Aleksander z Zalasu Napisano wczoraj o 16:46 Napisano wczoraj o 16:46 (edytowane) Model śmigłowca PZL W-3 Anakonda 0513 dar dla wojska od PetroBaltic. Maszyna cywilna w wojsku. Ostatecznie trafiła do MotorSicz w Ukrainie, gdzie miała być wykorzystana do budowy nowego typu śmigłowca W-3MSB. Ale historia potoczyła się nieco inaczej. Do budowy wykorzystałem zestaw PZL W-3 Aerofłot. Elementy żywiczne takie jak: - Zestaw pływaków - Wyposażenie dźwigowe - Wyposażenie poszukiwawczo-ratownicze - Osłony silników i przekładni - Śmigło ogonowe - Wyposażenie kabiny transportowej (fotele desantowe, nosze, stanowisko operatora) - Fotele pilotów - Keson z tablicą przyrządów Drukowałem samodzielnie. Kalkomanie od sprawdzonego @Adamsky Dla znawców tematu: wiem że osłona przekładni jest z PZL W-3A, i zapewne paru anten brakuje, ale koncepcja modelu zmieniła mi się w trakcie budowy. Wcześniej miał być egzemplarz z ósmej serii . W środku trochę brudno, resztki po chipsach Widok na osłony napędu: Śmigło ogonowe: A tą dziurę na końcu statecznika zauważyłem dopiero jak wstawiałem to zdjęcie Ciekawostka. Model z napełninymi pływakami unosi się na wodzie i zapewnia wymagane przez FAR 29 minimum 90 sekund na opuszczenie pokładu śmigłowca, zanim śmigłowiec opuści powierzchnię wody i pójdzie na spotkanie z dnem. Edytowane wczoraj o 18:03 przez Aleksander z Zalasu 7 Cytuj
Grzes Napisano wczoraj o 17:31 Napisano wczoraj o 17:31 44 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał: To się nazywa profesjonalne podejście do tematu! Cytuj
barszczo Napisano wczoraj o 17:34 Napisano wczoraj o 17:34 Próba wody nie zaliczona, bez wirnika się nie liczy . A tak naprawdę to świetna robota jak zawsze . Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano wczoraj o 18:08 Autor Napisano wczoraj o 18:08 30 minut temu, barszczo napisał: Próba wody nie zaliczona, bez wirnika się nie liczy Ciekawostka. Kiedyś, masz już emerytowany pilot doświadczalny, powiedział że jeśli śmigłowiec nie ma pływaków, to tuż przed wodowaniem trzeba zaczepić łopatami o wodę by je wyłamać. Ponoć nie ma nic przyjemnego w wyborze między utonięciem w maszynie a bycie poszatkowanym przez obracający się wirnik po wyjściu z maszyny. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi