SławekK Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Do tego działu chyba mało kto zagląda, ale w każdym roku robię przynajmniej jedną dioramę, to zamieszam taką z 2025 roku. Całości nadałem nazwę "Kamienica z Polski". Przedstawia przedwojenny budynek, z przedmieść jakiegoś miasta, przed którym zatrzymała się sanitarka, którą oglądają oficerowie Wojska Polskiego. Budynek to dokładnie połowa "City Building" z Mini Art (nr 72019). Podzieliłem go tak, aby móc wykonać wnętrze. Tam jest już w pełni moja twórczość - tzn. wykonałem stropy/podłogi, ścianki wewnętrzne, a potem wyposażenie poszczególnych pomieszczeń. Część mebli to wyroby z 3D (głównie od EMP3D), część robiłem sam. Figurki domowników to różne zestawy od White Stork Miniatures, a żołnierze są z zestawu Scibor Monstrous Miniatures. Sanitarka (PZInż wz. 34) jest żywicznym produktem od Mars Studio - pojawiła się na konkursach w 2024 jako osobny model, ale od początku miała mieć miejsce docelowe na tej dioramie. Budowa dioramy była bardzo ciekawa, gdyż wymagała wykonania dużej ilości drobnych detali... niekoniecznie militarnych. Model pojawił się na kilku konkursach zyskując nawet uznanie sędziów. Jak wam się podoba? Cytuj
Grzes Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Godzinę temu, SławekK napisał: Do tego działu chyba mało kto zagląda Ja zaglądam zwłaszcza, jak widzę dioramkę w mojej skali. Godzinę temu, SławekK napisał: Jak wam się podoba? Zasługuje na uznanie ze względu za nakład włożonej pracy przy szczegółach i figurkach. Kto robił dioramy w tej skali, ten wie. Sama kompozycja - można rzec - banalna i mało ciekawa. Pojazd wojskowy z żołnierzami przy budynku albo drzewku. Są takich setki. Kostka i chodnik - popracowałbym nad ich kolorystyką, bo w tym jednolitym kolorze wyglądają mało plastycznie. Dodatkowo kostka ułożona jest chaotycznie. Dom ceglany też daje duże pole do popisu kolorystycznego. U Ciebie, tak jak i kostka, jest bardzo monotonny kolorystycznie. Zmieniłbym też ustawienie figurek z zestawu "rendes-vous", bo dziwnie wyglądają figurki idące nad sobą, ale w tym samym kierunku. Ja bym skierował którąś np. w boczne drzwi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi