Witek Cisłak Napisano 23 Września Napisano 23 Września (edytowane) 1 godzinę temu, Patafian napisał: A widzisz to zdjęcie Tokyo Express znam i traktuje jako cenną referencje, ale teraz zwróciłem uwagę, że na płycie silnikowej nie widać pozostałości po zestawie do brodzenia, mimo że widać jeszcze uszczelnienia na jarzmie. Deski i ich mocowanie mam z grubsza rozpracowane, reszta uwag bardzo cenne, dziękuję A proszę bardzo. TE ma zdemontowane części zestawu do brodzenia z płyty nadsilnikowej bo inaczej nie dało się dostać do silnika. Zdjęcie jest datowane na 21 lutego, więc trzeci dzień od lądowania, czas mieli a i jakaś obsługa silnika w tym syfie na Iwo by się przydała. Natomiast ciągle ma zamontowane z tyłu kadłuba część zestawu odpowiadającą za wypływ powietrza z komory silnikowej . Nurtuje mnie jeszcze jedno - ogniwa na prawym boku wieży. Napisałem że były od jarzma do tylnego ucha do podnoszenia, ale jak oglądam zdjęcie spalonego DJ to niestety nie ma tam żadnych śladów mocowania ogniw. Pożar nie mógł ich usunąć . Pozostaje jedno rozwiązanie: wieża jest ze wzmocnionym integralnym policzkiem więc chyba uznali że jest dostatecznie zabezpieczona w tym miejscu i ogniwa zamontowali tylko od końca policzka do ucha. I chyba mam potwierdzenie tego rozwiązania i przy okazji rozwiązanie dylematu czy był zestaw do brodzenia czy nie. Muszę jeszcze powiększyć pewne zdjęcie. Ale o tym w następnym odcinku. Witek Edytowane 23 Września przez Witek Cisłak 2 Cytuj
Witek Cisłak Napisano 27 Września Napisano 27 Września (edytowane) W dniu 11.09.2026 o 23:42, Vsk9 napisał: Tu być może ktoś mnie poprawi, ale dokładna liczba i układ nie są znane, to w końcu modyfikacja polowa, nie było to ustandaryzowane. Było. Nas interesują czołgi z kompanii A % Batalionu Czołgów i te miały jak pisałem gwoździe na włazach kadłuba i wieży ( plus jeden rządek dookoła otworu włazu) na osłonach peryskopów i wentylatorów. Odstępy między gwoździami 2 cale. Gwoździe rozmiaru 16D ( 16 penny) o długości 3,5 (89mm) cala. W kompanii B włazy były zabezpieczane siatką a kompania C włazy kadłubowe siatka, wieżowe gwoździe. Jutro postaram się napisać więcej o DJ. Witek PS. Mała korekta co do grubości desek na kadłubie - 2 cale na 2 calowym profilu przyspawanym do kadłuba ( poprzednio błędnie pisałem o 2,5 cala) i pomiędzy kadłubem a dechami nie było betonu ( ten zastosowano podobno tylko na 3 czy 4 czołgach 4 batalionu). Przestrzeń pomiędzy przednią płytą a przyciętymi dechami zabezpieczono dopasowaną deską. jak od góry nie do końca wiadomo ale na DJ przedni odcinek ( tak na wysokości włazów kierowcy i strzelca) był zabezpieczony dechą a reszta kadłuba workami z piachem. Edytowane 27 Września przez Witek Cisłak 2 2 Cytuj
Witek Cisłak Napisano Poniedziałek o 13:51 Napisano Poniedziałek o 13:51 (edytowane) Czołgi z 5 Batalion Czołgów podczas walk na Iwo nosiły na wieżach oznaczenia szybkiej identyfikacji na wieżach w postaci czerwonego trójkąta. Oznaczenia były w wersji samego czerwonego trójkąta lub z obwódką w kolorze białym. Również rozmieszczenie było co najmniej w dwóch wersjach: symetrycznie względem osi wieży z wierzchołkiem trójkąta w tył lub przesunięte w lewą stronę z wierzchołkiem trójkąta z przodu wieży. Davy Jones miał wersję bez obwódki i przesuniętą w lewo ( czerwone strzałki pokazują wierzchołek trójkąta - lewa strzałka i lewy róg podstawy trójkąta - prawa strzałka). Dodatkowo zdjęcie urwanej wieży jednego z czołgów kompanii A z widocznym fragmentem trójkąta bez obwódki i kolorystyką kamuflażu ( jest to kadr z kolorowego filmu z 1945 roku - oczywiście trzeba wziąć poprawkę na oddawanie rzeczywistych kolorów przez ówczesne taśmy). Witek Edytowane Poniedziałek o 16:41 przez Witek Cisłak 3 Cytuj
Patafian Napisano Poniedziałek o 19:20 Autor Napisano Poniedziałek o 19:20 5 godzin temu, Witek Cisłak napisał: Czołgi z 5 Batalion Czołgów podczas walk na Iwo nosiły na wieżach oznaczenia szybkiej identyfikacji na wieżach w postaci czerwonego trójkąta. Oznaczenia były w wersji samego czerwonego trójkąta lub z obwódką w kolorze białym. Również rozmieszczenie było co najmniej w dwóch wersjach: symetrycznie względem osi wieży z wierzchołkiem trójkąta w tył lub przesunięte w lewą stronę z wierzchołkiem trójkąta z przodu wieży. Davy Jones miał wersję bez obwódki i przesuniętą w lewo ( czerwone strzałki pokazują wierzchołek trójkąta - lewa strzałka i lewy róg podstawy trójkąta - prawa strzałka). Dodatkowo zdjęcie urwanej wieży jednego z czołgów kompanii A z widocznym fragmentem trójkąta bez obwódki i kolorystyką kamuflażu ( jest to kadr z kolorowego filmu z 1945 roku - oczywiście trzeba wziąć poprawkę na oddawanie rzeczywistych kolorów przez ówczesne taśmy). Witek Ostatnio cały dostępny czas pochłania praca, ciężko mi nawet znaleźć chwile żeby odpisać @Witek Cisłak Twoje wpisy są nieocenione, o tych czerwonych trójkątach w ogóle nie miałem pojęcia, a to fajny detal jest. A wpis o gwoździach to jak gotowiec dla mnie, więc jeszcze raz po stokroć dziękuje. Sklejam ten model od dawna w głowie, szukam materiałów, które oddałyby tak dobrze widoczne słoje na jednej z desek, ale na razie nic mnie nie satysfakcjonuje. Chyba tylko druk 3d jest w stanie to oddać, ale nawet nie wiem do kogo miałbym się z tym zwrócić. Cytuj
Lipstein Napisano Poniedziałek o 20:11 Napisano Poniedziałek o 20:11 (edytowane) Weź bukowy szeroki patyczek od lodów i go przejedź papierem 40, tak na początek. Potem zrób to damo to samo z balsą , ale delikatniej Edytowane Poniedziałek o 20:16 przez Lipstein 1 Cytuj
Patafian Napisano Wtorek o 04:01 Autor Napisano Wtorek o 04:01 7 godzin temu, Lipstein napisał: Weź bukowy szeroki patyczek od lodów i go przejedź papierem 40, tak na początek. Potem zrób to damo to samo z balsą , ale delikatniej Jak będę w domu spróbuję. Dzięki Cytuj
piotrkur Napisano Środa o 17:38 Napisano Środa o 17:38 (edytowane) Kolega poleca własny produkt do M4A2 i M4A3,a gdyby zostały ci kalki to z chęcią przygarnę Edytowane Środa o 17:40 przez piotrkur Cytuj
Witek Cisłak Napisano Środa o 19:26 Napisano Środa o 19:26 (edytowane) 2 godziny temu, piotrkur napisał: Kolega poleca własny produkt do M4A2 i M4A3 Niestety ten zestaw się nie nadaje do DJ i innych czołgów 5 batalionu. W 5 TB były dwie szerokie i długie dębowe deski , również rozkład śrub mocujących jest inny. Ale najważniejsze że w czołgach 5 TB osłony boczne nie odzwierciedlały kształtu bocznej płyty pancerza kadłuba. Górna krawędź górnej deski osłony była poprowadzona w poziomie prawie na całej długości kadłuba i dopiero na wysokości koła napinającego była ścięta. To samo dotyczyło kilku czołgów kompanii B które miały zamiast desek osłonę kadłuba z blachy falistej , też osłona ścięta dopiero na końcu kadłuba. Ten zestaw prędzej by pasował do czołgów 4 batalionu ale tam tez był inny rozkład desek ( szersze 2 lub 3 sztuki). Pozdrowienia Witek Edytowane Środa o 19:47 przez Witek Cisłak 1 1 Cytuj
piotrkur Napisano Czwartek o 06:25 Napisano Czwartek o 06:25 10 godzin temu, Witek Cisłak napisał: Niestety ten zestaw się nie nadaje do DJ i innych czołgów 5 batalionu. W 5 TB były dwie szerokie i długie dębowe deski , również rozkład śrub mocujących jest inny. Ale najważniejsze że w czołgach 5 TB osłony boczne nie odzwierciedlały kształtu bocznej płyty pancerza kadłuba. Górna krawędź górnej deski osłony była poprowadzona w poziomie prawie na całej długości kadłuba i dopiero na wysokości koła napinającego była ścięta. To samo dotyczyło kilku czołgów kompanii B które miały zamiast desek osłonę kadłuba z blachy falistej , też osłona ścięta dopiero na końcu kadłuba. Ten zestaw prędzej by pasował do czołgów 4 batalionu ale tam tez był inny rozkład desek ( szersze 2 lub 3 sztuki). Pozdrowienia Witek Myślę że wszystko jest do ogarnięcia Cytuj
Witek Cisłak Napisano Czwartek o 12:32 Napisano Czwartek o 12:32 (edytowane) 6 godzin temu, piotrkur napisał: Myślę że wszystko jest do ogarnięcia Oczywiście, tylko ze nie da się zrobić jednego uniwersalnego zestawu dla wszystkich czołgów nawet w ramach jednej kompanii (np. A) nie mówiąc już o całym 5th TB czy innych batalionach. Musiałyby być oddzielne zestawy do każdego czołgu. Ale o tym za parę godzin. Pozdrowienia Witek Edytowane Czwartek o 12:33 przez Witek Cisłak 2 Cytuj
Witek Cisłak Napisano Czwartek o 19:36 Napisano Czwartek o 19:36 (edytowane) Obiecane więc zaczynamy. Teoretycznie osłona boczna kadłuba powinna być wykonana z 2 desek dębowych o grubości 2 cali i szerokości 12 cali, taki zestaw dawał pokrycie całej wysokości bocznej płyty. I wszystko byłoby OK, ale praktycznie miedzy poszczególnymi czołgami występowały pewne różnice. Na początek dwa czołgi kompanii A z podobną konstrukcją osłony boków kadłuba: ATLAS numer 10 w kwadracie - osłona boczna z 2 desek, szczelina między deskami osłonięta wąską listwą. Listwa nie jest umieszczona dokładnie w połowie wysokości osłony. Zdjęcie zrobione po trafieniu i unieruchomieniu pojazdu, wyraźnie widoczny wyrwany górny fragment górnej deski w rejonie wieży. Deski osłony podwozia mocowane na jedną śrubę do każdego wózka. CYCLONE numer 21 - dwie deski z wąską listwą zasłaniającą szczelinę pomiędzy nimi. Listwa umieszczona dokładnie w połowie wysokości osłonyz desek. Osłona podwozia podobnie jak w Atlasie tylko mocowana na śruby przyspawane do wózków podwozia. Witek PS. ATLAS ma zerwane dodatkowe opancerzenie z lewej strony wieży, natomiast CYCLONE potwierdza że w kompanii A na prawej stronie wieży ogniwa były montowane od tylnego ucha do wzmocnionego policzka wieży. Edytowane Czwartek o 19:54 przez Witek Cisłak 2 1 Cytuj
Witek Cisłak Napisano Czwartek o 20:29 Napisano Czwartek o 20:29 Następne dwa czołgi kompanii A z innym niż poprzednie osłonięciem styku desek osłony kadłuba: KING COBRA numer 31 dwie szerokie deski ( mocno porozbijane trafieniami japońskich pocisków) z osłoną ich styku za pomocą szerokich desek. Kolejny czołg dobrze widocznym dodatkowym opancerzeniem prawej strony wieży ogniwami. TOKYO EXPRESS numer 52 tak jak poprzednik osłona styku desek 2x12 cala wykonana z szerokich desek ( w obu wypadkach, zarówno KC jak i TE osłona wykonana z co najmniej 2 desek). Na górnej desce zamontowana pasy z blachy falistej których górne krawędzie wycięto w kształt piły - miało to zapobiegać próbom wspięcia się japońskich żołnierzy na kadłub czołgu. Osłony podwozia - wydaje się zę deski są troszkę szersze niż w ATLASIE, inne jest umiejscowienie śrub mocujących górne deski ( śruby umieszczone bliżej dolnej krawędzi deski). Świetnie widoczne dopancerzenie wieży, na czołgach mocowano po 7 ogniw z każdej strony wieży. No i widoczny czerwony trójkąt bez obwódki z wierzchołkiem skierowanym w tył. Witek 2 Cytuj
Lipstein Napisano Czwartek o 20:31 Napisano Czwartek o 20:31 Ja to już pisałem wielokrotnie: za taką rozkmine lubię użytkowników tego forum 2 Cytuj
Witek Cisłak Napisano Czwartek o 21:02 Napisano Czwartek o 21:02 8 minut temu, Lipstein napisał: Ja to już pisałem wielokrotnie: za taką rozkmine lubię użytkowników tego forum A teraz dwa bez osłony szczeliny pomiędzy deskami osłony kadłuba: DAVY JONES numer 61 , czyli bohater wątku - dwie deski o różnej fakturze - górna bardzo gładka (możliwe pokrycie blachą lub sklejką), dolna z bardzo wyraźną fakturą słojów, brak osłony szczeliny pomiędzy deskami. Osłona podwozia wzmocniona trzema dodatkowymi kantówkami ( przednia oderwana stoi oparta o przednią górną deskę osłony, w tej ostatniej przed śrubą mocującą do podwozia widać dziurę po mocowaniu wzmocnienia). IRON COFFIN numer 42 - dwie dechy o różnej szerokości bez osłony połączenia ( zaliczyłem do wozów bez osłony szczeliny, ale może być z wąską listwą osłaniającą, niestety zdjęcie jest słabej jakości i nie ma 100% pewności). Osłona podwozia z szerszych desek niż w ATLASIE, z trzema pionowymi wzmocnieniami ( dwa na krańcach przedniego segmentu osłony trzecie na przedniej krawędzi tylnego segmentu). Kolejny czołg z widocznym sposobem dopancerzenia prawej strony wieży. Witek 1 Cytuj
Witek Cisłak Napisano Czwartek o 21:24 Napisano Czwartek o 21:24 Na koniec dzisiejszego serialu czołg odstający od schematu 2 desek: RATTLER numer 32 - ten dodał sobie deseczkę pomiędzy dwoma 12 calowymi dechami i jeszcze wzmocnił całość dwoma pionowymi paskami blachy. Osłona podwozia z większą szczeliną pomiędzy dolnymi i górnymi deskami niż w poprzednikach, dodatkowo całość wzmocniona 5 pionowymi listwami ( trzy na tylnej, dwie na przedniej sekcji). Na tym czołgu pomiędzy końcem osłony kadłuba i kominem układu brodzenia umieszczenie dobrze oznaczonego telefonu do łączności z piechotą, drugą ciekawostką jest obecność na górnej płycie przedziału silnikowego beczki na wodę dla piechoty. Widoczna tez jest podniesiona składana półka na sprzęt na tylnej płycie kadłuba. Wszystkie wyżej wymienione czołgi (oprócz TE) mają widoczną podstawę km zamontowaną tuż za wentylatorem wieżowym. A teraz (mam nadzieję ) miłego czytania i oglądania. Witek 2 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi