tenzan Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Czołem! Jakoś tak wyszło, że natrafiłem na akcję kanału "Prosto z pudła" https://www.youtube.com/@prostozpudla dotyczącą Guadalcanal. Nawet coś tam pogadaliśmy o historii i modelach: Skoro człowiek pogadał, to może by i coś akcyjnie skleił? Coś prostego, żeby zdążyć przed terminem. Padło na F4F-4 Tamiya, model stary, ale jary, na mieście powiadają, że szybko i łatwo sklejalny, plus tego maszyna ikoniczna dla walk o Guadalcanal. Swoją drogą, zachęcam do zgłaszania modeli do akcji, regulamin można znaleźć https://www.youtube.com/post/Ugkx8gEa2wY9YCjwrzP3DuG-gaUBsZ7prK7u Po cierpieniach starego Wertera z Blenheimem, sklejenie Wildcata z stajni Tamiya to czysta przyjemność. Najpierw pudełko z gazetką, jako dowód, że samolot zacząłem kleić w regulaminowym czasie Zawartość pudełka, będziemy kleić prostu z pudła, bez ozdobników i dodatków. Zacząłem od kadłuba i skrzydeł, kokpit można w tym modelu skleić później i wstawić do kadłuba. Pasuje wszystko spoko, trzeba tylko uważać, aby wystających nitów jakoś nie skasować. Potem poszedł kokpit - też pasuje wszystko ładnie, nawet dla funu użyłem pasów w formie kalkomanii. Wyglądają - hmm - specyficznie, ale wg mnie fotel z nimi jest lepszy niż bez. Zawsze mnie ciekawiło jak takie pasy z kalkomanii wyglądają, no i w końcu wiem. Na końcu wszystko spasowałem na sucho, są minimalne nieścisłości jak skrzydła wstawiamy do kadłuba, ale nic strasznego. Na razie idziemy szybko z tematem, wkrótce silnik, no i kłaść będziemy podkład. Tamiya to jednak Tamiya - jest poziom, prostota klejenia, plus fajnie zrobiony samolot. Temat, którzy mając czas, da się pyknąć w weekend (o ile ma się wolny weekend) . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Zawsze mnie ciekawiło jak takie pasy z kalkomanii wyglądają, no i w końcu wiem. Jeśli już koniecznie mają być takie pasy, to sposobem na nadanie im trójwymiarowości jest naklejenie kalkomanii na cienko rozwałkowaną masę epoksydową 2-składnikową wolno utwardzającą się np. od Tamki, która zanim stwardnieje da możliwość odcięcia naddatków i ukształtowanie na fotelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Popatrzę i czępię się od razu kolorów kokpitu i wnęki podwozia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi