kobza_75 Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Witam! Wszystkich modelarzy jak i sympatyków modelarstwa. Ja z takim totalnym chwali postem. Zapraszam na wystawę mojego dorobku modelarskiego w MDK Lubliniec. Ze względu na ograniczone możliwości wystawowe jest tylko część mojej kolekcji. Wszystkie modele są w przeszkolonych gablotach a na ścianach w antyramach są zamieszczone zdjęcia modeli jak i z warsztatu ukazujące budowę jak i malowanie kamuflaży i oznaczeń. Na wystawie lwią część stanowi lotnictwo w szczególności włoskie lotnictwo z okresy WWII głównie w skali 1:48. Nie brakuje też poloników. A najciekawsze moim zdaniem są modele testowe. Ja wiem, zdjęcia mile widziane ale ja pełną relację mogę zamieścić dopiero po zakończeniu wystawy czyli po 15 marca 2026 roku. Poniżej plakat i jedno zdjęcie z wystawy na zachętę oraz kilka zdjęć z przygotowań do niej. Zapraszam również na stronę FB kółka modelarskiego „Broń i Barwa” Koszęcin. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja Zaproszenie było więc i podsumowanie wystawy czas zrobić, czyli chwali postu ciąg dalszy. Wystawa miała być do 15 marca 2026 roku ale się przedłużyła o kilka dni aż do 19 marca. Z tego co się dowiedziałem w MDK to zainteresowanie wystawą również było. Podczas wystawy odbyło się spotkanie podczas którego była pogawędka o modelarstwie. Jak wcześniej pisałem to wszystkie modele były w przeszklonych gablotach a dodatkowo można było zobaczyć też troszkę wyposażenia warsztatu. Na ścianach w anytaramach wisiały zdjęcia ukazujące różne etapy budowy modeli jak i różnych technik wykonywana kamuflażu, itp. Poniżej kilka zdjęć z wystawy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Krzysztof gratuluję pięknie zorganizowanej i przygotowanej wystawy indywidualnej dorobku modelarskiego ! Widzę tu nie tylko bardzo fajnie i elegancko wykonane modele ale i standy ze zdjęciami etapów budowy modeli. To podkreśla wartość edukacyjną wystawy a przecież modelarstwo ma nieść nieść walor edukacyjny i Twoja wystawa ten walor posiada. Bardzo mi się podoba również fakt, że zahaczyłeś o wątek historyczny modelarstwa pokazując chociażby pudełko z kultowymi Modelakami. Uważam, że zorganizowałeś znakomitą wystawę i wielkie brawa za inicjatywę !!! Mam gorącą i głęboką nadzieję, że tego typu imprezy o charakterze modelarskim zagoszczą na stałe w tej placówce a może i w te okolice powróci jakiś konkurs albo i festiwal modelarski. Byłoby świetnie gdyby tak się stało. Krzysztof tym sposobem myślę, że zasiałeś iskierkę na kolejny festiwal modelarski. Mam nadzieję, że ktoś to z tej placówki podchwyci i Lubliniec stanie się kolejnym miejscem na modelarskiej mapie festiwalowej i konkursowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 16 Maja Autor Share Napisano 16 Maja Dzięki za miłe słowa Marcinie, wystawa tak przez totalny przypadek wyszła. Ale to inna historia. Starałem się jak mogłem aby była ciekawa. Ale przede mną w 2025 roku iskierkę rozpalił swą wystawą modeli broni pancernej miał kolega Jacek. A co wyniknie z naszych wystaw to zależy od zainteresowania naszym hobby. Czas pokaże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja 12 godzin temu, kobza_75 napisał: Dzięki za miłe słowa Marcinie, wystawa tak przez totalny przypadek wyszła. Ale to inna historia. Starałem się jak mogłem aby była ciekawa. Ale przede mną w 2025 roku iskierkę rozpalił swą wystawą modeli broni pancernej miał kolega Jacek. A co wyniknie z naszych wystaw to zależy od zainteresowania naszym hobby. Czas pokaże. Nawet jeśli przez przypadek ta wystawa doszła do skutku to jak widzę była bardzo udana i wartościowa pod względem merytorycznym. Cieszę się, że Twój kolega Jacek w pewien sposób przyczynił się do powstania tej wystawy bo to może w przyszłości przyczyni się do powstania kolejnego festiwalu modelarskiego bo widzę, że potencjał w tej placówce jest. Myślę, że jeśli dyrekcja tej placówki zdecydowała się na zorganizowanie tej udanej wystawy indywidualnej to dlaczego miałaby nie pomóc przy organizacji również i pełnoprawnego festiwalu modelarskiego ? Jestem pozytywnej myśli i trzymam mocno kciuki za ewentualne próby zorganizowania festiwalu modelarskiego z prawdziwego zdarzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Festiwal modelarski... w twoim wykonaniu... z wielką przyjemnością. Podpisuje się ręcami i nogoma... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi