Skocz do zawartości

USS Gambier Bay CVE-73 [Hasegawa 1:350]

Dudzio

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem przyjemny do sklejania model - w końcu to stara, dobra Hasegawa. Dorzuciłem do niego niemało dodatków: oryginalne blaszki i pokład od producenta, samoloty od Trumpetera, lufy od Abera i marynarzy od Tori Factory. Starałem się przedstawić okręt w momencie kołowania części skrzydła lotniczego przed startem.

Z efektu jestem dosyć zadowolony.

EjvJEeR.jpeg

Ze9oA6J.jpeg

xIUs3iG.jpeg

6A6CkHp.jpeg

DU2tJt0.jpeg

qJpbKyn.jpeg

LyGgO0a.jpeg

X9ORQWR.jpeg

QWoLcer.jpeg

hszr2rm.jpeg

yneqQpm.jpeg

IZH8EaM.jpeg

I01KOtV.jpeg

zxjlioE.jpeg

x79ehB3.jpeg

vGGyNzu.jpeg

T4mlewf.jpeg

XUEGO4G.jpeg

V9eaSzb.jpeg

Zachęcam do komentowania!

Edytowane przez Dudzio
  • Like 2

• Dudzio changed the title to USS Gambier Bay CVE-73 [Hasegawa 1:350]

Model świetny, zdjęcia super. Wygląda bardzo realistycznie i ta załoga....robi robotę. Jestem pod wrażeniem Twoich zdolności manualnych. Brawo !!!!! a jakieś drobne psikuski.... nawet najlepszy je ma ..... 

• Like 1

Generalnie calkiem nawet fajny. Moje 3 podstawowe zastrzeżenia:

Śruby oczywiscie ŹLE, na Japonczykow tez nie zwalisz, sprawdzilem w instrukcji jest dobrze.

Dziewicze dno, zupelnie nie pasujace do zużytej reszty.

Brak łoszyku na załodze i opelotce. 

No cóż, winny 😉 Śruby faktycznie wkleiłem źle, sam teraz popatrzyłem w instrukcję. Dno ma tylko wash, ponieważ żadne próby brudzenia naśladowane z poradników jutubowych nie dawały przekonującego mnie efektu. Ostatecznie je zmywałem. Wiem, że mam to do dopracowania w kolejnych modelach.

Brak washa na oerlikonach i boforsach to świadoma decyzja - są tak delikatne, że bałem się, że je przy zmywaniu preparatu uszkodzę. Te lufy i blaszki to naprawdę maleństwa, czasem trzymają się plastiku na słowo honoru. Nie ufałem swojej ręce na tyle, by ryzykować ich brudzenie. Czasem lepsze jest wrogiem dobrego 🤪

Natomiast wash na załodze... To już decyzja, że tak szumnie nazwę - artystyczna. Kompozycja na pokładzie jest na tyle jednolita (odcienie błękitu i szarości), że postanowiłem ożywić ją kontrastowymi uniformami marynarzy. Obsługa pokładu lotniczego nadaje się do tego znakomicie (ubrani są w żółć, czerwień, zieleń, nasycony niebieski). Moim zdaniem udało mi się dzięki temu uzyskać na pokładzie więcej dynamiki. Gdybym ich zwashował, to te ich kolory by mocno przygasły i zlali by się razem z tłem.