Skocz do zawartości

AV-8B PLUS HARRIER HASEGAWA 1:72

tommyk

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem do współczesnej tematyki. Zawsze miałem słabość do Harierra. Chciałbym jeszcze zrobić GR.3 i AV-8A.

Na razie działam z AV-8B PLUS. Zestaw to stara, dosyć prosta Hasegawa. Mam trochę różnych żywić i zobaczymy co uda mi się wpasować.

Jednocześnie działam z podwieszeniami aby nie zostawiać tego na sam koniec, bo czasem wtedy brakuje już cierpliwości.

1.jpg

2.jpg

• Like 5

Ale te Harpoony to raczej do jakiegoś innego projektu, prawda?

No właśnie myślałem o tym :). Doczytałem w internetach, że AV-8B może przenosić Harpoony. Nawet mi gdzieś jakieś zdjęcie mignęło ale nie mogę go teraz znaleźć - w układzie: zbiorniki, Harpoony, Sidewindery. 

Ale jak coś nie tak to dawaj bo jak widać jeszcze jest czas na zmiany :).

osobiście nie kojarzę aby Harriery były uzbrojane w Harpoony. Fajnie jakbys znalazł tego glejta na taką konfigurację. Chociaz oczywiscie to Twoj model i wiesz 😉

Im głębiej grzebię to pojawiają się problemy. Rzeczywiście można znaleźć info, że Włosi i Hiszpanie wnosili o taką integrację pod koniec wieku i tam było jakieś zamieszanie. US miało twierdzić, że im wystarczają Mavericki. Znalazłem coś takiego jeszcze (oczywiście oprócz Wiki)  https://www.airforce-technology.com/projects/harrier/?cf-view i tu jest niby info o zdolności przenoszenia Harpoonów. 

Jeszcze jest trochę czasu i w ostateczności będę wieszał Mavericki choć z Harpoonami wyglądałby, że ... :).

Zdolnosc to jedno, drugie to czy było to stosowane. Harriery USMC nie przenosiły tego typu uzbrojenia z prostego powodu, niszczenie okretów nie jest w ich gestii, oni maja wspierać swoich gruntów na ziemi. Dlatego JDAMY, GBU, Maverici to bedzie ich głowne uzbrojenie. I teraz znowu kolejna kwestia, jezeli juz chcesz podwiesic cos inteligentnego, nie mozesz zapomniec o Lantrinie 

_MG_4431 AV-8B Harrier II | AV-8B Night Attack Harrier II wi… | Flickr

a tu jest ciekawostka Harrier z Amramami
Av-8b Harrier II: The US Marine Corps' Vstol Jet Aircraft: 52 : Neubeck,  Ken: Amazon.pl: Książki

Wszystko kwestia zrobienia odpowiedniego researchu, pod wzgledem uzbrojenia uzywanego przez dana eskadre, w danym okresie. 

Lantrin to nie problem - mamy (albo Litening - bo nie wiem czy mi się nie pomyliło :). Widziałem też zdjęcia ze Sniperem, ale to chyba Gr.9. 

Jak zobaczyłem w Reskicie te Harpoony z napisem, że też do Harierra to już widziałem oczyma wyobraźni ten zestaw a teraz to może mi się przyda do F-18 jak kiedyś się zdecyduję.