Skocz do zawartości

USS Stevens DD-479 1/350

tojarro

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to prawie nowość postanowiłem podzielić się kilkoma zdjęciami gotowego modelu.
Zestaw to typowy Trumpeter choć jest oznakowany jako I LOVE KIT. Nie jest to stary USS Sulivans ale jakość detali jest nie równa. Jedne, jak artyleria główna prezentują się ciekawie, drugie, jak 40 mm Boffors - na odwrót. Model buduje się dobrze choć instrukcja nie jest dokładna, system montażu drobnych elementów niezbyt udany a tablica barwna wymaga korekty. Pierwszy z problemów na jaki musiałem rozwiązać to malowanie. Publikacja z serii Super Drawings in 3D ma niewłaściwe malowanie co niejako potwierdził autor rysunków w korespondencji prywatnej. Po zagłębieniu tematu oraz pomocy naszego forum do malowania pokładu oraz kadłuba stworzyłem miksturki z farb Mr Hobby. kingfisher Dzięki. W modelu wymieniłem artylerię lekką: 40 mm to zestaw FiveStars, 20 mm to HS Models, tratwy i mocowania: zestaw Eduarda + Fivestars, wymieniłem nieciekawe lufy artylerii głównej na te od Mastera. Celownik MK51 to Heavy Hobby a węże i pompy strażackie oraz koła ratunkowe to zestaw  HS Models. Bardzo pomocny i nieoceniony jest dołączony zestaw fototrawiony. Trochę szkoda, że relingi główne nie są spersonalizowane pod okręt a uniwersalne. Do tego trochę drucików, linek i gotowe. Kiedyś - przy okazji muszę ogarnąć wymianę Kingfishera - ten w zestawie jest koszmarny.

IMG_2128.jpg

IMG_2136.jpg

IMG_2137.jpg

IMG_2138.jpg

IMG_2142.jpg

IMG_2131.jpg

Edytowane przez tojarro
  • Like 6

Model super. .Brawo . Podoba mi się. Nie brałem go pod uwagę ale patrząc jak się prezentuje pewnie zmienię zdanie.   

Ps. Niedługo stworzymy sobie w galerii nowy temat "Niszczyciele 2 wojny światowej" Tylko miejmy tak ze 20 by było co pokazać :)

16 minut temu, cdarek napisał:

Model super. .Brawo . Podoba mi się. Nie brałem go pod uwagę ale patrząc jak się prezentuje pewnie zmienię zdanie.   

Ps. Niedługo stworzymy sobie w galerii nowy temat "Niszczyciele 2 wojny światowej" Tylko miejmy tak ze 20 by było co pokazać :)

Mi pasuje, bo właśnie robię niszczyciele. Ja dorzucę pięć dodatkowych. Może szybko uzbiera się 20.

Śruby założone odwrotnie, model do kosza :haha:

Przy tak mało atrakcyjnym wizualnie malowaniu zdecydowanie warto było sie trochę tym kolorem pobawić.

No ale wstawiłeś galerię, więc +50 do respectu, no i przenosze Cie z kategorii teoretyk ( do eksterminacji :haha: ) do kategorii MODELARZ, a to od razu brzmi dumnie :wink:

Następnym razem probonuje jednak w warsztacie pokazac jakies fotogramy, nawet kiepskie, będzie materiał do jakiejś dyskusji lub innej fspółporady, nie koniecznie takiej w galerii.

Edytowane przez Szydercza Gała

3 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

zdecydowanie warto było sie trochę tym kolorem pobawić.

Jest tu trochę rozjaśnień, jakiś suchy pędzel (tak sądzę)... Co byś jeszcze dodał?

Podoba się dobra robota. Mam uwagę zapytanie czy zawieszka koła ratunkowego powinna być w kolorze tegoż koła . Co do farby jaką był pokryty oryginał czytałem że z powodu pigmentu farba miała tendencje nierównomiernego blaknięcia .  Firmy za mało uwagi poświęcają detalom kadłuba poniżej linii wodnej . No ale to detal przecież go nie widać . Te relingi z falszburtą to trochę szpecą , ale w tej skali musi być kompromis . Ładny model i ładnie zrobiony .