Rafly Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca (edytowane) Taka mała nowość ode mnie. Stal-258 w różnych skalach. https://onemanshipyard.com/?s=Stal-258&post_type=product Tak naprawdę są to 3 różne modele stworzone dla równych skal. I tak: 1/160 1/144 1/120 to model mikro w jednym kawałku 1/87 1/72 to skala medium, tutaj mamy oddzielnie kilka elementów, koła mogą być skręcone, oryginalna paka wymieniona na platformę, lub zdjęta, kierownica skręcona. 1/24 1/25 1/35 1/43 1/48 - Skala duża, model posiada dwie maski z różnymi charakterystycznymi wgniotami blachy, klosze lamp są elementami przeźroczystymi, układ jezdny jest mechanizmem i może być wykonany jako skrętny lub jest opcja wstawienia gotowca na sztywno, cała paka jest rozbieralna w częściach, tak że akumulator może być odsłonięty. Model ma maskownice świateł i migaczy a układ migaczy może być dowolnie aranżowany (na dole czy u góry). Model w skalach 1-48 i większe posiada też kalkomanie. Nie tylko do malowania oryginalnego ale także ewentualnych customowych, są cyfry, kilka wersji oznaczeń ciśnień, paski ostrzegawcze. Oczywiście jest też instrukcja Więcej na https://onemanshipyard.com/?s=Stal-258&post_type=productonemanshipyard.com czy na fb https://www.facebook.com/onemanshipyard/ Zapraszam. Edytowane 16 Czerwca przez Rafly Cytuj
Rafly Napisano 16 Czerwca Autor Napisano 16 Czerwca (edytowane) 28 minut temu, Grzes napisał: 82zł za skalę 1:72 Tak, dwie wersje paki do wyboru, cała mechanika odwzorowana z akumulatorownią itp. pogięta maska Edytowane 16 Czerwca przez Rafly Cytuj
chorąży Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca To Ty drukujesz Wózek Platformowy STAL 258 - Straż Pożarna ? jeżeli tak to czy masz w ofercie samą motopompę strażacka w skali 1/35 ?? Brakuje mi takowej do strażackiego Dodge wc-51 .. Cytuj
Rafly Napisano 17 Czerwca Autor Napisano 17 Czerwca 54 minuty temu, chorąży napisał: To Ty drukujesz Wózek Platformowy STAL 258 - Straż Pożarna ? jeżeli tak to czy masz w ofercie samą motopompę strażacka w skali 1/35 ?? Brakuje mi takowej do strażackiego Dodge wc-51 .. Nie mam takiego wózka niestety. Cytuj
chorąży Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca 1 godzinę temu, Rafly napisał: Nie mam takiego wózka niestety. To może samą motopompę fajny jest temat, bo po wojnie masa pojazdów z demobilu i amerykańskie i wermacht trafiło do OSP i jest możliwość pojazdów na czerwono, ale nie da się kupić "motopompy" np. nawet schwimmwagen był na czerwono Cytuj
Rafly Napisano 17 Czerwca Autor Napisano 17 Czerwca (edytowane) Motopompy nie mam, mam krajzegi i spawarki ale nie w 1/35 no i kompresor w 1:1 Edytowane 17 Czerwca przez Rafly Cytuj
HKK Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca 20 godzin temu, Grzes napisał: 82zł za skalę 1:72 Skala ma tu niewiele do rzeczy. Jeśli już, to wielkość modelu. Ale to też nienajlepsze kryterium na ocenę kosztów. Nie wspominam o projekcie i jego przygotowaniu do druku, które to nie zależą aż tak bardzo od skali. Ale główny czynnik kosztowy w przypadku druku żywicznego to nakład czasu i pracy potrzebny przy produkcji. Przygotowanie, konserwacja i czyszczenie drukarki, oderwanie wydruków od stolika, płukanie, utwardzanie itp. To wszystko są etapy niewdzięczne, brudzące i potencjalnie szkodliwe. Nie należy też zapominać o kontroli jakości któa też jest czasochłonna i niełatwa w przypadku małych detali. Do tego dochodzi oczywiście konfekcjonowanie, pakowanie itd. W efekcie druk małego modelu może wymagać relatywnie niewiele mniej pracy niż dużego. Poza tym, takich modeli nie sprzedaje się na setki. Więc efekt skali i redukcji kosztów jednostkowych też odpada. 1 Cytuj
Rafly Napisano 17 Czerwca Autor Napisano 17 Czerwca 2 minuty temu, HKK napisał: Przygotowanie, konserwacja i czyszczenie drukarki, oderwanie wydruków od stolika, płukanie, utwardzanie itp. To wszystko są etapy niewdzięczne, brudzące i potencjalnie szkodliwe. Nie należy też zapominać o kontroli jakości która też jest czasochłonna i niełatwa w przypadku małych detali. Do tego dochodzi oczywiście konfekcjonowanie, pakowanie itd. Dobrze kolega pisze! Na ogół nie chce lamentować ale tak to wygląda. To wbrew pozorom dość trudny kawałek "chleba" Cytuj
HKK Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca To trzeba po prostu lubić i mieć frajdę z rezultatów. Jeśli ktoś chce traktować druk żywiczny jedynie jako sposób na zarobek, to serdecznie odradzam. Nie uda się. 1 Cytuj
Grzes Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca Dzięki Panowie za szersze naświetlenie tematu W sumie sam nie patrzyłem na to tak szerokim kątem. A sam jestem wielkim zwolennikiem druku 3D i możliwości jakie daje. Dzięki 2 Cytuj
HKK Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca (edytowane) W dniu 16.06.2026 o 15:33, Grzes napisał: 82zł za skalę 1:72 TUTAJ to ja też się zdziwiłem Nie chodzi mi nawet o to, czy te ceny mają pokrycie w kosztach, bo może mają. Ale czy naprawdę są chętni by dać 300 czy 500 PLN za niewielki w sumie model pojazdu. Swoją drogą, skoro TO kosztuje 370 i jest bez szału jeśli chodzi o szczególowość i liczbę elementów, to na ile powinienem wycenić mojego 126p w tej samej skali? 1000 PLN? Lekki absurd. Edytowane 19 Czerwca przez HKK Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi