kozborn Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Mam jeszcze do Was pytanie z zupełnie innej beczki: ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego boczne oznaczenie (mam na myśli kolorowe koła) w tej tamce to dwie kalkomanie? Czerwone kółko to osobna kalkomania, którą trzeba wpasować w większe koło - jako jest sens produkowania tego w ten sposób? Podobnie czasem swastyki, krzyże - podzielone są na dwie części, a inne obok, na tym samym druczku - nie. O co w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja (edytowane) O ile w przypadku swastyk chodzi o różnej "ostrości" przepisy prawa w różnych krajach, dotyczące propagowania symboli nazistowskich (zobacz że Eduard tak często przygotowuje swoje naklejki; swastyki są umiejscowione w rogu na arkusiku i oddzielone przerywaną, skośną linią i odcinane w przypadku eksportu do kraju o zaostrzonym rygorze braku hakenkrojców), o tyle o co może chodzić z kokardami - nie mam pojęcia Edytowane 4 Maja przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja (edytowane) 13 godzin temu, kozborn napisał: Mam jeszcze do Was pytanie z zupełnie innej beczki: ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego boczne oznaczenie (mam na myśli kolorowe koła) w tej tamce to dwie kalkomanie? Czerwone kółko to osobna kalkomania, którą trzeba wpasować w większe koło - jako jest sens produkowania tego w ten sposób? Podobnie czasem swastyki, krzyże - podzielone są na dwie części, a inne obok, na tym samym druczku - nie. O co w tym chodzi? O swastyce wyczerpująco napisał jachud, co do kokardy to może to jakiś zamierzchły problem technologiczny z drukiem, który przetrwał do dziś? (Kwestia druku kolorów na jednym obszarze, centryczności kół itp, w starych zestawach to był powód rozbijania kokard na osobne koła do ułożenia na modelu) Pozdr ww P.s. A Miecznik, mimo że jak piszesz średnio Ci podszedł, klasa Edytowane 5 Maja przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja @wuwumaster @jachud3 dzięki, chłopaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja 2 godziny temu, wuwumaster napisał: Kwestia druku kolorów na jednym obszarze, centryczności kół wlaśnie o to chodzi w kokardach mam sporo starszych kalek, gdzieś najmniejsze " kólko" nie jest centryczne do calej reszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: starszych kalek No właśnie brzmi to jak prehistoria. Japonia, XXI w i nie w pełni rozwiązany technologiczny problem nadruku kółek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja to masz nie tylko u Japończyków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 27 minut temu, BRAVO112 napisał: to masz nie tylko u Japończyków... I dlatego zawsze powtarzam studentom: nie wiesz - pytaj! dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi