Patafian Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) Witam Wszystkich Jak zaznaczyłem w tytule nie planowałem relacji z tego modelu, nawet chyba nie myślałem, że kiedykolwiek go ukończę. Model rozpocząłem jak zaczynałem przygodę z modelarstwem plastikowym i po złożeniu 80 %, wylądował na dwa lata w szafie. Co jakiś czas go wyciągałem, ale zacząłem w nim widzieć tylko więcej błędów początkującego modelarza, więc lądował w szafie z powrotem... No ale postanowiłem wykorzystać go do nauki i testowania nowych technik, więc jakimś cudem zabrałem się, żeby go skończyć. Na początek wymieniłem klamry na żywice, lufę na metalową Abera, pocieniłem błotniki wymieniłem gąski na żywice od Panzerwerk i poprawiłem błędy, które wcześniej mi przeszkadzały, nie jest to szczyt moich marzeń, ale do testów się nada. Sam zestaw jest bardzo przyjemny w budowaniu i wg mnie jest dość dobrze zdetalizowany. Na początek surowy . Przerobiłem zawieszenie, gdyż na wielu zdjęciach widać jak Stugi ładnie "siedziały na przednim kole" A tu już prawie kompletna surówka: Zapraszam do komentowania. Edytowane 16 Czerwca przez Patafian 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Będę zaglądał, ciekawy temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Merytorycznie to pojazd z produkcji - czerwiec 1943 roku i zalicza się do wersji średniej. Gdyby miał wyrzutniki granatów to można by było przesunąć datę nawet do lutego 1943 roku i wtedy byłby jak najbardziej wczesny. Nie wiem czy Chcesz coś przerabiać ? Przeróbki by były konieczne by sprecyzować montownię tego pojazdu. Teraz jest trochę MIAG trochę ALKETT. Jednak w/w wyrzutniki to podstawa do dalszych działań. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca 8 minut temu, meser262 napisał: Merytorycznie to pojazd z produkcji - czerwiec 1943 roku i zalicza się do wersji średniej. Gdyby miał wyrzutniki granatów to można by było przesunąć datę nawet do lutego 1943 roku i wtedy byłby jak najbardziej wczesny. Nie wiem czy Chcesz coś przerabiać ? Przeróbki by były konieczne by sprecyzować montownię tego pojazdu. Teraz jest trochę MIAG trochę ALKETT. Jednak w/w wyrzutniki to podstawa do dalszych działań. Pozdrawiam Krzysztof Wiedziałem, że zaraz mnie sprowadzisz na ziemię 🫣 model w założeniu jest (jest bo mam go prawie na ukończeniu) w malowaniu na pustynie, który docelowo trafił na front wschodni ukraiński. Jeśli trzeba dodać wyrzutnie aby było merytorycznie poprawnie, da się zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Super! Ten detal wystarcz, aby nie czepiać się zaworu wodnego na dolnej tylnej płycie i co ważniejsze do przednich mocowań holowniczych które są w wersji wczesnej i tylko wczesnej. Pooglądam go dokładniej i jutro napiszę coś więcej. Poproszę o fotkę z tyłu i przodu. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca 21 minut temu, meser262 napisał: Poproszę o fotkę z tyłu i przodu. Poszło na Priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca StuG-i III w wersji G to generalnie mieszanina wersji i podwersji. Im dalej w czas tym więcej mieszaniny w tych pojazdach. Dlatego najlepiej opisywać pojazd ze zdjęcia z czasów wojny. Jednak początkowo każdy pojazd posiadał podstawowe cechy z danej montowni. Później po remontach i przeróbkach różnie to wyglądało. Szkoda, ale wiem że Twój pojazd jest już na późnym etapie malowania, ale może Ktoś kiedyś coś ... . 19 godzin temu, Patafian napisał: ... model w założeniu jest (jest bo mam go prawie na ukończeniu) w malowaniu na pustynie, który docelowo trafił na front wschodni ukraiński. Jest parę zdjęć pojazdów MIAG na Ukrainie, właśnie tych które zamiast do Afryki trafiły na front wschodni. Jest też ciekawostka z tymi pojazdami. Wydaje się, że filtry wstępne Filzbalg były montowane wyłącznie w pojazdach MIAG wyprodukowanych między marcem a majem 1943 roku. Wracam do warsztatowego pojazdu. Ogólnie fajny dość dokładny model oczywiście te wyrzutniki granatów podstawowy błąd. Pierwsze trzy detale konieczne do zmiany. Czwarty do wyboru. Przy braku fotki z wojny mógł mieć to lub tamto. Trzeba/można zmienić/poprawić : 1 - zmienić wczesne światło na późniejsze okrągłe stosowane w MIAG od początku. Prostokątne światło było w serii podwozie 10/ZW, MAN 2 - ściąć te trzy nity/śruby - są to mocowania dla granatów dymnych w Panzer III. 3 - przednie włazy nad przekładniami - MIAG montował z blokadami/zamknięciami po lewej stronie / PATRZĄC NA POJAZD OD PRZODU/ . Ten punkt poniżej myślę że bardziej informacyjny. 4- dorobić lub nie hol z tyłu pojazdu / MIAG nie we wszystkich swoich pojazdach miał tę modernizację oraz podwozie 10/ZW, MAN. Ogólnie stosował obydwie wersje do lipca 1943 roku, a w 10/ZW aż do grudnia 1943 roku. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca 1 godzinę temu, meser262 napisał: Pierwsze trzy detale konieczne do zmiany. Czwarty do wyboru. Dziękuję bardzo (który to już raz) Krzysztof jesteś nieoceniony! W normalnych okolicznościach wszystkie te poprawki byłyby dziecinnie proste... Ale niestety czeka mnie niezła przeprawa przynajmniej z pkt. 2 i 3 aby to poprawić, ale na pewno spórbuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 18 Czerwca Autor Share Napisano 18 Czerwca Następnie poszedł podkład jako mieszanka farb Mission Models. Do kolorów kamuflażu użyłem farb z palety LifeColor. Po malowaniu nastąpiły zdrapki. Farby LifeColor aktywują się za pomocą odourless thinner i pracuję się na nich jakby pod nimi był lakier do włosów. Zapraszam do komentowania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca (edytowane) Fajnie, myślę że nawet można było nawet bardziej nasycić ten zielony , tu np bardziej się odznacza i tam już po weatheringu Edytowane 18 Czerwca przez Evildead 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca Dobrze to wygląda, ale ta zieleń chyba trochę za blada. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 18 Czerwca Autor Share Napisano 18 Czerwca 51 minut temu, Evildead napisał: Fajnie, myślę że nawet można było nawet bardziej nasycić ten zielony , tu np bardziej się odznacza i tam już po weatheringu 43 minuty temu, marioba napisał: Dobrze to wygląda, ale ta zieleń chyba trochę za blada. Dobór kolorów był świadomy Poniżej zdjęcia jakimi się sugerowałem przy wyborze malowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 21 Czerwca Autor Share Napisano 21 Czerwca (edytowane) Po bazie przyszła kolej na malowanie oznaczeń i detali. Wybaczcie tak jak pisałem w tytule nie planowałem relacji, bo nie sądziłem, że coś z tego wyjdzie, więc zdjęcia nie będą w kolejności chronologicznej. Oznaczenia malowane od szablonów. Poniżej przykład jednego, celem nie był perfekcyjny krzyż. Potem przyszła kolej na detale wyposażenia pojazdu. Po tym poszedł lekki weathering kół. Tak jak koła potraktowana została cała wanna z elementami zawieszenia - niestety nie zrobiłem z tego etapu zdjęć Następnie zabrałem się za to, dzięki czemu model wylądował z powrotem na warsztacie. Chciałem wykonać przekonujące błoto. W tym celu wykonałem mieszankę z czterech pigmentów, trawy morskiej i Alkyd Binders od VMS. Utworzona pastę nakładałem na elementy zawieszenia. Po wyschnięciu najlepiej na drugi dzień nadmiar usuwałem sztywnym pędzlem, tak wyszło: O ile Alkyd Binders sprawdza się przy utrwalaniu samych pigmentów, tak kiedy w mieszance jest trawa juz tak dobrze to nie działa i trzeba wspomagać się jakimś pigment fixerem. Ciąg dalszy w następnym odcinku. Zapraszam do komentowania. Cyprian Edytowane 21 Czerwca przez Patafian 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Błotko z tą trawą elegancko wyszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca 23 godziny temu, Evildead napisał: Błotko z tą trawą elegancko wyszło. A to był dopiero początek;) W dzisiejszym odcinku będzie o błędach. Na początek zdjęcia: Tu popełniłem pierwszy błąd. Pomimo, musicie przyznać, że wyglądało to dość efektownie, pewien znacznie lepszy modelarz ode mnie zwrócił mi uwagę - to błoto nie fruwało w ten sposób... No to ja z powrotem do zdjęć archiwalnych, po przejrzeniu setek musiałem mu przyznać racje i z górnych elementów pancerzy, zarówno z przodu jak i z tyłu czym prędzej usuwałem pigmenty, na szczęście nie było za późno...Nauczka na przyszłość lepiej mieć referencję przed nosem. Owszem zdarza się błoto w tych miejscach, ale w przypadkach brakujących błotników. Drugim błędem były rozbryzgi jaśniejszego odcienia błota, które wylądowały na ciemnych odcieniach. To wyszło przypadkiem, po prostu do mieszanki dodałem za dużo jaśniejszego pigmentu. Mieszając na mokro, nie widziałem tego, dopiero po wyschnięciu ukazała się wpadka widoczna dobrze na tym zdjęciu: Tu poradziłem sobie malując (nasączając) każdą taka kropkę ciemnobrązowymi odcieniami farb olejnych. C.D.N. Zapraszam do komentowania. Cyprian 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Fajne to błotkowanie. Jedno co bym poprawił to zdarł je ze stopki gąsienic (cholera nie wiem jak to nazwać...). Cobyś nie robił i jak nie jeździł to tam zawsze jest wypolerowane. Zwłaszcza z tyłu za dużo tej trawy się przykleiło. Szkoda, że te Twoje foty są takie słabe i blade... a obicia jakieś będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca 37 minut temu, Mariusz 72 napisał: Fajne to błotkowanie. Jedno co bym poprawił to zdarł je ze stopki gąsienic (cholera nie wiem jak to nazwać...). Cobyś nie robił i jak nie jeździł to tam zawsze jest wypolerowane. Zwłaszcza z tyłu za dużo tej trawy się przykleiło. Tak miejsca, o których piszesz zostały wyczyszczone w późniejszym etapie. Jeśli chodzi czy dużo trawy się przykleiło, mogło być gorzej Ale bardziej chodziło o taki efekt: 44 minuty temu, Mariusz 72 napisał: Szkoda, że te Twoje foty są takie słabe i blade... Kurcze a szczerze myślałem że nie są takie złe No cóż postaram się aby następne były lepsze... 45 minut temu, Mariusz 72 napisał: a obicia jakieś będą? Heh obicia to już są, Postaram się zrobić faktycznie lepsze zdjęcia aby to pokazać, ale nie spodziewaj się rdzawego wraku, który wygląda jakby służył na froncie 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Zobacz. Nie ważne ile trawy i błota. Tam zawsze jest wypolerowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca 9 minut temu, Mariusz 72 napisał: Zobacz. Nie ważne ile trawy i błota. Tam zawsze jest wypolerowane. Tak jak pisałem wcześniej te miejsca zostały poprawione, relacja prowadzona jest z opóźnieniem w stosunku do tego na jakim etapie jest teraz model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca 14 godzin temu, Mariusz 72 napisał: Fajne to błotkowanie. Jedno co bym poprawił to zdarł je ze stopki gąsienic (cholera nie wiem jak to nazwać...). Cobyś nie robił i jak nie jeździł to tam zawsze jest wypolerowane. Zwłaszcza z tyłu za dużo tej trawy się przykleiło. Szkoda, że te Twoje foty są takie słabe i blade... a obicia jakieś będą? Ta stopka to grzebień gąsienicy. Przynajmniej tak kiedyś to się nazywało. Poza tym całość wygląda pięknie, mimo tych " błędów", których ja pewnie bym nie zauważył. Mariusz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 23 Czerwca Autor Share Napisano 23 Czerwca 2 godziny temu, marioba napisał: Poza tym całość wygląda pięknie, mimo tych " błędów", których ja pewnie bym nie zauważył. Dzięki Mariusz cieszę się, że komuś się podoba Dzisiejszy odcinek dedykuje @meser262. Krzysztof udało się ogarnąć 3 z 4 Twoich uwag - śruby na tylnym pancerzu usunięte, - lampa wymieniona - wyrzutniki wstawione Niestety blokady zamknięć włazów nad przekładniami, muszą zostać - zniszczyłbym model. Nauczka na przyszłość, jeśli chce się coś pokazywać na forum trzeba to robić od początku, albo nie pokazywać tego wcale. Poniżej zdjęcia na potwierdzenie przeróbek, przy okazji można obejrzeć jak poszło z lewą stroną - tu uniknąłem już błędów opisywanych wcześniej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca mi się to tam podoba. ten, ta gONsienica na kole zapasowym tak się trzymała? czym była przymocowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 23 Czerwca Autor Share Napisano 23 Czerwca 32 minuty temu, Robi napisał: mi się to tam podoba. ten, ta gONsienica na kole zapasowym tak się trzymała? czym była przymocowana? A widzisz to jest dobre pytanie, sam się nad tym zastanawiam. Zasugerowałem się pracami innych modelarzy, ale jakoś nie mogę tego znaleźć na zdjęciach archiwalnych, albo zapominam zwrócić na to uwagę przeglądając owe. W każdym bądź razie nie mam tego przytwierdzonego na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca 12 minut temu, Patafian napisał: A widzisz to jest dobre pytanie, sam się nad tym zastanawiam. Zasugerowałem się pracami innych modelarzy, ale jakoś nie mogę tego znaleźć na zdjęciach archiwalnych, albo zapominam zwrócić na to uwagę przeglądając owe. W każdym bądź razie nie mam tego przytwierdzonego na stałe. Fakt Robi ma dobre oko , coś tam jest, przynajmniej na jednym owinięte 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 23 Czerwca Autor Share Napisano 23 Czerwca Godzinę temu, Evildead napisał: Fakt Robi ma dobre oko , coś tam jest, przynajmniej na jednym owinięte Dzięki, o takie coś chodziło, Ciekawie malowany krzyż na tym zdjeciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi