Skocz do zawartości

Brytyjski Mark V (WWI), 1/35 Meng

marfy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Czas zaistnieć na forum, na początku pokrótce o sobie: Na imię mam Marcin. Modelarzem tak naprawdę nigdy nie byłem, w młodości skleiłem wiele modeli, głównie samolotów, ale większość była bez malowania (chyba, że farba była w zestawie). Było to trzy dekady temu, modele były prostsze, najczęściej kupowane w kiosku. Tak więc doświadczenie jakieś jest i złożenie modelu raczej nie sprawia mi problemu, ale wszystkiego począwszy od malowania powoli się uczę. Prezentowany tu pojazd to mój piąty zaczęty model, a pewnie czwarty, który mam nadzieję skończyć. Trzy pierwsze wykonane dla dziecka, wielkiego fana pancerki. To właśnie chęć sprawienia oryginalnego prezentu sprawiła, że znów zainteresowałem się modelarstwem. No i wsiąkłem. Czwarty to Leopard 2A5 w polskich barwach, który miał być moim debiutem w galerii. Chwilowe ograniczenia w możliwości malowania aerografem sprawiły, że zacząłem budowę brytyjskiego Marka. I oto jest.

4e9db455761edee.jpg.814c4a0091cdc464c707a4279af9e87c.jpg

Na warsztacie będzie model brytyjskiego czołgu z I wojny światowej  Meng TS029 British Heavy Tank Mk. V Female w skali 1/35. Model jest już na pewnym etapie budowy, co przedstawię w kilku odcinkach. Zapraszam do komentowania. Pochwalcie jak coś jest w porządku i warto iść tą drogą, zgańcie jak coś robię zupełnie na opak. Wszelkie sugestie, rady i konstruktywna krytyka mile widziane. Po to jest ten warsztat.

• Like 4

Pierwszy update.

Zacząłem od drobiazgów czyli rolek i kół układu jezdnego20260206_192648.thumb.jpg.62c4480651f6e91bfcca1f0abb1fb8a9.jpg

Duuużo gradowania i szlifowania

20260207_192421.thumb.jpg.808b6a5ae52a282e3aa9a44486e572ce.jpg

Jeden typ rolek składał się ze znacznym luzem. Pomagałem sobie wiertłem, żeby w miarę równolegle spozycjonować kółka

20260207_202514.thumb.jpg.51edba6f91df23e3e343d754516481aa.jpg

I tak to się prezentuje.

20260208_045001.thumb.jpg.2829f40e637abafad96a9bbca8b97c2e.jpg

Cały układ jezdny łącznie z powierzchniami gdzie jest zamontowany postanowiłem pomalować przed montażem. Podobnie wieżyczki sponsorów

• Like 4

16 godzin temu, AchtungCancer napisał:

Lepiłem wersję męską. Bardzo przyjemnie składający się model, uważam, że lepiej niż Takom. Gdyby tylko nie skopali profilu czołgu... 

Też mam w planach, dlatego ten model traktuję jako swojego rodzaju poligon doświadczalny. W jaki sposób pokazałeś wnętrze? Pootwieranymi klapami czy zdejmowanymi częściami? I co jest nie tak z profilem tego czołgu? Przejrzałem trochę zdjęć, zarówno archiwalnych jak i tych z muzeum w Bovington, i nie rzuciło mi się nic w oczy. Chociaż przyznaję, że nie analizowałem tego szczególnie dokładnie.

Ciąg dalszy przygotowywania drobiazgów

Tym razem uzbrojenie czyli karabiny i wieżyczki. Wieżyczki składają się z kilku części ale wszystko do siebie zgrabnie pasuje. Plusy są takie, że mogą się obracać w sponsorach, a karabiny można zamontować od wewnątrz już po ich pomalowaniu. Minus taki, że są klejone w połowie cylindra, więc bez szpachli się nie obędzie

20260208_123442.thumb.jpg.324e7de0a6f5a8ce1b30add34aff321a.jpg

Lufy karabinów prawilnie nawierciłem

20260208_145809.thumb.jpg.8f636d0c3d72bdd2f79c9f86f30dbf3c.jpg

Przygotowałem też sponsory, żeby sprawdzić dopasowanie wieżyczek. Przy okazji zacząłem zabawę ze blaszkami

20260209_062021.thumb.jpg.6c68bed56ef89ee540474f2198a7ac23.jpg

I na koniec miejsce pracy rolek. Tak naprawdę będzie to zasadzie niewidoczne ale chcę zobaczyć jak mi to wyjdzie (no i będę miał tą świadomość i satysfakcję, że pod gąskami też jest wykończone - takie małe natręctwo 😉)

20260215_031915.thumb.jpg.b997b47f8988ad81454921a3081f66db.jpg

7 godzin temu, marfy napisał:

Też mam w planach, dlatego ten model traktuję jako swojego rodzaju poligon doświadczalny. W jaki sposób pokazałeś wnętrze? Pootwieranymi klapami czy zdejmowanymi częściami? I co jest nie tak z profilem tego czołgu? Przejrzałem trochę zdjęć, zarówno archiwalnych jak i tych z muzeum w Bovington, i nie rzuciło mi się nic w oczy. Chociaż przyznaję, że nie analizowałem tego szczególnie dokładnie.

Najłatwiej chyba jest zostawić jeden bok nieprzyklejony, może jeszcze z nieprzyklejonym dachem. Ale ja myślałem o modelu otwieranym a nie otwartym. 

Zaznaczona krawędź jest bardziej kanciasta u Menga, Takom ma lepszy kształt.

1bTb59m.jpeg