Jacek Kempiński Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego Dzień dobry . Chciałem przedstawić relacje z budowy modelu Jaguar typ e .Pierwsze co powstało w modelu to koła .,Wykonane z mosiądzu i lutowane szprychy. Całość łączona była w przyrządzie Cytuj
pmroczko Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego Dzień dobry! Mocny kawał ciężkiej pracy. JEDNAK nie daje mi spokoju jedna sprawa: Dlaczego szprychy, które wychodzą z przedniego (powiedzmy) wianka piasty wchodzą do tylnego rzędu otworów w feldze - i na odwrót? Może warto by dokładniej sprawdzić sposób zawijania takich kół - a może nie jest to aż takie ważne? Tak czy inaczej życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam! Paweł Cytuj
Soris Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego Pytasz w kontekście konstrukcji czy zgodności z oryginałem? W mojej opinii, jeden z najładniejszych samochodów w historii motoryzacji. Cytuj
pmroczko Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego Ciekawe, takiej konstrukcji koła jeszcze nie widziałem. Cytuj
Soris Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego Prowadzenie szprych, w sposób o który pytałeś, zwiększa sztywność boczną felgi. Cytuj
pmroczko Napisano 22 Lutego Napisano 22 Lutego W takim razie (nie neguję tego, że tak jest) ciekaw jestem, dlaczego większość kół szprychowych które się często widzi - rowery, motocykle - ma to rozwiązane inaczej. Cytuj
Jacek Kempiński Napisano 22 Lutego Autor Napisano 22 Lutego (edytowane) Aby nie wchodzić za bardzo w meandry budowy . Koło motoru i roweru ma ułożenie szprych na obwodzie symetrycznie i dlatego widać ze są one na środku . W samochodzie mówiąc prosto ponieważ felga jest o wiele szersza i piasta nie jest osadzona na środku bo koło by odstawało od piasty na zewnątrz .Dlatego sa trzy rzędy szprych . Tutaj rysunek dwa rzedy szprych sa z jednej strony osi symetrii felgi a trzeci rząd przechodzi na druga strone osi symetrii. Zaznaczam że model jest rc a nie typowo redukcyjny . Muszę wziąć pod uwagę mechanikę i fizykę . Model wykonany jest z blachy mosiężnej 0,2 mm i bedzie miał wage około 5 kg . Dlatego muszą byc części mechaniczne nie w skali a wytrzymałe . Edytowane 22 Lutego przez Jacek Kempiński Cytuj
pmroczko Napisano 22 Lutego Napisano 22 Lutego Bardzo dziękuję za wyjaśnienie! Jeszcze raz powodzenia w budowie! Cytuj
Jacek Kempiński Napisano 22 Lutego Autor Napisano 22 Lutego Jak mam koła a przed budowa karoserii zrobiłem makietę silnika . Na razie bez detali tylko po to aby widzieć jak zrobić karoserie i umieścić w nim makietę .Makieta silnika wykonana jest z aluminium. Cytuj
halset Napisano 27 Lutego Napisano 27 Lutego O w mordę... Te blaszki wycinasz sam, czy jakoś trawisz? Cytuj
Jacek Kempiński Napisano 27 Lutego Autor Napisano 27 Lutego Mam taki przyrząd specjalistyczny 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi