SławekK Napisano 24 Kwietnia Share Napisano 24 Kwietnia Jutro wyjeżdżam na weekend, to dziś kolejny model - przedostatni z 2021 roku. Bazą była ciężarówka Opel Maultier od Roden'a. Takiego ambulansu nie robi wtedy nikt w '72 (teraz są modele z 3D), więc postanowiłem zrobić zabudowę od podstaw. Dokupiłem blachy od NH Detail i wziąłem się za projektowanie budy. Trochę to trwało, bo wzorowałem się na instrukcjach Dragona do modelu w '35, gdyż zdjęć oryginału nie znalazłem za dużo. Całość zabudowy, wraz z wyposażeniem jest zrobiona własnoręcznie przez mnie . W trakcie budowy okazało się, że gąsienice Rodena są za krótkie, a przy próbie rozciągania podarły się na kawałki... więc cały zestaw zamieniłem na żywice od Modell Trans. Oprócz wykorzystania części fotorawionych: 1) wzbogaciłem komorę silnika o okablowanie i akumulator, 2) wymieniłem narzędzia na żywiczne i dorobiłem do nich charakterystyczne uchwyty, 3) dorobiłem półkę nad kabiną z żywicznym kołem zapasowym i karnistami, 4) dorobiłem lusterka, antenki, linę holowniczą wraz z uchwytami, 5) otworzyłem skrytkę po lewej stronie budy. Kalkomanie pochodzą od Peddinghaus-Decal. Podstawka dość skromna - figurki to zestaw Zvezdy. Model startował w wielu konkursach "z dokumentacją", zdobywając nawet sporo wyróżnień., 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Kwietnia Super Moderator Share Napisano 24 Kwietnia Ogólnie brawo za temat ale proporcje świetlika i łuku na koło no delikatnie ujmując się"rozjechały" Następna buda będzie lepsza mam nadzieję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia Fajna scenka. Mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Skala nikczemna, ale szczegół i detal powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Fajny szkrab detale jak dla skali 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia Dzięki za opinie. Tworzenie modelu "prawie" od podstaw jest trudne, ale daje wiele satysfakcji :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia Świetna robota, mimo słabości i tak mega szacun za temat, w 72 najbardziej lubie takie tematy. Od zawsze robię to co chcę mieć na półce a nie to co jest na rynku do zrobienia najniższym wkładem pracy. W 72 nadal zrobieie tego co się chce czesto nie znaczy łatwo i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi