Robi Napisano 13 Września Napisano 13 Września Witam szanownie wszystkich modelarzy, witam w moim pierwszym warsztacie od kwietnia, zdaje się. Wczoraj zacząłem lepić takiego pupilka z tamki. Jak na razie idzie gładko, chociaż nie podoba mi się fakt że tamka dała element 11 z dodatkowym kawałkiem pancerza żeby (rozróżnić który element do której strony). W sensie spoko, bo model dla początkujących i tak dalej, ale mogli to inaczej zrobić ponieważ to niezbyt do siebie pasuje. Do szlifierki się jedynie nadaje. Stan obecny jest mniej więcej taki: Będę go robił w malowaniu z pudła, czyli Afrika Korps. Zapraszam do obserwowania tematu 2 Cytuj
Wujciobryan Napisano 13 Września Napisano 13 Września Czekam na dalszy efekt Twoich prac Robi.Pamietaj pomalutku i bez pośpiechu 1 1 Cytuj
Arkos22 Napisano Czwartek o 07:07 Napisano Czwartek o 07:07 Tak jak kolega wyżej napisał. Powolutku i bez pośpiechu i pytaj jak czegoś nie wiesz 1 Cytuj
Robi Napisano Czwartek o 17:09 Autor Napisano Czwartek o 17:09 Ja naprawdę staram się nie spieszyć, ale to się skleja bardzo szybko, może ze względu na małą ilość elementów. Na razie kończę klejenie, i przygotowuję się do podkładu i malowania, bo w niektórych miejscach będzie trudno pomalować cokolwiek jak przykleje koła np. Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? W instrukcji nic nie pisze na ten temat ale wolę sie zapytać Cytuj
Wujciobryan Napisano Czwartek o 21:55 Napisano Czwartek o 21:55 4 godziny temu, Robi napisał: Ja naprawdę staram się nie spieszyć, ale to się skleja bardzo szybko, może ze względu na małą ilość elementów. Na razie kończę klejenie, i przygotowuję się do podkładu i malowania, bo w niektórych miejscach będzie trudno pomalować cokolwiek jak przykleje koła np. Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? W instrukcji nic nie pisze na ten temat ale wolę sie zapytać Według dostępnych mi zdjęć w moich książkach i dość dużej ilości zdjęć w internecie na tym włazie w miejscu tej"dziury" niema być nic.Prawdopodobnie jest to tylko chwyt ułatwiający podniesienie wyżej wymienionego włazu. 1 Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 08:56 Napisano wczoraj o 08:56 14 godzin temu, Robi napisał: Ja naprawdę staram się nie spieszyć, ale to się skleja bardzo szybko, może ze względu na małą ilość elementów. Na razie kończę klejenie, i przygotowuję się do podkładu i malowania, bo w niektórych miejscach będzie trudno pomalować cokolwiek jak przykleje koła np. Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? W instrukcji nic nie pisze na ten temat ale wolę sie zapytać . W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku , ale dla pewności można je zaszpachlować . żeby przeszlifować niektóre detale to żadna instrukcja nie informuje a pomimo tego warto to było zrobić podobnie jak i otwory w lufach W dniu 13.09.2026 o 11:47, Robi napisał: Witam szanownie wszystkich modelarzy, witam w moim pierwszym warsztacie od kwietnia, zdaje się. Wczoraj zacząłem lepić takiego pupilka z tamki. Jak na razie idzie gładko, chociaż nie podoba mi się fakt że tamka dała element 11 z dodatkowym kawałkiem pancerza żeby (rozróżnić który element do której strony). W sensie spoko, bo model dla początkujących i tak dalej, ale mogli to inaczej zrobić ponieważ to niezbyt do siebie pasuje. Do szlifierki się jedynie nadaje. Stan obecny jest mniej więcej taki: Będę go robił w malowaniu z pudła, czyli Afrika Korps. Zapraszam do obserwowania tematu Kiedy ten model projektowano (ok. 1969/70 a pojawił się w sprzedaży 1971) to ciebie raczej na świecie nie było , nawet w planach , dlatego możesz nie wiedzieć iż w tamtym okresie Tamiya wyposażała swoje modele w silniczki elektryczne o czym informują np. te dwa otwory i były sterowane za pomocą przewodów. Dlatego modele te są bardziej uproszczone , bardziej masywne aby wytrzymały ,, kolizje , z twardymi przedmiotami i mogą zawierać takie ,, niespodzianki ,, ale jako modelarz z pewnym już doświadczeniem wiesz iż za pomocą szpachli i papieru ściernego takie drobnostki można usunąć bo jak zaznaczyłeś ,, Ja naprawdę staram się nie spieszyć ,, . 1 Cytuj
meser262 Napisano wczoraj o 10:43 Napisano wczoraj o 10:43 (edytowane) Miałem nie pisać w Twoich warsztatach, ale jak czytam takie "porady/baśnie/bzdury" to muszę. 2 godziny temu, bulik58 napisał: W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku ... . Pomijam fakt że - obok włazu, ale instrukcja to pokazuje - właśnie zapasowe koło jezdne. Dalej nie cytuje reszty tej odpowiedzi bo szkoda czasu na te bzdury. Nie Wiesz to nie Pisz - wielokrotnie Ci to pisałem. Niestety bez ... . Żadnych otworów nie szpachluj - na przednich wizjerach. W wersji "F" tam były. Przypomnę Twoje pytanie - 18 godzin temu, Robi napisał: Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? Na pewno nie szpachlować otworu na włazie. Było pytanie - czas na odpowiedź. Wszystkie klapy, włazy rewizje musiały być w taki czy inny sposób zamykane. Za pomocą śrub, zamków czy innym sposobem. Właz/rewizja z przodu to element konieczny, aby był dostęp do środka. Do mechanizmów wewnątrz. Żeby nie "chlapały" podczas jazdy trzeba je było zabezpieczyć przed otwieraniem się. Klucz do tego włazu/wizjera na fotce wyżej w białej ramce powiększone. Fotka na dowód że był otwór i dwa systemy zamykania - wczesny i późny. Fotki dla oceny modelu są fatalne - taki krajobraz z daleka. Ta fotka z bliska pokazuje kolejne zaniedbania i bylejakość wiele razy opisywaną na innych Twoich warsztatach. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane wczoraj o 11:14 przez meser262 literówka 1 2 Cytuj
Robi Napisano wczoraj o 12:55 Autor Napisano wczoraj o 12:55 2 godziny temu, meser262 napisał: Miałem nie pisać w Twoich warsztatach, ale jak czytam takie "porady/baśnie/bzdury" to muszę. Pomijam fakt że - obok włazu, ale instrukcja to pokazuje - właśnie zapasowe koło jezdne. Dalej nie cytuje reszty tej odpowiedzi bo szkoda czasu na te bzdury. Nie Wiesz to nie Pisz - wielokrotnie Ci to pisałem. Niestety bez ... . Żadnych otworów nie szpachluj - na przednich wizjerach. W wersji "F" tam były. Przypomnę Twoje pytanie - Na pewno nie szpachlować otworu na włazie. Było pytanie - czas na odpowiedź. Wszystkie klapy, włazy rewizje musiały być w taki czy inny sposób zamykane. Za pomocą śrub, zamków czy innym sposobem. Właz/rewizja z przodu to element konieczny, aby był dostęp do środka. Do mechanizmów wewnątrz. Żeby nie "chlapały" podczas jazdy trzeba je było zabezpieczyć przed otwieraniem się. Klucz do tego włazu/wizjera na fotce wyżej w białej ramce powiększone. Fotka na dowód że był otwór i dwa systemy zamykania - wczesny i późny. Fotki dla oceny modelu są fatalne - taki krajobraz z daleka. Ta fotka z bliska pokazuje kolejne zaniedbania i bylejakość wiele razy opisywaną na innych Twoich warsztatach. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki za fotki. Niestety mam badziewny aparat w telefonie, postaram się zdjęcia robić bardziej z bliska. 3 godziny temu, bulik58 napisał: W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku , ale dla pewności można je zaszpachlować . żeby przeszlifować niektóre detale to żadna instrukcja nie informuje a pomimo tego warto to było zrobić podobnie jak i otwory w lufach Kiedy ten model projektowano (ok. 1969/70 a pojawił się w sprzedaży 1971) to ciebie raczej na świecie nie było , nawet w planach , dlatego możesz nie wiedzieć iż w tamtym okresie Tamiya wyposażała swoje modele w silniczki elektryczne o czym informują np. te dwa otwory i były sterowane za pomocą przewodów. Dlatego modele te są bardziej uproszczone , bardziej masywne aby wytrzymały ,, kolizje , z twardymi przedmiotami i mogą zawierać takie ,, niespodzianki ,, ale jako modelarz z pewnym już doświadczeniem wiesz iż za pomocą szpachli i papieru ściernego takie drobnostki można usunąć bo jak zaznaczyłeś ,, Ja naprawdę staram się nie spieszyć ,, . Również dzięki, tak, te stare modele tamiya miały te otwory na baterie i przewody (co mi podpowiedzieliście w warsztacie pz iv) 14 godzin temu, Wujciobryan napisał: Według dostępnych mi zdjęć w moich książkach i dość dużej ilości zdjęć w internecie na tym włazie w miejscu tej"dziury" niema być nic.Prawdopodobnie jest to tylko chwyt ułatwiający podniesienie wyżej wymienionego włazu. Dzięki, czyli do zaszpachlowania jest tylko ewentualnie to pod kolem zapasowym. PS. Jakie masz książki o pojazdach 2wś? Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 14:09 Napisano wczoraj o 14:09 (edytowane) 3 godziny temu, meser262 napisał: Miałem nie pisać w Twoich warsztatach, ale jak czytam takie "porady/baśnie/bzdury" to muszę. I dobrze byś zrobił gdybyś trzymał się swoich słów , bo tak jak poprzednio tak i teraz chęć udowodnienie komuś czegoś przeslania Ci oczy i blokuje myślenie . Ostatnim razem próbowałeś mi zarzucić iż przypisałem sobie treść która była częścią artykułu na stronce Missing Lynx . Gdy wskazałem Ci iż poniżej mojego wpisu jest zamieszczony link do stronki Missing Lynx gdzie zamieszczono przytoczoną prze zemnie treść jak i jej autora i tylko nie chęć do jej przeglądnięcia kierowała Twoim zarzutem co widocznym było w kolejnym poście gdzie zmieniłeś treść zarzutów. Podobnie jest i teraz - W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje te dwa otwory w luku czy ja gdzieś napisałem iż koło zapasowe zakryje otwory w szczelinach obserwacyjnych lub żeby zaszpachlować je ? czy słowa ,, dwa otwory w luku ,, odnoszą się do tych wizjerów z dwoma otworami albo może do dużego włazu który posiada 1 otwór ? nawet zamieszczona fotka z owym lukiem który posiada właśnie te dwa otwory i informacją iż przykrywa go zapasowe koło nie pomogła . P.S. Na tym kończę swój udział w tym ,, przedstawieniu ,, ciągnąc go dalej stanie się monodramem lub teatrem jednego aktora Edytowane wczoraj o 14:29 przez bulik58 Cytuj
meser262 Napisano wczoraj o 14:42 Napisano wczoraj o 14:42 (edytowane) 35 minut temu, bulik58 napisał: czy ja gdzieś napisałem iż koło zapasowe zakryje otwory w szczelinach obserwacyjnych lub żeby zaszpachlować je ? 5 godzin temu, bulik58 napisał: W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku , ale dla pewności można je zaszpachlować . Czytasz i piszesz bez zrozumienia - trudno. Twoja zasada - jak złapią cię za rękę wołaj że to nie Twoja ręka. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane wczoraj o 14:45 przez meser262 literówka Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 17:38 Napisano wczoraj o 17:38 2 godziny temu, meser262 napisał: Czytasz i piszesz bez zrozumienia - trudno. Twoja zasada - jak złapią cię za rękę wołaj że to nie Twoja ręka. Pozdrawiam Krzysztof Zanim zaczniesz kogoś oceniać, upewnij się, że nie mówisz o własnym odbiciu w lustrze i nie przypisuj mi swoich wad bo Twoje wady to nie mój charakter. Cytuj
meser262 Napisano wczoraj o 18:06 Napisano wczoraj o 18:06 (edytowane) "Robi" - tak wyglądają te "dwa otwory w ... . " Trudno co niektórym liczyć do trzech. Pozdrawiam Krzysztof PS. 3 godziny temu, bulik58 napisał: Na tym kończę swój udział w tym ,, przedstawieniu ,, ciągnąc go dalej stanie się monodramem lub teatrem jednego aktora 28 minut temu, bulik58 napisał: ... własnym odbiciu w lustrze ... . Edytowane wczoraj o 18:07 przez meser262 PS Cytuj
Michal_1981 Napisano wczoraj o 18:10 Napisano wczoraj o 18:10 Ludzie dajcie luz. Autor posta to młody chłopak. Niech się nie zniechęca. Cytuj
Robi Napisano wczoraj o 18:16 Autor Napisano wczoraj o 18:16 (edytowane) 3 minuty temu, Michal_1981 napisał: Ludzie dajcie luz. Autor posta to młody chłopak. Niech się nie zniechęca. Ja raczej przez tych dwóch to prędzej dostanę PTSD niż się nie zniechęcę . POZA tym, to jest tylko kolejny zwykły warsztat na forum. Czy tylko ja mam wrażenie że najwięcej kłótni jest w moich warsztatach? wystarczy napisać "tu jest tak, tu było tak, a tutaj możesz zrobić tak" I tyle Edytowane wczoraj o 18:17 przez Robi Cytuj
meser262 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 22 minuty temu, Robi napisał: wystarczy napisać "tu jest tak, tu było tak, a tutaj możesz zrobić tak" Tu Masz rację, lecz po takim wpisie odbywa się cała dalsza kawalkada. Przecież napisałem o otworze we włazie przekładni oraz to udokumentowaniem zdjęciami wraz z uwagą o otworach przy wizjerze. Dodałem że nie trzeba tam nic szpachlować. 24 minuty temu, Robi napisał: ... PTSD ... . To poważna sprawa i na pewno nie grozi Ci to na tym Forum. Nawet nie ma co z tego żartować. Nikomu nie życzę czegoś takiego. 5 godzin temu, Robi napisał: Niestety mam badziewny aparat w telefonie, postaram się zdjęcia robić bardziej z bliska. Nawet nie chodzi o jakość tylko że na fotkach widać tylko całą bryłę pojazdu i nic z bliska. Dobre będą fotki choćby takie jak ta z włazem do przekładni. Punktowe pokazujące dane elementy pojazdu. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
Michal_1981 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Robi ma 13 lat. Jeszcze się napoprawia baboli producentów i będzie liczył nity i przyjdzie też czas na ostre fotki. Na razie niech trenuje. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi