SławekK Napisano Piątek o 18:55 Share Napisano Piątek o 18:55 Jutro wyjeżdżam na weekend, to dziś kolejny model - przedostatni z 2021 roku. Bazą była ciężarówka Opel Maultier od Roden'a. Takiego ambulansu nie robi wtedy nikt w '72 (teraz są modele z 3D), więc postanowiłem zrobić zabudowę od podstaw. Dokupiłem blachy od NH Detail i wziąłem się za projektowanie budy. Trochę to trwało, bo wzorowałem się na instrukcjach Dragona do modelu w '35, gdyż zdjęć oryginału nie znalazłem za dużo. Całość zabudowy, wraz z wyposażeniem jest zrobiona własnoręcznie przez mnie . W trakcie budowy okazało się, że gąsienice Rodena są za krótkie, a przy próbie rozciągania podarły się na kawałki... więc cały zestaw zamieniłem na żywice od Modell Trans. Oprócz wykorzystania części fotorawionych: 1) wzbogaciłem komorę silnika o okablowanie i akumulator, 2) wymieniłem narzędzia na żywiczne i dorobiłem do nich charakterystyczne uchwyty, 3) dorobiłem półkę nad kabiną z żywicznym kołem zapasowym i karnistami, 4) dorobiłem lusterka, antenki, linę holowniczą wraz z uchwytami, 5) otworzyłem skrytkę po lewej stronie budy. Kalkomanie pochodzą od Peddinghaus-Decal. Podstawka dość skromna - figurki to zestaw Zvezdy. Model startował w wielu konkursach "z dokumentacją", zdobywając nawet sporo wyróżnień., 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano Piątek o 19:22 Super Moderator Share Napisano Piątek o 19:22 Ogólnie brawo za temat ale proporcje świetlika i łuku na koło no delikatnie ujmując się"rozjechały" Następna buda będzie lepsza mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano wczoraj o 08:55 Share Napisano wczoraj o 08:55 Fajna scenka. Mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Skala nikczemna, ale szczegół i detal powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Fajny szkrab detale jak dla skali 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi