Marivs442 Napisano Poniedziałek o 04:43 Share Napisano Poniedziałek o 04:43 Witam wszystkich modelarzy. Kolejny Tbolt wędruje na półkę. Model prosto z pudła. Poprawiłem antenę i nieco skróciłem golenie podwozia. Wiem że są dużo lepsze zestawy Tamiya, ale chciałem zrobić te z Academy by nabrać trochę wprawy przed kolejnymi modelami, po długiej, wieloletniej przerwie. Pozdrawiam. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 11:47 Share Napisano Poniedziałek o 11:47 Cześć! Ładnie wyszedł,podoba mi się - mam tylko pewne wątpliwości co do wnęk podwozia... Są takie trochę "bez wyrazu" i zastanawiam się, czy jednak nie powinny być zielone? Gratuluję modelu i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 12:17 Share Napisano Poniedziałek o 12:17 A na jakiej podstawie? Od razu mówię, że kolor wnęk ZCY, a pytam z ciekawości zwykłej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 16:12 Share Napisano Poniedziałek o 16:12 Zinc Chromate podobno jest wrażliwy na światło słoneczne i czytałem, że był przepis, który mówił o tym, że elementy wystawione na działanie słońca miały mieć domieszkę czarnego, która powodowała, że Zinc Chromate robi się zielony. Ale oczywiście może tak być, że w Thunderboltach ta zasada nie była stosowana. Nie sprawdzałem tego, dlatego napisałem "zastanawiam się". Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 18:13 Share Napisano Poniedziałek o 18:13 Cool. Teraz ciekawi mnie źródło dla tej zasady, bo domieszki kolorystyczne stosowano ze względów logistycznych, dla różnicowania drugiej warstwy. Chyba, że nie stosowano i obie warstwy malowano tym samym ZCY, a warstwy oznaczano inaczej. Problemu ze światłem nie kojarzę, ale też nie przypominam sobie przypadku, gdzie ZCY byłby wystawiony bezpośrednio na działanie słońca. ZCY we wnękach podwozia występuje ne tylko w P-47. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano Poniedziałek o 18:43 Share Napisano Poniedziałek o 18:43 Podoba mi się ten model, wykonany w charakterystycznym, dziś niedocenianym stylu lat 90-tych. Ładnie, czysto, kolorowo. Jeśli tylko wrócę do modelarstwa, też będę takie kleił. W tym Thunderbolcie podrasowałbym tylko wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 19:22 Share Napisano Poniedziałek o 19:22 Godzinę temu, greatgonzo napisał: źródło To był, zdaje się ten artykuł: https://www.ipmsstockholm.se/home/interior-colours-of-us-aircraft-1941-45-part-i/ Napisano tam: Sometimes, Zinc Chromate was mixed with Lamp Black paste to give a bit more UV resistance (Zinc Chromate is very sensitive to photolitic reactions) and more durability in high wear areas. Mam wrażenie, że zetknąłem się też z przepisem, który formułował takie wymaganie jak powyżej bardziej kategorycznie, ale mam problem, żeby to teraz na szybko odszukać. Jeżeli wszyscy są zgodni, że wnęki w P-47 mają być żółte, to i ja chętnie przyjmę to do wiadomości. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 22:10 Share Napisano Poniedziałek o 22:10 OK, rzeczywiście jest wrażliwy na UV. Fajnie, że to przytoczyłeś. Nie stosowano go w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie słońca, bez dodatkowej warstwy. Barwienie ZCY wiązało się, jak pisałem, z kwestią rozpoznawania drugiej warstwy primera, lub tworzeniem odpowiedniego koloru do kabin. We wnękach podwozia nie był niczym wyjątkowym. Wnęki P-47 nie budzą żadnych kontrowersji i ZCY jest tam konsekwentnie przez całą produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marivs442 Napisano 2 godziny temu Autor Share Napisano 2 godziny temu W dniu 16.02.2026 o 19:43, Wachmistrz napisał: Podoba mi się ten model, wykonany w charakterystycznym, dziś niedocenianym stylu lat 90-tych. Ładnie, czysto, kolorowo. Jeśli tylko wrócę do modelarstwa, też będę takie kleił. W tym Thunderbolcie podrasowałbym tylko wnęki podwozia. Miło mi że ci się podoba. Do modelarstwa wracam po kilkunastu latach przerwy. Pierwszy raz malowałem sprayami( czarny połysk i na to aluminium od Tamiyi) , wcześniej dawno, dawno temu malowałem tylko pędzlem. Nazbierałem trochę modeli, naczytałem się po internecie i w prasie o obecnym warsztacie modelarskim, technikach, chemii itp. Stosik urósł. W tym blisko 20 Thunderboltow różnych wersji i skali. Po prostu uwielbiam ten samolot. Postanowiłem że będę robił cztery P 47 jednocześnie, te od Academy , bo i tańsze , i wprawy trochę złapie. Więcej chyba tego nie zrobię. No może dwa na raz. Przede mną te z Tamiyi. Ale chyba trochę odpocznę i zrobię jakiegoś Spita dla odmiany, przed kolejnym dzbanem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu A skąd pomysł na te wielkie gwiazdy na spodzie u Buholza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi