Piotr D. Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Witam Chciałem zaprezentować mój ostatnio ukończony model. Jest to tytułowy Su 85M wyprodukowany przez firmę UM. Model ogólnie był dobrej jakości, jednak dość upierdliwe było szlifowanie większości części w celu zlikwidowanie ich "chropowatości". Nie wiem co mnie pokusiło na zimowe malowanie, ale chyba trochę mnie ono przerosło. Z resztą oceńcie sami. Do modelu planuję jeszcze zrobić jakąś podstawkę, ale na razie na przeszkodzie stoi brak czasu i koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Bardzo podoba mi się malowanie. Cała reszta ogólnie dobrze się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Fajnie wyszedł ogólnie Chociaż trochę mi sie nie podoba ten zielony, taki za bardzo wiosenno-trawiasty. Sam dorabiałeś nity/śruby na tylnej płycie? Bo jakieś takie wielkie i nierówno rozłożone są. Myślę że zapasowym gąskom przydało by się lekkie przetarcie metalizerem lub po prostu grafitem z jakiegoś miękkiego ołówka. Gwiazdki do samoróbki pędzelkowe? Nie jest łatwo coś takiego namalować a Tobie wyszło fajnie:) Super jest ten 'stojaczek' z napisem! Z czego zrobione? Piwko z a tematykę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Zieleń to A112 Pactry (Russ Armor Green), też mi się wydaje nieco za wiosenny, ale na modelach malowanych tą farbką w całości wygląda przyzwoicie. Możliwe że to biel na reszcie modelu trochę ją rozjaśnia. Nity były wycinane igłą średnicy 0,8mm, więc mają około 0,6 - 0,7mm. Niestety mniejszych nie potrafiłem zrobić. Jeśli chodzi o ich nierówne przyklejenie, domyślam się że chodzi Ci zwłaszcza o te zaznaczone. Są przyklejone tam gdzie wcześniej były nity "fabryczne". Pozostałe nierówności to wina klejenia na super gluta. Ten klej niestety nie daje szans na korekty. Gwiazdki malowane pędzlem, kalki w modelu były bardzo grube i pękały. Tabliczka z podpisem to kawałek kartonu na który nakleiłem wycięte również z kartonu literki i cyferki. Całość zalałem wikolem, po wyschnięciu pomalowałem srebrnym Revellem i przetarłem na sucho czarną farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Możliwe że to biel na reszcie modelu trochę ją rozjaśnia. Też mi się tak wydaję. Nity były wycinane igłą... Sprytny sposób. Ja w swoim SU-122 robiłem te nity wikolem możesz zobaczyć jak to wyszło (link w podpisie) jeśli chcesz. domyślam się że chodzi Ci zwłaszcza o te zaznaczone. Tak, właśnie o te miejsca. Tabliczka z podpisem to kawałek kartonu na który nakleiłem wycięte również z kartonu literki i cyferki. Całość zalałem wikolem, po wyschnięciu pomalowałem srebrnym Revellem i przetarłem na sucho czarną farbą. Fajny sposób. Ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Nie wiem co mnie pokusiło na zimowe malowanie, ale chyba trochę mnie ono przerosło A mnie się kamo podoba. Ogólnie prezentuje się przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Możliwe że to biel na reszcie modelu trochę ją rozjaśnia. To raz, a dwa pewnie prawie identyczny kolor tła dodaje swoje. Modelik elegancki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Fajniutki modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 pewnie prawie identyczny kolor tła dodaje swoje. Zawsze używam niebieskiego brystolu jako tła, ale gdzieś mi go wcięło;-) Cieszę się, że model się podoba:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Świetny. Lep[szy niż moje w 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Świetny, bardzo pomysłowy patent na wykonanie tabliczki! Machina tyż ładna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi