Jacek Kempiński Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Dzień dobry . Chciałem przedstawić relacje z budowy modelu Jaguar typ e .Pierwsze co powstało w modelu to koła .,Wykonane z mosiądzu i lutowane szprychy. Całość łączona była w przyrządzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Dzień dobry! Mocny kawał ciężkiej pracy. JEDNAK nie daje mi spokoju jedna sprawa: Dlaczego szprychy, które wychodzą z przedniego (powiedzmy) wianka piasty wchodzą do tylnego rzędu otworów w feldze - i na odwrót? Może warto by dokładniej sprawdzić sposób zawijania takich kół - a może nie jest to aż takie ważne? Tak czy inaczej życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Pytasz w kontekście konstrukcji czy zgodności z oryginałem? W mojej opinii, jeden z najładniejszych samochodów w historii motoryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Ciekawe, takiej konstrukcji koła jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Prowadzenie szprych, w sposób o który pytałeś, zwiększa sztywność boczną felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego W takim razie (nie neguję tego, że tak jest) ciekaw jestem, dlaczego większość kół szprychowych które się często widzi - rowery, motocykle - ma to rozwiązane inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego (edytowane) Aby nie wchodzić za bardzo w meandry budowy . Koło motoru i roweru ma ułożenie szprych na obwodzie symetrycznie i dlatego widać ze są one na środku . W samochodzie mówiąc prosto ponieważ felga jest o wiele szersza i piasta nie jest osadzona na środku bo koło by odstawało od piasty na zewnątrz .Dlatego sa trzy rzędy szprych . Tutaj rysunek dwa rzedy szprych sa z jednej strony osi symetrii felgi a trzeci rząd przechodzi na druga strone osi symetrii. Zaznaczam że model jest rc a nie typowo redukcyjny . Muszę wziąć pod uwagę mechanikę i fizykę . Model wykonany jest z blachy mosiężnej 0,2 mm i bedzie miał wage około 5 kg . Dlatego muszą byc części mechaniczne nie w skali a wytrzymałe . Edytowane 22 Lutego przez Jacek Kempiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Bardzo dziękuję za wyjaśnienie! Jeszcze raz powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Jak mam koła a przed budowa karoserii zrobiłem makietę silnika . Na razie bez detali tylko po to aby widzieć jak zrobić karoserie i umieścić w nim makietę .Makieta silnika wykonana jest z aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 23 Lutego Autor Share Napisano 23 Lutego Czas na karoserie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 25 Lutego Autor Share Napisano 25 Lutego 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego O w mordę... Te blaszki wycinasz sam, czy jakoś trawisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Mam taki przyrząd specjalistyczny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 3 Marca Autor Share Napisano 3 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano Sobota o 17:00 Autor Share Napisano Sobota o 17:00 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi