zdjęć z przygotowań do niej. Zapraszam również na stronę FB kółka modelarskiego „Broń i Barwa” Koszęcin.

?uy9u8u0

?w24i9al

?nzmyi7o

?b423mjz

?r3k9c58

?s4819rf

• Like 3
  • 2 months later...
Napisano

Zaproszenie było więc i podsumowanie wystawy czas zrobić, czyli chwali postu ciąg dalszy. Wystawa miała być do 15 marca 2026 roku ale się przedłużyła o kilka dni aż do 19 marca. Z tego co się dowiedziałem w MDK to zainteresowanie wystawą również było. Podczas wystawy odbyło się spotkanie podczas którego była pogawędka o modelarstwie. Jak wcześniej pisałem to wszystkie modele były w przeszklonych gablotach a dodatkowo można było zobaczyć też troszkę wyposażenia warsztatu. Na ścianach w anytaramach wisiały zdjęcia ukazujące różne etapy budowy modeli jak i różnych technik wykonywana kamuflażu, itp. Poniżej kilka zdjęć z wystawy.

?db5j7oj

?8iyu993

?8z0rq5b

?8d355he

?irlrcxs

?cy1kbql

?0c45tme

?hl2aoga

?2v0cp4e

?f6jusnm

?64zpbcn

?63nmjfa

?rj7w9r0

?bgrjzma

?ybmf9mm

?h6wwei9

?es8s9j4

?wgtn70e

?9q0mqi8

• Like 5
Napisano

Krzysztof gratuluję pięknie zorganizowanej i przygotowanej wystawy indywidualnej dorobku modelarskiego ! Widzę tu nie tylko bardzo fajnie i elegancko wykonane modele ale i standy ze zdjęciami etapów budowy modeli. To podkreśla wartość edukacyjną wystawy a przecież modelarstwo ma nieść nieść walor edukacyjny i Twoja wystawa ten walor posiada. Bardzo

mi się podoba również fakt, że zahaczyłeś o wątek historyczny modelarstwa pokazując chociażby pudełko z kultowymi Modelakami. Uważam, że zorganizowałeś znakomitą wystawę i wielkie brawa za inicjatywę !!! Mam gorącą i głęboką nadzieję, że tego typu imprezy o charakterze modelarskim zagoszczą na stałe w tej placówce a może i w te okolice powróci jakiś konkurs albo i festiwal modelarski.  Byłoby świetnie gdyby tak się stało.

Krzysztof tym sposobem myślę, że zasiałeś iskierkę na kolejny festiwal modelarski. Mam nadzieję, że ktoś to z tej placówki podchwyci i Lubliniec stanie się kolejnym miejscem na modelarskiej mapie festiwalowej i konkursowej. 

• Like 1
Napisano

Dzięki za miłe słowa Marcinie, wystawa tak przez totalny przypadek wyszła. Ale to inna historia. Starałem się jak mogłem aby była ciekawa. Ale przede mną w 2025 roku iskierkę rozpalił swą wystawą modeli broni pancernej miał kolega Jacek. A co wyniknie z naszych wystaw to zależy od zainteresowania naszym hobby. Czas pokaże.

• Like 1
Napisano
12 godzin temu, kobza_75 napisał:

Dzięki za miłe słowa Marcinie, wystawa tak przez totalny przypadek wyszła. Ale to inna historia. Starałem się jak mogłem aby była ciekawa. Ale przede mną w 2025 roku iskierkę rozpalił swą wystawą modeli broni pancernej miał kolega Jacek. A co wyniknie z naszych wystaw to zależy od zainteresowania naszym hobby. Czas pokaże.

Nawet jeśli przez przypadek ta wystawa doszła do skutku to jak widzę była bardzo udana i wartościowa pod względem merytorycznym. Cieszę się, że Twój kolega Jacek w pewien sposób przyczynił się do powstania tej wystawy bo to może w przyszłości przyczyni się do powstania kolejnego festiwalu modelarskiego bo widzę, że potencjał w tej placówce jest.  Myślę, że jeśli dyrekcja tej placówki zdecydowała się na zorganizowanie tej udanej wystawy indywidualnej to dlaczego miałaby nie pomóc przy organizacji również i pełnoprawnego festiwalu modelarskiego ? Jestem pozytywnej myśli i trzymam mocno kciuki za ewentualne próby zorganizowania festiwalu modelarskiego z prawdziwego zdarzenia. 

• Like 1