marfy Napisano wczoraj o 12:30 Share Napisano wczoraj o 12:30 Cześć Czas zaistnieć na forum, na początku pokrótce o sobie: Na imię mam Marcin. Modelarzem tak naprawdę nigdy nie byłem, w młodości skleiłem wiele modeli, głównie samolotów, ale większość była bez malowania (chyba, że farba była w zestawie). Było to trzy dekady temu, modele były prostsze, najczęściej kupowane w kiosku. Tak więc doświadczenie jakieś jest i złożenie modelu raczej nie sprawia mi problemu, ale wszystkiego począwszy od malowania powoli się uczę. Prezentowany tu pojazd to mój piąty zaczęty model, a pewnie czwarty, który mam nadzieję skończyć. Trzy pierwsze wykonane dla dziecka, wielkiego fana pancerki. To właśnie chęć sprawienia oryginalnego prezentu sprawiła, że znów zainteresowałem się modelarstwem. No i wsiąkłem. Czwarty to Leopard 2A5 w polskich barwach, który miał być moim debiutem w galerii. Chwilowe ograniczenia w możliwości malowania aerografem sprawiły, że zacząłem budowę brytyjskiego Marka. I oto jest. Na warsztacie będzie model brytyjskiego czołgu z I wojny światowej Meng TS029 British Heavy Tank Mk. V Female w skali 1/35. Model jest już na pewnym etapie budowy, co przedstawię w kilku odcinkach. Zapraszam do komentowania. Pochwalcie jak coś jest w porządku i warto iść tą drogą, zgańcie jak coś robię zupełnie na opak. Wszelkie sugestie, rady i konstruktywna krytyka mile widziane. Po to jest ten warsztat. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marfy Napisano wczoraj o 14:24 Autor Share Napisano wczoraj o 14:24 Pierwszy update. Zacząłem od drobiazgów czyli rolek i kół układu jezdnego Duuużo gradowania i szlifowania Jeden typ rolek składał się ze znacznym luzem. Pomagałem sobie wiertłem, żeby w miarę równolegle spozycjonować kółka I tak to się prezentuje. Cały układ jezdny łącznie z powierzchniami gdzie jest zamontowany postanowiłem pomalować przed montażem. Podobnie wieżyczki sponsorów 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano wczoraj o 15:24 Share Napisano wczoraj o 15:24 O to jest ciekawy temat. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano wczoraj o 17:48 Share Napisano wczoraj o 17:48 Lepiłem wersję męską. Bardzo przyjemnie składający się model, uważam, że lepiej niż Takom. Gdyby tylko nie skopali profilu czołgu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano wczoraj o 17:53 Share Napisano wczoraj o 17:53 Fajny nietypowy pojazd. Będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Będę wpadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marfy Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu 16 godzin temu, AchtungCancer napisał: Lepiłem wersję męską. Bardzo przyjemnie składający się model, uważam, że lepiej niż Takom. Gdyby tylko nie skopali profilu czołgu... Też mam w planach, dlatego ten model traktuję jako swojego rodzaju poligon doświadczalny. W jaki sposób pokazałeś wnętrze? Pootwieranymi klapami czy zdejmowanymi częściami? I co jest nie tak z profilem tego czołgu? Przejrzałem trochę zdjęć, zarówno archiwalnych jak i tych z muzeum w Bovington, i nie rzuciło mi się nic w oczy. Chociaż przyznaję, że nie analizowałem tego szczególnie dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marfy Napisano 9 godzin temu Autor Share Napisano 9 godzin temu Ciąg dalszy przygotowywania drobiazgów Tym razem uzbrojenie czyli karabiny i wieżyczki. Wieżyczki składają się z kilku części ale wszystko do siebie zgrabnie pasuje. Plusy są takie, że mogą się obracać w sponsorach, a karabiny można zamontować od wewnątrz już po ich pomalowaniu. Minus taki, że są klejone w połowie cylindra, więc bez szpachli się nie obędzie Lufy karabinów prawilnie nawierciłem Przygotowałem też sponsory, żeby sprawdzić dopasowanie wieżyczek. Przy okazji zacząłem zabawę ze blaszkami I na koniec miejsce pracy rolek. Tak naprawdę będzie to zasadzie niewidoczne ale chcę zobaczyć jak mi to wyjdzie (no i będę miał tą świadomość i satysfakcję, że pod gąskami też jest wykończone - takie małe natręctwo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marfy Napisano 8 godzin temu Autor Share Napisano 8 godzin temu I tak to wygląda. Elementy, które chcę pomalować przed złożeniem całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Tak z ciekawości się spytam, malujesz pędzlem czy aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu Przygotowane pod aerograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu 7 godzin temu, marfy napisał: Też mam w planach, dlatego ten model traktuję jako swojego rodzaju poligon doświadczalny. W jaki sposób pokazałeś wnętrze? Pootwieranymi klapami czy zdejmowanymi częściami? I co jest nie tak z profilem tego czołgu? Przejrzałem trochę zdjęć, zarówno archiwalnych jak i tych z muzeum w Bovington, i nie rzuciło mi się nic w oczy. Chociaż przyznaję, że nie analizowałem tego szczególnie dokładnie. Najłatwiej chyba jest zostawić jeden bok nieprzyklejony, może jeszcze z nieprzyklejonym dachem. Ale ja myślałem o modelu otwieranym a nie otwartym. Zaznaczona krawędź jest bardziej kanciasta u Menga, Takom ma lepszy kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marfy Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Robi napisał: Tak z ciekawości się spytam, malujesz pędzlem czy aerografem? Aerografem, niezbyt pewnie czuję się z pędzlem. Ma zamiar wypróbować ten zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi