Piotrek W. Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Witam, postanowiłem i ja dołączyć do konkursu. Po pierwsze żeby urozmaicić co nieco relacje w warsztacie konkursowym (coś trochę mało latadeł na warsztacie) a po drugie (i chyba to ważniejszy powód) żeby mieć doping i skończyć model w ciągu trzech miesięcy. Mam nadzieję, że uda mi się skończyć ten: Incom Corporation T-65 X-Wing Space Superiority Fighter. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że jest to jeden z najsłynniejszych myśliwców Rebelii i Nowej Republiki. Każdy kto choć raz oglądał Starą Trylogię zapamiętał charakterystyczne kształty tego pojazdu. X-wing został zaprojektowany w Incom Corporation. Jego plany i dwa prototypy zostały przekazane Rebelii przez ich sympatyków z tejże firmy na krótko przed przejęciem Incoma przez Imperium. X-wingi ce:bip:ą: duża siła ognia - cztery działka laserowe oraz dwie wyrzutnie torped protonowych, obecność tarcz ochronnych a przede wszystkim silniki nadprzestrzenne. Te ostatnie dają możliwość X-wingom działania z dala od swoich baz w przeciwieństwie do imperialnych Tie-figtherów, które takiego napędu nie posiadają. Jednocześnie X-wingi są wystarczająco zwrotne by nawiązać równorzędną walkę z myśliwcami typu Tie. To tyle jeśli chodzi o fiction teraz trochę science. X-wingi po raz pierwszy pojawiły się w kinach 25.05.1977 roku, czyli w dniu premiery filmu ”Star Wars”. Myślę, że wszyscy go oglądali. Gdyby się jednak znaleźli tacy, którzy jeszcze tego nie zrobili to powinni szybko nadrobić zaległości . Model będzie wykonany w skali 1/72 prosto z pudła firmy „Fine Molds”. Poniżej regulaminowy in-box: Mam nadzieję, że spasowanie części będzie jak w innych modelach tej firmy czyli doskonałe. Oprócz wyprasek otrzymujemy w pudełku również arkusz kalkomanii. Co z nich użyję to wyjdzie w trakcie budowy. W pudełku była również instrukcja: na szczęście obrazki są ok. bo ni w ząb nie umiem japońskiego. Co do farb to wg instrukcji powinny być takie: z tego co się zorientowałem są to numery farb Gunze ale myślę, że wykorzystam moje wysłużone Humbrole Życzę wszystkim uczestnikom i widzom wszystkiego co najlepsze w Nowym 2009 Roku I na koniec mam prośbę trzymajcie kciuki, żebym zdążył skończyć model przed 03.04.2009 Pozdrawiam Piotrek Cytuj
krzychu-onisk Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 zawsze chciałem polatać X-Wingiem XD powodzenia Cytuj
adamkijak Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Zeby tak w koncu wypuscili jakies nowsze modele, szczegolnie pare sztuk z nowej trylogii jest calkiem niezla. Popatrze sobie z przyjemnoscia. Cytuj
Aleksander Zielony Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 W pudełku była również instrukcja: na szczęście obrazki są ok. bo ni w ząb nie umiem japońskiego. Co do farb to wg instrukcji powinny być takie: z tego co się zorientowałem są to numery farb Gunze ale myślę, że wykorzystam moje wysłużone Humbrole Hejka !!! A tu masz do ściągnięcia instrukcję po angielsku, napewno się przyda. http://www.hlj.com/images/fnm/xw01.jpg http://www.hlj.com/images/fnm/xw02.jpg http://www.hlj.com/images/fnm/xw03.jpg http://www.hlj.com/images/fnm/xw04.jpg http://www.hlj.com/images/fnm/xw05.jpg http://www.hlj.com/images/fnm/xw06.jpg To co podałeś jako kolory to zestawienie części do poszczególnych maszyn. Jak dokładnie się przyjrzysz to każda z maszyn różni się drobnymi szczegółami (obudowy i dysze silników, roboty itp.). Zestawienie farb jest na ostatniej stronie. Pozdrawiam Olek Cytuj
Piotrek W. Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Napisano 1 Stycznia 2009 Dzięki Olku za instrukcję na pewno się przyda. I oczywiście masz rację z kolorami . Jak pisałem nie jestem dobry z japońskiego Mam nadzieję, że nadal będziesz zaglądał i korygował moje błędy. Co do kolorów to chyba będę dobierał na "oko". Tak robiłem przy imperialnym Tie jak i myśliwcu Obi-Wana. Ale malowanie X-winga to pieśń dalekiej przyszłości. Cytuj
szlachcik1 Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Uwielbiam Gwiezdne Wojny, będę śledził z zaciekawieniem warsztat Cytuj
fliper_nx Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Jak nie specjalnie przepadam za samym filmem , tak podobają mi się te maszyny, jakiś czas temu kolega popełnił takowe latadło, ale była to chyba uboższa wersja. Wnętrze widzę dosyć kiepsko odwzorowane... Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj
artoor_k Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Nooo nareszcie drugi reprezentant science fiction w konkursie.Będę śledził z zainteresowaniem Cytuj
adamkijak Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Wlasnie wyszperalem w necie ze w 2009 revell zamierza wypuscic wiecej modeli. Mam nadzieje ze to nie easy kit-y czy pockety, bo zapowiadaja na pazdziernik LAVVT (republic gunship), az mi slina leci. Cytuj
zbyneck Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Piotrze,miałem zamiar wystartować z moim X-wingiem,trochę przysnąłem .Będę musiał znaleźć inny model do konkursu.Trzymam kciuki,powiedz czy C-3PO jest dodany do tego zestawu? Cytuj
krzychu-onisk Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Piotrze,miałem zamiar wystartować z moim X-wingiem,trochę przysnąłem .Będę musiał znaleźć inny model do konkursu.Trzymam kciuki,powiedz czy C-3PO jest dodany do tego zestawu? A czemu nie możesz wystartować? Fakt, to samo ale jaka konkurencja by była Cytuj
Piotrek W. Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Napisano 1 Stycznia 2009 Zbyneck chyba żartujesz, że nie będziesz robił drugiego X-winga. W regulaminie nic o tym nie ma, że nie można robić dwóch takich samych modeli. Krzychu-onisk dobrze prawi. Będzie dla mnie większy doping jeśli będę widział jak idzie komuś innemu. Nie daj się prosić tylko przyłącz się do zabawy. Będziemy robić na cztery ręce . Owszem jest figurka C3PO, ale chyba jej nie wykorzystam. Nie jest to mój ulubiony bohater tego filmu . Adam widziałem zapowiedzi Revell'a ale obawiam się, że nie ma się co spodziewać jakiś wielkich rewelacji. Zapewne będą to kolejne Easy-kity (obym się mylił). Ale jaki by to nie był LAAT i tak go kupię Fliper dzięki za życzenia. Kokpit jak dla mnie ok. W końcu to jednomiejscowy myśliwiec w siedemdwójce więc nie jest to wielki model ale jak dla mnie dosyć dobrze (a nawet bardzo dobrze) zdetalowany. Cytuj
skala72 Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Napisz czyj to będzie iX? Będziesz się wzorował na "Starej Trylogii", książkach czy też komiksach, może coś z X-Wingów lub NEJa pociągniesz. Jeżeli to nie będzie iX L.S. to walnij tam R2 Gwizdka Horna, on był chyba malowany na zielono albo ... zrób swojego o ile jesteś z frakcji Rebelii. Cytuj
zbyneck Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Zbyneck chyba żartujesz, że nie będziesz robił drugiego X-winga. W regulaminie nic o tym nie ma, że nie można robić dwóch takich samych modeli. Wiem,wiem,nawet moja ładniejsza połowa twierdzi,że to będzie niezle dopingujące kleić ta samą maszynę...Może stanę po Ciemnej stronie i złoże TIE Fighter'a z Vaderem za sterami? Cytuj
krzychu-onisk Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Zbyneck chyba żartujesz, że nie będziesz robił drugiego X-winga. W regulaminie nic o tym nie ma, że nie można robić dwóch takich samych modeli. Wiem,wiem,nawet moja ładniejsza połowa twierdzi,że to będzie niezle dopingujące kleić ta samą maszynę...Może stanę po Ciemnej stronie i złoże TIE Fighter'a z Vaderem za sterami? czemu nie jestem nawet za Cytuj
Piotrek W. Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Napisano 2 Stycznia 2009 Zbyneck liczę, że dołączysz z X-wingiem (byłoby super) albo Tie figther'em (jakoś przeboleję ). Skala72 to będzie jeden z tych: czyli Stara Trylogia - atak na Gwiazdę Śmierci, ale jeszcze nie zdecydowałem, który z eskadry czerwonych. Cytuj
Gość Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 Tu masz nieco materiałów Wiesz, schematy silnika, malowania, historia użycia DD http://saxman.xwlegacy.net/Starfighters/X-wing.html Cytuj
skala72 Napisano 2 Stycznia 2009 Napisano 2 Stycznia 2009 To zrób iXa Biggsa Darklightera, miał bordowo/rudego R2. Cytuj
Piotrek W. Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Napisano 3 Stycznia 2009 Dzięki widd za linka na pewno się przyda. Wydawało się, że z wyborem myśliwca będę mógł poczekać. Ale już na początkowych etapach prac trzeba zdecydować jaki pojazd będzie klejony. Do wyboru mamy myśliwiec dowódcy eskadry czerwonej (Red-1), Red-2 czyli myśliwiec Wedge'a Antilles'a, Biggs'a Darklighter'a (Red-3) i Luke'a (Red-5). Skala72 wg moich kwitów Biggs miał srebrno niebieskiego R2 ale to w zasadzie nic nie zmienia bo mój wybór padł jednak na Red-2. Na razie sklejony kokpit czyli wklejone trzy części: Skleiłem również części silników podświetlnych: I żeby zobaczyć spasowanie jedną część skrzydła: Niestety wygląda na to, że nie obejdzie się bez szpachli i drobnych poprawek. Po przymiarkach na sucho kokpit nie wygląda zbyt dobrze Trzeba będzie również uzupełnić paskudne dziury w wewnętrznych bokach kokpitu: Dzięki za wszystkie komentarze. Mam nadzieję, że następna aktualizacja będzie wkrótce. Pozdrawiam Piotrek Cytuj
zbyneck Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Niestety wygląda na to, że nie obejdzie się bez szpachli i drobnych poprawek. Po przymiarkach na sucho kokpit nie wygląda zbyt dobrze Confused Trzeba będzie również uzupełnić paskudne dziury w wewnętrznych bokach kokpitu: To jakaś masakra,ponoć modele Fine molds są idealne,aż nie chce się wierzyć widząc takie rzeczy.Trzymaj się Cytuj
Piotrek W. Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Napisano 5 Stycznia 2009 To jakaś masakra Eeeee, nie przesadzajmy. X-wing w porównaniu z Twoim zbyneck Tie figtherem z AMT to naprawdę model wypoczynkowy. Skleja mi się go z ogromną przyjemnością. Tak naprawdę szpara z boku kokpitu ma poniżej 1 mm. Mam nadzieję ją usunąć. Jeśli mi to nie wyjdzie zamknę kabinę owiewką i nie będzie widać . Mały "adpejt" bez zdjęć. Skleiłem wszystkie części jednego z silników i jego mocowanie do skrzydła, żeby sprawdzić spasowanie części. Jest rewelacyjnie - zero szpar Pozdrawiam Piotrek Cytuj
Aleksander Zielony Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 To praktycznie jeden z niewielu problemów z tym modelem. Drugim miejscem na które uważaj jest połączenie kadłub - a jego zakończenie od strony płatów. Ja tam właśnie szpachlowałem. Acha uwaga na kalki, pamiętam że jakiś płyn rozpuścił ją, ładnie się pomarszczyła i tak już została, więc jak używasz płynów to zrób wpierw próbę. Powodzenia Olek Cytuj
Piotrek W. Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Napisano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Dzięki Olku za rady. Z kalkami może być rzeczywiście nieciekawie. Robię równolegle Jedi Starfightera i tam kalki ładnie reagują na Sola ale pozostają małe "przemarszczenia". No cóż pożyjemy zobaczymy. No i "apdejt" zdjęciowy coby nie było, że ściemniam ze sklejaniem Sklejone skrzydła (złożone na "sucho") i jeden z silników: Zero szpar: Ten model naprawdę składa się fantastycznie. Doskonale przemyślane są wszelkie połączenia i cały proces składania. Tutaj złożone na przymiar działko laserowe: Kolejny mały problem, który oczywiście można pozostawić bez poprawek ale... Tutaj zdjęcie z modelu, który "grał" w filmie: Źródło: www.forbiddenplastic.com/ref_star_wars/index.html A tutaj część Fine Molds: Jak widać przewody (a właściwie listewki, które mają robić za te przewody) nie dochodzą do pierścienia chłodzącego laser. Spróbuję je zeszlifować i wstawić miedziane druciki. Powinno wyglądać lepiej . To tyle na dzisiaj. Pozdrawiam Piotrek Edytowane 24 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj
skala72 Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Tu masz model filmowy, nie wiem czy nie powinieneś trochę ścienić skrzydeł (płatów). Opiłuj dobrze okrągłe części, widać łączenia formy. Strumyk: www.scifi-meshes.com Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi