DamianosPL Napisano 13 Sierpnia Napisano 13 Sierpnia (edytowane) Witam na warsztat wlatuje Sherman a że zawsze miałem ochotę na zrobienie Shermana bo nigdy żadnego nie robiłem to teraz jest okazja bo dostałem go w prezencie. Nad malowaniem się jeszcze zastanawiam nie wiem czy go zrobić w Gwiazdę czy w malowaniu Narvik II. Czołg ma być kopią realistycznego czołgu który istniał nie robię tym razem sci-fi. Planowana wersja którą chce zrobić to Late Version. Edytowane 13 Sierpnia przez DamianosPL 3 Cytuj
robertmodelarz Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia (edytowane) Sherman z Gdańska jest bardzo ciekawy: https://www.facebook.com/z.php?story_fbid=1172604734657744&id=100057246858578 Edytowane 14 Sierpnia przez robertmodelarz Cytuj
bulik58 Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Sherman z Gdańska jest bardzo ciekawy: https://www.facebook.com/z.php?story_fbid=1172604734657744&id=100057246858578 15 godzin temu, DamianosPL napisał: Czołg ma być kopią realistycznego czołgu który istniał nie robię tym razem sci-fi. Planowana wersja którą chce zrobić to Late Version. Tylko jest pytanie czy model ma te same gąsienice co Sherman z Gdańska ( 1 zdj. poniżej) bo o ile dobrze pamiętam to posiadał traki jakie miał drugi czołg na 2 zdjęciu. Podobna sytuacja jest z ,,Narwikiem II ,, jak wynika z powyższej zamieszczonego zdjęcia . Kalkomanie nie oznaczają iż model jest prawidłowy , a jak autor zaznaczył ,, nie robię tym razem sci-fi. ,, Poniżej parę linków o sovieckich Shermanach The Sherman Tank Site 52 Soviet Shermans: The Soviet Union Used and Liked the Sherman | The Sherman Tank Site THE SOVIET 'EMCHA' Cytuj
bigmodel Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia Tylko Sowieckie Shermany, to wersja M4A2.76. Sowieci M4A3.76 nie używali. 1 Cytuj
bulik58 Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia 38 minut temu, bigmodel napisał: Tylko Sowieckie Shermany, to wersja M4A2.76. Sowieci M4A3.76 nie używali. I też nie było z mojej strony ani jednego słowa w temacie wersji Shermanów używanych przez sovietów jak i ,Narwika ,, tylko gąsienic. Cytuj
DamianosPL Napisano 14 Sierpnia Autor Napisano 14 Sierpnia Planowałem jeszcze malowanie z "DEC. 7TH" Innsbrucker Platz 1945 Cytuj
DamianosPL Napisano 14 Sierpnia Autor Napisano 14 Sierpnia Powoli też zacząłem dłubać. Zacząłem od wieży bo tak w instrukcji było a wole robić po kolei krokami. Cytuj
DamianosPL Napisano 14 Sierpnia Autor Napisano 14 Sierpnia (edytowane) 48 minut temu, bulik58 napisał: I też nie było z mojej strony ani jednego słowa w temacie wersji Shermanów używanych przez sovietów jak i ,Narwika ,, tylko gąsienic. Gąsienice takie tylko zestawowe są więc nie pasuje do żadnego malowania z zestawu chyba. Edytowane 14 Sierpnia przez DamianosPL Cytuj
bulik58 Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia 2 godziny temu, DamianosPL napisał: Gąsienice takie tylko zestawowe są więc nie pasuje do żadnego malowania z zestawu chyba. O tym pisałem wcześniej , ,, gwiazda ,, nie jest pierwszą jak i ostatnią firmą która wrzuca kalki ,, x ,, do modelu ,,y,, , instrukcja malowanie wspomina również iż nr. czołgu nie jest dokładnie znany . Popytaj na forum może komuś zostały kalki do tej wersji czołgu i chętny byłby odstąpić. Znając numer pojazdu i nazwę wtedy łatwiej byłoby znaleźć jakieś fotki aby porównać model z oryginałem. Chyba masz coś innego do składania na czas oczekiwania. Cytuj
DamianosPL Napisano 14 Sierpnia Autor Napisano 14 Sierpnia 42 minuty temu, bulik58 napisał: O tym pisałem wcześniej , ,, gwiazda ,, nie jest pierwszą jak i ostatnią firmą która wrzuca kalki ,, x ,, do modelu ,,y,, , instrukcja malowanie wspomina również iż nr. czołgu nie jest dokładnie znany . Popytaj na forum może komuś zostały kalki do tej wersji czołgu i chętny byłby odstąpić. Znając numer pojazdu i nazwę wtedy łatwiej byłoby znaleźć jakieś fotki aby porównać model z oryginałem. Chyba masz coś innego do składania na czas oczekiwania. W takim razie mogę też zrobić Shermana z 756 Batalionu Czołgów z Francji. Cytuj
bulik58 Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia 3 godziny temu, DamianosPL napisał: W takim razie mogę też zrobić Shermana z 756 Batalionu Czołgów z Francji. Jeśli ten pojazd odpowiada Twojemu modelowi to dlaczego nie, sprawdź tylko czy na pewno elementy , detale widoczne na fotce jak i te które miały pojazdy tej wersji montowane fabrycznie są identyczne z tymi w modelu np. włazy na wieży . Mnie zastanawia wieża w modelu i na fotce zwłaszcza w dolnej części może to wina fotki , brakuje też spawu u dołu. Ja często powiększam fotki wybranych elementów aby być pewnym swoich przypuszczeń. Zdecyduj sam czy chcesz coś poszukać w materiałach i dokumentacji czy też zostawiasz tak jak jest. 1 Cytuj
Lipstein Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia (edytowane) Gąsienice, koła napędowe, właz ładowniczego - pasują do fotki z Francji, hamulec wylotowy inny Edytowane 14 Sierpnia przez Lipstein 1 Cytuj
DamianosPL Napisano 14 Sierpnia Autor Napisano 14 Sierpnia 11 minut temu, Lipstein napisał: Gąsienice, koła napędowe, właz ładowniczego - pasują do fotki z Francji, hamulec wylotowy inny A jakby tak zeszlifować te wyżłobienie ? Cytuj
bulik58 Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia (edytowane) 41 minut temu, DamianosPL napisał: A jakby tak zeszlifować te wyżłobienie ? Może warto pierw zebrać informacje co masz a czego brakuje w modelu co trzeba dorobić a co dorobić i wtedy zdecydować chcę nie chcę , warto nie warto i to co najważniejsze : czy dam radę? Żebyś na końcu przygody z Shermanem nie został z tzw. ,, ręką w nocniku ,, i wtedy model wyląduje w śmieciach, w ciemnym kącie albo stworzysz coś z pogranicza sci-fi , fantasy lub horroru. P.S. Tyle co mogę ci podpowiedzieć w tym temacie. Już raz powstawał Sherman M4A3 o dźwięcznej nazwie wywodzącej się z j. hiszpańskiego, .... i skończył w niesławie. Edytowane 14 Sierpnia przez bulik58 1 Cytuj
DamianosPL Napisano 15 Sierpnia Autor Napisano 15 Sierpnia 10 godzin temu, bulik58 napisał: Może warto pierw zebrać informacje co masz a czego brakuje w modelu co trzeba dorobić a co dorobić i wtedy zdecydować chcę nie chcę , warto nie warto i to co najważniejsze : czy dam radę? Żebyś na końcu przygody z Shermanem nie został z tzw. ,, ręką w nocniku ,, i wtedy model wyląduje w śmieciach, w ciemnym kącie albo stworzysz coś z pogranicza sci-fi , fantasy lub horroru. P.S. Tyle co mogę ci podpowiedzieć w tym temacie. Już raz powstawał Sherman M4A3 o dźwięcznej nazwie wywodzącej się z j. hiszpańskiego, .... i skończył w niesławie. Wczoraj jeszcze raz przeanalizowałem zdjęcia i wydaje się mi się że w tym modelu którego mam nic nie brakuje . Widzę że będę musiał usunąć tą lampę co już przykleiłem i nie przyklejać lusterek i karabinu Browninga a dalej będę przyglądał się już etapami według instrukcji i zdjęcia . Cytuj
bulik58 Napisano 15 Sierpnia Napisano 15 Sierpnia 30 minut temu, DamianosPL napisał: M4A3 (76)W Sherman o nazwie własnej „Champagne”, należący do 12. pułku strzelców afrykańskich , jego wieża przypomina tą z twojej fotki .Porównaj ją z Twoją. Poniżej masz też link o Shermanach , w tym o wersji modelu. P.S. Powiększyłeś sobie fotkę Twojego wybrańca , na przedniej płycie jest element którego nie masz w modelu ? M4A3(76)W Shermans 1 Cytuj
DamianosPL Napisano 15 Sierpnia Autor Napisano 15 Sierpnia 2 godziny temu, bulik58 napisał: M4A3 (76)W Sherman o nazwie własnej „Champagne”, należący do 12. pułku strzelców afrykańskich , jego wieża przypomina tą z twojej fotki .Porównaj ją z Twoją. Poniżej masz też link o Shermanach , w tym o wersji modelu. P.S. Powiększyłeś sobie fotkę Twojego wybrańca , na przedniej płycie jest element którego nie masz w modelu ? M4A3(76)W Shermans Dzięki za zdjęcia i biografie o nich. I tak widziałem ten element ale będę go dorabiał bo łatwo go zrobić . Więc wolę skupić się na jednym konkretnym egzemplarzu. Cytuj
DamianosPL Napisano 15 Sierpnia Autor Napisano 15 Sierpnia Wieża aktualnie tak wygląda a co do hamulca wylotowego to przed podkładowaniem czy zostawie tak go czy lekko zeszlifuje. Zacząłem również robić kadłub. Jutro zacznę pewnie od kół. Cytuj
bulik58 Napisano 15 Sierpnia Napisano 15 Sierpnia Mógłbyś zrobić zdjęcie wieży z boku? W zestawie są 2 rodzaje bocznych ścianek wieży jest pomiędzy nimi różnica w dolnej części . Te ażurowe części są oryginalnie ,, zużyte ,, , spróbuj ja trochę pocienić nożykiem bo grubością nie ustępują pancerzowi . Cytuj
DamianosPL Napisano 15 Sierpnia Autor Napisano 15 Sierpnia 51 minut temu, bulik58 napisał: Mógłbyś zrobić zdjęcie wieży z boku? W zestawie są 2 rodzaje bocznych ścianek wieży jest pomiędzy nimi różnica w dolnej części . Te ażurowe części są oryginalnie ,, zużyte ,, , spróbuj ja trochę pocienić nożykiem bo grubością nie ustępują pancerzowi . Proszę bardzo. Cytuj
bulik58 Napisano 15 Sierpnia Napisano 15 Sierpnia (edytowane) Zarówno na zdjęciu ,,Twojego ,, Shermana jak i na tym które ci podrzuciłem a większe było w linku widoczne jest coś co wygląda jak spaw u dołu wieży, twoja wieża jest w tym miejscu gładka jak ,, pośladki,, noworodka Edytowane 15 Sierpnia przez bulik58 Cytuj
DamianosPL Napisano 15 Sierpnia Autor Napisano 15 Sierpnia 55 minut temu, bulik58 napisał: Zarówno na zdjęciu ,,Twojego ,, Shermana jak i na tym które ci podrzuciłem a większe było w linku widoczne jest coś co wygląda jak spaw u dołu wieży, twoja wieża jest w tym miejscu gładka jak ,, pośladki,, noworodka Hmmm w takim razie co proponujesz by zrobić? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi