Jump to content

HobbyBoss Tiger II Henschel 1944 w/Zimmerit 1/35

krj1921
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich po kilkunastoletniej przerwie w udzielaniu się na forum. Nie znaczy to jednak, że nic przez ten czas nie działałem :) Jak już wspomniałem w mojej galerii w temacie "Portfolio" (notabene przez 2 miesiące nie skomentowanej przez nikogo; czyżby było aż tak źle?  :D ). Każdy model będę budował tutaj z Wami, żeby może nie był to model na Mosonshow, ale żeby wstydu nie było. Mam taką jedną przypadłość; robi mi się najlepiej jak mam kilka modeli rozgrzebanych na raz. Tak też jest i tym razem, równolegle będzie powstawać banalna winietka lotnicza, ale to w swoim czasie i w swoim dziale. Tyle tytułem wstępu, 

Tego Tygrysa zacząłem z półtora roku temu i z jakiś przyczyn wylądował w czeluściach szafy. Wyjąłem, otworzyłem i wszystko wydaje się ok. Dopiero jak robiłem zdjęcia przypomniało mi się co jest źle. Model jest klapnięty na jedną stronę, Coś nie wyszło mi tak jak trzeba ruchome zawieszenie. Naprawi się jeszcze dzisiaj. Co do "drukowanego" Zimmeritu jestem zadowolony- siadł bardzo ładnie, zobaczymy jak będzie się zachowywał przy malowaniu. Będzie to moje trzecie podejście do kamuflażu typu "ambush" poprzednie dwa wyszły " biedroneczki są w kropeczki..." Zapraszam do oglądania i komentowania.

1) Pudełko.jpg

2)zawieszenie i koła.jpg

3) Tylna płyta z zimmem.jpg

4)Gąsienice początki.jpg

5.jpg

6.jpg

Edited by krj1921
  • Like 2

• krj1921 changed the title to HobbyBoss Tiger II Henschel 1944 w/Zimmerit 1/35
3 godziny temu, krj1921 napisał:

(notabene przez 2 miesiące nie skomentowanej przez nikogo; czyżby było aż tak źle?  :D ). 

Portfolio chyba po prostu nie jest traktowane przez społeczność jako miejsce do dyskusji tylko miejsce gdzie każdy wrzuca swoje zdjęcia - widać to po ilości komentarzy ogólnie w tamtym dziale - takie przynajmniej moje wrażenie. Na pewno mógłbyś tam wstawić lepsze zdjęcia... Tygrys to nawet nieostre zdjęcie, nie mówiąc już o lepszym oświetleniu czy jakimś jednolitym tle co zawsze uprzyjemnia oglądanie portfolio. 

A z tym tygrysem powodzenia. 

• 2 weeks later...

Witam Was wszystkich obserwujących. Co się zmieniło od ostatniego wpisu? Udało mi się wypoziomować model. Okazało się że nie jest to robota na pięć minut, ponadto wyjątkowo przeszkadzał mi fakt, że połączyłem już wcześniej wannę z górą przez co nie miałem dostępu do zawieszenia i trzeba było kombinować inaczej. Ponadto tył na 90% skończony, i doszło trochę elementów wyposażenia. Cały czas myślę nad malowaniem, bardzo chciałbym po raz pierwszy zrobić "ambush" tak jak powinien on mniej więcej wyglądać. Aż tu nagle w szufladzie "projektów niedokończonych" wygrzebałem takie coś. Spróbujemy, ale w swoim czasie. Póki co życzę spokojnej nocy.

8.jpg

9.jpg

10.jpg

Zimmerit niby nie jest zły,  ale na krawędziach już nie jest wesoło, jak chcesz zrobić dobry model to warto to jakoś ogarnąć, ale co zdecydowanie trzeba ogarnąć to miejsca łączenia zimmeritu przednia płyta z bocznymi płytami. 

Witam wszystkich obserwatorów. Co do rady przedmówcy to jak najbardziej się tym zajmę (pooglądało się trochę YouTube-a :) ) ale dopiero jak wszystkie elementy Zimmeritu będą już na swoich miejscach. Wstępnie zacząłem bryłę wieży. Kociak dostał też już lacie po jednej stronie i zakończyło się to porażką. Nie jest to pierwszy model w którym robię ogniwkowe gąsienice ale zaryzykuję, że wyszły jeszcze gorzej niż moje pierwsze. Najbardziej bije po oczach fakt, że tył i przód są w różnej odległości od kół (obawiam się, że może to być konsekwencja "poziomowania" modelu). Trochę rozjechały się w dodatku z przodu, ale to akurat jeszcze jestem w stanie naprawić. Co dziwne "zęby" pasowały 😕 Najwyżej jak przegram z naprawą całości to ją odkleję i kupię sobie chociaż ogniwka z Tamki (cena nie jest jakaś dla mnie jeszcze zaporowa) i zacznę od nowa, bo nie przewiduję kapitulacji. Tak z innej beczki to ktoś może mi zarzucić, że nie przyklejam po kolei wszystkich haczyków i tego typu pierdółek; zamontuję je przed samym malowaniem, żeby jak najmniej z nich się urwało do tego czasu. Teraz będzie przerwa w relacji bo biorę się za wspomniane gąsienice. Pozdrawiam. 

11.jpg

12.jpg

15.jpg

Posted (edited)
W dniu 4.05.2026 o 23:15, krj1921 napisał:

... doszło trochę elementów wyposażenia.

Cześć.

I teraz pytanie z mojej strony - Czy model ma być w miarę merytoryczny, czy po prostu dobrze sklejony i pomalowany?

Takie pytanie mi się nasunęło po zapodaniu pasty zimmerit i ciężkiej osłony na wlocie powietrza na klapie nad silnikowej - część w modelu no.66.

Z tego co wiem oba te elementy się wykluczają.

Rury wydechowe też trzeba rozwiercić.

1033081461_meser262@0000.thumb.jpg.82d9c51694b32a353152d34f82b7682c.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Edited by meser262
literówka
  • Like 1