SławekK Posted May 8 Share Posted May 8 Jutro wyjazd na Rybnik, więc już dzisiaj zamieszczam kolejny model - z roku 2022, więc też dość leciwy. Początkiem było działo od RPM oznaczone jako "GPMF armata polowa 155mm - K419 (f)" - model też dość stary, ale dostępny w '72 (chyba) tylko od tego producenta. Nie robiłem wcześniej działa w wersji transportowej, więc dodałem transporter SdKfz 7 od Revell'a. Ten pochodzi z zestawu z 8,8cm Flak. Jakiś większych waloryzacji w tym zestawie nie było - co zresztą widać na zdjęciach z budowy. Figurki to firmowy zestaw z żywicy... ale nazwy firmy nie pamiętam. Mają dość specyficzną "budowę", ale wtedy nie było bardzo alternatywy, a do pojazdów z DAK pasują. Podstawka dość duża, ale z tej bardzo zadowolony nie jestem :). Zestaw mógłby trafić do działu "dioramy", ale tam mało kto zagląda - chociaż polecam :). 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted May 8 Share Posted May 8 Moim zdaniem scenka fajna ale trochę nierealistyczna i niedopracowana koncepcja. Brak śladów gąsienic i kół, i może by było lepiej jakby tył działa zawisł nad skarpą i obsunęła się ziemia. Niepotrzebnie też otworzyłeś drzwiczki na amunicję bo działo nie jest na stanowisku. Ale generalnie jestem na tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzype Posted June 4 Share Posted June 4 Zestaw jak zwykle u Ciebie bardzo ciekawy, bardzo dużo wkładu własnego ale niestety podstawka słabo wykonana ale też koncepcyjnie, otwarty park amunicyjny nad przepaścią, kamienie monotonne, trawki też. Najlepszy elementem jest działo, które jest fajnie pomalowane, ma rozjaśnienia pędzelkiem na felgach więć może robiłeś je później. Wiem że to 2022 ale zdecydowanie podstawki w tych starszych modelach odstają od ich poziomu a nawet zubażają. Ja nawet nie wiem czy nie lepiej byłoby odkuć z podstawki modele i zrobić nową hehe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SławekK Posted June 4 Author Share Posted June 4 Podstawka powstała na bazie "sukcesu" dioramy "Czekając na lawetę", którą możecie zobaczyć w dziale Dioramy. Po latach widzę, że powinna wyglądać inaczej, ale uczę się na błędach :). Pojazd jest z Afryki, więc teren powinien być raczej monotonny... inny niż mój, ale monotonny. Staram się otwierać w modelach co tylko się da - być może tu (z magazynkiem) wyszło niefortunnie. Jestem zdania, że "najwyższą formą modelarstwa" są dioramy, więc wszystkie moje "projekty" to: pojazd/działo, figurki i teren. Postanowiłem na forum wrzucić stare modele, które już tylko w tej formie można obejrzeć... więc na jakieś przeróbki (poza wyjątkami), raczej nie ma co liczyć . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioba Posted June 4 Share Posted June 4 Czołem! 1/72 to nie moja skala, ale w tym przypadku ochów i achów mi zabrakło co by mój zachwyt wyrazić! Model klasa, manekiny wymiatają! Drzwi magazynu amunicyjnego otworzyły się na dziurach, bo klamka się popsuła. Śladów kół i gąsienic nie widać bo ziemia sucha i twarda. Deszcz dawno nie padał... Poza tym bardzo lubię wszelkie Hitlerschleppery i nie ma się do czego przyczepić. Mariusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts