tomekk Napisano wczoraj o 06:37 Napisano wczoraj o 06:37 Zamieszczam zdjęcia modelu P-40K zbudowanego na bazie P-40E firmy Academy. Wzorując się na zebranych materiałach, oraz zakupionych kalkomaniach ze schematem malowania, ma to być samolot na którym latał w Latających Tygrysach nasz pilot, Witold Urbanowicz. Tomek 4 Cytuj
Adamo722 Napisano wczoraj o 07:06 Napisano wczoraj o 07:06 http://aces.safarikovi.org/victories/poland-usa.html Cytuj
tomekk Napisano wczoraj o 07:23 Autor Napisano wczoraj o 07:23 15 minut temu, Adamo722 napisał: http://aces.safarikovi.org/victories/poland-usa.html Takim materiałem m.in. się posługiwałem podczas tworzenia miniatury. Materiał zaczerpnięty z internetu, autora nie znam. Tomek Cytuj
greatgonzo Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowane) Nie wiem jaki był cel wklejenia linku przez Adamo, ale jeśli chodzi o samolot Lewisa, to jest to chyba najlepszy kandydat na P-40-kę, którą w Chinach mógł latać Urbanowicz. Ten samolot nosił wyraźne ślady zamalowania oznaczeń na kadłubie w części ogonowej, które tam występowały przed przeniesieniem numeru na ogon. Wewnętrzne koła na kołpakach na felgach źródła sugerują jako czarne. Oznaczenia USAAF w swej ostatecznej wersji Stars and Bars z granatową obwódką. No i klasyczna pomyłka z kolorem pod tylnymi okienkami, Trochę ikoniczny samolot, wiec napisałem parę słów o oryginale :). Szkoda, że przeróbka statecznika na wersję K jest taka bardziej, hmmm.... nieprawdziwa. I ponownie się przekonuję, że ten zestaw to nie jest szczęśliwy wybór na wykonanie sensownej miniatury P-40. Może to i lepiej, bo nic, tylko wybrać inny zestaw i ponownie wykonać ten model z większym zaangażowaniem. Edytowane 20 godzin temu przez greatgonzo Cytuj
Adamo722 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Ja znałem tamto malowanie P 40 Urbanowicza Cytuj
greatgonzo Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) A, OK. Ogólnie nie wiadomo konkretnie, którymi P-40 latał Urbanowicz w Chinach. Nie było nawet opcji by miał swój samolot. Był gościem USAAF i latał jako gość - obserwator w różnych jednostkach Ale ta wersja P-40M - 188, to wiadomo, że nieprawda. W ogóle nie kojarzę, by M latały w Chinach, ale to z głowy, niesprawdzone. Urbanowicz mógł wykonać lot zapoznawczy na tak wyglądającym samolocie, ale to nawet nie hipoteza, bo wiadomo, że był to jakiś N. Jeśli N-1 to mógł wyglądać jak M, ale to naciąganie na maxa. W ubiegłym wieku powstał obraz przedstawiający takiego 188 w akcji, gdy nasz pilot uzyskał swoje dwa, potwierdzone zwycięstwa w Azji. Podejrzewam, że był przyczyną pojawienia się takich sylwetek 188, bo były też foty z obrazem i uśmiechniętym panem Witoldem. Z drugiej strony autor skądś sobie to wziął, więc pewnie było coś wcześniej. Jednak wszystkie loty operacyjne Urbanowicza były na K i N-5. W tym ten ze zwycięstwami 11.12.1943 na K-1. Seriale pozostają nieznane. Edytowane 17 godzin temu przez greatgonzo Cytuj
Wymysl Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) 29 minut temu, greatgonzo napisał: Ogólnie nie wiadomo konkretnie, którymi P-40 latał Urbanowicz w Chinach. Nie było nawet opcji by miał swój samolot. Był gościem USAAF i latał jako gość - obserwator w różnych jednostkach Wg "Polish Fighter Colours vol. 2" Urbanowicz na "169" leciał przynajmniej raz. Chyba jakieś kwity na to autorzy mieli? Edytowane 17 godzin temu przez Wymysl Cytuj
greatgonzo Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) A, to nie wiem. W książce lotów pilota nie ma seriali. Do tej pory jedynym potwierdzeniem było to, że na tylnej stronie odbitki Urbanowicz napisał 'Mój samolot w Chinach". Molesworth pisze, że leciał nim kilka razy, ale to jest podpis do zdjęcia, bez żadnych wyjaśnień o źródłach. Za to innym razem, jak widać powyżej, pisze, że możliwe jest, że Urbanowicz używał tego samolotu. Jeśli są konkretne źródła na takie twierdzenia, to autorzy zwykle je podają, więc obstawiałbym, że to wciąż interpretacja tej notatki na fotce. Ale to tylko przypuszczenie. Co prawda, jak do tej pory, gdy miałem okazję przycisnąć jakiegoś autora w takiej sytuacji, to okazywało się, że nie ma jakiegoś super rewelacyjnego źródła, o którym nie wspomniano w książce, Ale zawsze może być ten pierwszy raz. Edytowane 16 godzin temu przez greatgonzo Cytuj
Wymysl Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 14 minut temu, greatgonzo napisał: A, to nie wiem. W książce lotów pilota nie ma seriali. Do tej pory jedynym potwierdzeniem było to, że na tylnej stronie odbitki Urbanowicz napisał 'Mój samolot w Chinach". Molesworth pisze, że leciał nim kilka razy, ale to jest podpis do zdjęcia, bez żadnych wyjaśnień o źródłach. Za to innym razem, jak widać powyżej, pisze, że możliwe jest, że Urbanowicz używał tego samolotu. Jeśli są konkretne źródła na takie twierdzenia, to autorzy zwykle je podają, więc obstawiałbym, że to wciąż interpretacja tej notatki na fotce. Ale to tylko przypuszczenie. Co prawda, jak do tej pory, gdy miałem okazję przycisnąć jakiegoś autora w takiej sytuacji, to okazywało się, że nie ma jakiegoś super rewelacyjnego źródła, o którym nie wspomniano w książce, Ale zawsze może być ten pierwszy raz. No właśnie. Było tak jak piszesz: ogólniki i przypuszczenia, a tu podają konkretną datę (4.12.1943) i zadanie (zrzut zaopatrzenia dla Chińczyków). Cytuj
tomekk Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Nie wiem jaki był cel wklejenia linku przez Adamo, ale jeśli chodzi o samolot Lewisa, to jest to chyba najlepszy kandydat na P-40-kę, którą w Chinach mógł latać Urbanowicz. Ten samolot nosił wyraźne ślady zamalowania oznaczeń na kadłubie w części ogonowej, które tam występowały przed przeniesieniem numeru na ogon. Wewnętrzne koła na kołpakach na felgach źródła sugerują jako czarne. Oznaczenia USAAF w swej ostatecznej wersji Stars and Bars z granatową obwódką. No i klasyczna pomyłka z kolorem pod tylnymi okienkami, Trochę ikoniczny samolot, wiec napisałem parę słów o oryginale :). Szkoda, że przeróbka statecznika na wersję K jest taka bardziej, hmmm.... nieprawdziwa. I ponownie się przekonuję, że ten zestaw to nie jest szczęśliwy wybór na wykonanie sensownej miniatury P-40. Może to i lepiej, bo nic, tylko wybrać inny zestaw i ponownie wykonać ten model z większym zaangażowaniem. Co do statecznika pionowego, to wzorowałem się na takim materiale. Może niezbyt idealnie wyszło ... Tomek Cytuj
greatgonzo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Wymysl napisał: a tu podają konkretną datę (4.12.1943) i zadanie (zrzut zaopatrzenia dla Chińczyków). O, ciekawe. To może faktycznie coś sugerować. Edyta: W sumie mnie chyba najbardziej przekonuje Stinky Carltona, jako fura Urbanowicza 8.12.43. Przywalenie w kupę kamieni i zepsucie podwozia samolotu kolegi to jednak dość konkretne wspomnienie i opisane z różnych stron. Edytowane 13 godzin temu przez greatgonzo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi