Jacek Kempiński Posted February 21 Share Posted February 21 Dzień dobry . Chciałem przedstawić relacje z budowy modelu Jaguar typ e .Pierwsze co powstało w modelu to koła .,Wykonane z mosiądzu i lutowane szprychy. Całość łączona była w przyrządzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted February 21 Share Posted February 21 Dzień dobry! Mocny kawał ciężkiej pracy. JEDNAK nie daje mi spokoju jedna sprawa: Dlaczego szprychy, które wychodzą z przedniego (powiedzmy) wianka piasty wchodzą do tylnego rzędu otworów w feldze - i na odwrót? Może warto by dokładniej sprawdzić sposób zawijania takich kół - a może nie jest to aż takie ważne? Tak czy inaczej życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam! Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soris Posted February 21 Share Posted February 21 Pytasz w kontekście konstrukcji czy zgodności z oryginałem? W mojej opinii, jeden z najładniejszych samochodów w historii motoryzacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted February 21 Share Posted February 21 Ciekawe, takiej konstrukcji koła jeszcze nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soris Posted February 21 Share Posted February 21 Prowadzenie szprych, w sposób o który pytałeś, zwiększa sztywność boczną felgi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted February 22 Share Posted February 22 W takim razie (nie neguję tego, że tak jest) ciekaw jestem, dlaczego większość kół szprychowych które się często widzi - rowery, motocykle - ma to rozwiązane inaczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kempiński Posted February 22 Author Share Posted February 22 (edited) Aby nie wchodzić za bardzo w meandry budowy . Koło motoru i roweru ma ułożenie szprych na obwodzie symetrycznie i dlatego widać ze są one na środku . W samochodzie mówiąc prosto ponieważ felga jest o wiele szersza i piasta nie jest osadzona na środku bo koło by odstawało od piasty na zewnątrz .Dlatego sa trzy rzędy szprych . Tutaj rysunek dwa rzedy szprych sa z jednej strony osi symetrii felgi a trzeci rząd przechodzi na druga strone osi symetrii. Zaznaczam że model jest rc a nie typowo redukcyjny . Muszę wziąć pod uwagę mechanikę i fizykę . Model wykonany jest z blachy mosiężnej 0,2 mm i bedzie miał wage około 5 kg . Dlatego muszą byc części mechaniczne nie w skali a wytrzymałe . Edited February 22 by Jacek Kempiński Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted February 22 Share Posted February 22 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie! Jeszcze raz powodzenia w budowie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kempiński Posted February 22 Author Share Posted February 22 Jak mam koła a przed budowa karoserii zrobiłem makietę silnika . Na razie bez detali tylko po to aby widzieć jak zrobić karoserie i umieścić w nim makietę .Makieta silnika wykonana jest z aluminium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kempiński Posted February 23 Author Share Posted February 23 Czas na karoserie 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kempiński Posted February 25 Author Share Posted February 25 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kempiński Posted February 27 Author Share Posted February 27 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 27 Share Posted February 27 O w mordę... Te blaszki wycinasz sam, czy jakoś trawisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kempiński Posted February 27 Author Share Posted February 27 Mam taki przyrząd specjalistyczny 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kempiński Posted March 3 Author Share Posted March 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts