Robi Napisano 13 Września Napisano 13 Września Witam szanownie wszystkich modelarzy, witam w moim pierwszym warsztacie od kwietnia, zdaje się. Wczoraj zacząłem lepić takiego pupilka z tamki. Jak na razie idzie gładko, chociaż nie podoba mi się fakt że tamka dała element 11 z dodatkowym kawałkiem pancerza żeby (rozróżnić który element do której strony). W sensie spoko, bo model dla początkujących i tak dalej, ale mogli to inaczej zrobić ponieważ to niezbyt do siebie pasuje. Do szlifierki się jedynie nadaje. Stan obecny jest mniej więcej taki: Będę go robił w malowaniu z pudła, czyli Afrika Korps. Zapraszam do obserwowania tematu 2 Cytuj
Wujciobryan Napisano 13 Września Napisano 13 Września Czekam na dalszy efekt Twoich prac Robi.Pamietaj pomalutku i bez pośpiechu 1 1 Cytuj
Arkos22 Napisano Czwartek o 07:07 Napisano Czwartek o 07:07 Tak jak kolega wyżej napisał. Powolutku i bez pośpiechu i pytaj jak czegoś nie wiesz 1 Cytuj
Robi Napisano Czwartek o 17:09 Autor Napisano Czwartek o 17:09 Ja naprawdę staram się nie spieszyć, ale to się skleja bardzo szybko, może ze względu na małą ilość elementów. Na razie kończę klejenie, i przygotowuję się do podkładu i malowania, bo w niektórych miejscach będzie trudno pomalować cokolwiek jak przykleje koła np. Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? W instrukcji nic nie pisze na ten temat ale wolę sie zapytać Cytuj
Wujciobryan Napisano Czwartek o 21:55 Napisano Czwartek o 21:55 4 godziny temu, Robi napisał: Ja naprawdę staram się nie spieszyć, ale to się skleja bardzo szybko, może ze względu na małą ilość elementów. Na razie kończę klejenie, i przygotowuję się do podkładu i malowania, bo w niektórych miejscach będzie trudno pomalować cokolwiek jak przykleje koła np. Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? W instrukcji nic nie pisze na ten temat ale wolę sie zapytać Według dostępnych mi zdjęć w moich książkach i dość dużej ilości zdjęć w internecie na tym włazie w miejscu tej"dziury" niema być nic.Prawdopodobnie jest to tylko chwyt ułatwiający podniesienie wyżej wymienionego włazu. 1 Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 08:56 Napisano wczoraj o 08:56 14 godzin temu, Robi napisał: Ja naprawdę staram się nie spieszyć, ale to się skleja bardzo szybko, może ze względu na małą ilość elementów. Na razie kończę klejenie, i przygotowuję się do podkładu i malowania, bo w niektórych miejscach będzie trudno pomalować cokolwiek jak przykleje koła np. Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? W instrukcji nic nie pisze na ten temat ale wolę sie zapytać . W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku , ale dla pewności można je zaszpachlować . żeby przeszlifować niektóre detale to żadna instrukcja nie informuje a pomimo tego warto to było zrobić podobnie jak i otwory w lufach W dniu 13.09.2026 o 11:47, Robi napisał: Witam szanownie wszystkich modelarzy, witam w moim pierwszym warsztacie od kwietnia, zdaje się. Wczoraj zacząłem lepić takiego pupilka z tamki. Jak na razie idzie gładko, chociaż nie podoba mi się fakt że tamka dała element 11 z dodatkowym kawałkiem pancerza żeby (rozróżnić który element do której strony). W sensie spoko, bo model dla początkujących i tak dalej, ale mogli to inaczej zrobić ponieważ to niezbyt do siebie pasuje. Do szlifierki się jedynie nadaje. Stan obecny jest mniej więcej taki: Będę go robił w malowaniu z pudła, czyli Afrika Korps. Zapraszam do obserwowania tematu Kiedy ten model projektowano (ok. 1969/70 a pojawił się w sprzedaży 1971) to ciebie raczej na świecie nie było , nawet w planach , dlatego możesz nie wiedzieć iż w tamtym okresie Tamiya wyposażała swoje modele w silniczki elektryczne o czym informują np. te dwa otwory i były sterowane za pomocą przewodów. Dlatego modele te są bardziej uproszczone , bardziej masywne aby wytrzymały ,, kolizje , z twardymi przedmiotami i mogą zawierać takie ,, niespodzianki ,, ale jako modelarz z pewnym już doświadczeniem wiesz iż za pomocą szpachli i papieru ściernego takie drobnostki można usunąć bo jak zaznaczyłeś ,, Ja naprawdę staram się nie spieszyć ,, . 1 Cytuj
meser262 Napisano wczoraj o 10:43 Napisano wczoraj o 10:43 (edytowane) Miałem nie pisać w Twoich warsztatach, ale jak czytam takie "porady/baśnie/bzdury" to muszę. 2 godziny temu, bulik58 napisał: W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku ... . Pomijam fakt że - obok włazu, ale instrukcja to pokazuje - właśnie zapasowe koło jezdne. Dalej nie cytuje reszty tej odpowiedzi bo szkoda czasu na te bzdury. Nie Wiesz to nie Pisz - wielokrotnie Ci to pisałem. Niestety bez ... . Żadnych otworów nie szpachluj - na przednich wizjerach. W wersji "F" tam były. Przypomnę Twoje pytanie - 18 godzin temu, Robi napisał: Jeszcze jedno małe pytanko, w tej dziurze na włazie do przekładni ma coś byc czy tak to zostawić? Na pewno nie szpachlować otworu na włazie. Było pytanie - czas na odpowiedź. Wszystkie klapy, włazy rewizje musiały być w taki czy inny sposób zamykane. Za pomocą śrub, zamków czy innym sposobem. Właz/rewizja z przodu to element konieczny, aby był dostęp do środka. Do mechanizmów wewnątrz. Żeby nie "chlapały" podczas jazdy trzeba je było zabezpieczyć przed otwieraniem się. Klucz do tego włazu/wizjera na fotce wyżej w białej ramce powiększone. Fotka na dowód że był otwór i dwa systemy zamykania - wczesny i późny. Fotki dla oceny modelu są fatalne - taki krajobraz z daleka. Ta fotka z bliska pokazuje kolejne zaniedbania i bylejakość wiele razy opisywaną na innych Twoich warsztatach. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane wczoraj o 11:14 przez meser262 literówka 1 2 Cytuj
Robi Napisano wczoraj o 12:55 Autor Napisano wczoraj o 12:55 2 godziny temu, meser262 napisał: Miałem nie pisać w Twoich warsztatach, ale jak czytam takie "porady/baśnie/bzdury" to muszę. Pomijam fakt że - obok włazu, ale instrukcja to pokazuje - właśnie zapasowe koło jezdne. Dalej nie cytuje reszty tej odpowiedzi bo szkoda czasu na te bzdury. Nie Wiesz to nie Pisz - wielokrotnie Ci to pisałem. Niestety bez ... . Żadnych otworów nie szpachluj - na przednich wizjerach. W wersji "F" tam były. Przypomnę Twoje pytanie - Na pewno nie szpachlować otworu na włazie. Było pytanie - czas na odpowiedź. Wszystkie klapy, włazy rewizje musiały być w taki czy inny sposób zamykane. Za pomocą śrub, zamków czy innym sposobem. Właz/rewizja z przodu to element konieczny, aby był dostęp do środka. Do mechanizmów wewnątrz. Żeby nie "chlapały" podczas jazdy trzeba je było zabezpieczyć przed otwieraniem się. Klucz do tego włazu/wizjera na fotce wyżej w białej ramce powiększone. Fotka na dowód że był otwór i dwa systemy zamykania - wczesny i późny. Fotki dla oceny modelu są fatalne - taki krajobraz z daleka. Ta fotka z bliska pokazuje kolejne zaniedbania i bylejakość wiele razy opisywaną na innych Twoich warsztatach. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki za fotki. Niestety mam badziewny aparat w telefonie, postaram się zdjęcia robić bardziej z bliska. 3 godziny temu, bulik58 napisał: W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku , ale dla pewności można je zaszpachlować . żeby przeszlifować niektóre detale to żadna instrukcja nie informuje a pomimo tego warto to było zrobić podobnie jak i otwory w lufach Kiedy ten model projektowano (ok. 1969/70 a pojawił się w sprzedaży 1971) to ciebie raczej na świecie nie było , nawet w planach , dlatego możesz nie wiedzieć iż w tamtym okresie Tamiya wyposażała swoje modele w silniczki elektryczne o czym informują np. te dwa otwory i były sterowane za pomocą przewodów. Dlatego modele te są bardziej uproszczone , bardziej masywne aby wytrzymały ,, kolizje , z twardymi przedmiotami i mogą zawierać takie ,, niespodzianki ,, ale jako modelarz z pewnym już doświadczeniem wiesz iż za pomocą szpachli i papieru ściernego takie drobnostki można usunąć bo jak zaznaczyłeś ,, Ja naprawdę staram się nie spieszyć ,, . Również dzięki, tak, te stare modele tamiya miały te otwory na baterie i przewody (co mi podpowiedzieliście w warsztacie pz iv) 14 godzin temu, Wujciobryan napisał: Według dostępnych mi zdjęć w moich książkach i dość dużej ilości zdjęć w internecie na tym włazie w miejscu tej"dziury" niema być nic.Prawdopodobnie jest to tylko chwyt ułatwiający podniesienie wyżej wymienionego włazu. Dzięki, czyli do zaszpachlowania jest tylko ewentualnie to pod kolem zapasowym. PS. Jakie masz książki o pojazdach 2wś? Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 14:09 Napisano wczoraj o 14:09 (edytowane) 3 godziny temu, meser262 napisał: Miałem nie pisać w Twoich warsztatach, ale jak czytam takie "porady/baśnie/bzdury" to muszę. I dobrze byś zrobił gdybyś trzymał się swoich słów , bo tak jak poprzednio tak i teraz chęć udowodnienie komuś czegoś przeslania Ci oczy i blokuje myślenie . Ostatnim razem próbowałeś mi zarzucić iż przypisałem sobie treść która była częścią artykułu na stronce Missing Lynx . Gdy wskazałem Ci iż poniżej mojego wpisu jest zamieszczony link do stronki Missing Lynx gdzie zamieszczono przytoczoną prze zemnie treść jak i jej autora i tylko nie chęć do jej przeglądnięcia kierowała Twoim zarzutem co widocznym było w kolejnym poście gdzie zmieniłeś treść zarzutów. Podobnie jest i teraz - W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje te dwa otwory w luku czy ja gdzieś napisałem iż koło zapasowe zakryje otwory w szczelinach obserwacyjnych lub żeby zaszpachlować je ? czy słowa ,, dwa otwory w luku ,, odnoszą się do tych wizjerów z dwoma otworami albo może do dużego włazu który posiada 1 otwór ? nawet zamieszczona fotka z owym lukiem który posiada właśnie te dwa otwory i informacją iż przykrywa go zapasowe koło nie pomogła . P.S. Na tym kończę swój udział w tym ,, przedstawieniu ,, ciągnąc go dalej stanie się monodramem lub teatrem jednego aktora Edytowane wczoraj o 14:29 przez bulik58 Cytuj
meser262 Napisano wczoraj o 14:42 Napisano wczoraj o 14:42 (edytowane) 35 minut temu, bulik58 napisał: czy ja gdzieś napisałem iż koło zapasowe zakryje otwory w szczelinach obserwacyjnych lub żeby zaszpachlować je ? 5 godzin temu, bulik58 napisał: W instrukcji to raczej mało co piszą ale za to widać na ilustracjach iż nad tym ,,włazem ,, jest zapasowe koło które to zakryje raczej te dwa otwory w luku , ale dla pewności można je zaszpachlować . Czytasz i piszesz bez zrozumienia - trudno. Twoja zasada - jak złapią cię za rękę wołaj że to nie Twoja ręka. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane wczoraj o 14:45 przez meser262 literówka Cytuj
bulik58 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 2 godziny temu, meser262 napisał: Czytasz i piszesz bez zrozumienia - trudno. Twoja zasada - jak złapią cię za rękę wołaj że to nie Twoja ręka. Pozdrawiam Krzysztof Zanim zaczniesz kogoś oceniać, upewnij się, że nie mówisz o własnym odbiciu w lustrze i nie przypisuj mi swoich wad bo Twoje wady to nie mój charakter. Cytuj
meser262 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) "Robi" - tak wyglądają te "dwa otwory w ... . " Trudno co niektórym liczyć do trzech. Pozdrawiam Krzysztof PS. 3 godziny temu, bulik58 napisał: Na tym kończę swój udział w tym ,, przedstawieniu ,, ciągnąc go dalej stanie się monodramem lub teatrem jednego aktora 28 minut temu, bulik58 napisał: ... własnym odbiciu w lustrze ... . Edytowane 23 godziny temu przez meser262 PS Cytuj
Michal_1981 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Ludzie dajcie luz. Autor posta to młody chłopak. Niech się nie zniechęca. Cytuj
Robi Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu (edytowane) 3 minuty temu, Michal_1981 napisał: Ludzie dajcie luz. Autor posta to młody chłopak. Niech się nie zniechęca. Ja raczej przez tych dwóch to prędzej dostanę PTSD niż się nie zniechęcę . POZA tym, to jest tylko kolejny zwykły warsztat na forum. Czy tylko ja mam wrażenie że najwięcej kłótni jest w moich warsztatach? wystarczy napisać "tu jest tak, tu było tak, a tutaj możesz zrobić tak" I tyle Edytowane 23 godziny temu przez Robi Cytuj
meser262 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 22 minuty temu, Robi napisał: wystarczy napisać "tu jest tak, tu było tak, a tutaj możesz zrobić tak" Tu Masz rację, lecz po takim wpisie odbywa się cała dalsza kawalkada. Przecież napisałem o otworze we włazie przekładni oraz to udokumentowaniem zdjęciami wraz z uwagą o otworach przy wizjerze. Dodałem że nie trzeba tam nic szpachlować. 24 minuty temu, Robi napisał: ... PTSD ... . To poważna sprawa i na pewno nie grozi Ci to na tym Forum. Nawet nie ma co z tego żartować. Nikomu nie życzę czegoś takiego. 5 godzin temu, Robi napisał: Niestety mam badziewny aparat w telefonie, postaram się zdjęcia robić bardziej z bliska. Nawet nie chodzi o jakość tylko że na fotkach widać tylko całą bryłę pojazdu i nic z bliska. Dobre będą fotki choćby takie jak ta z włazem do przekładni. Punktowe pokazujące dane elementy pojazdu. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
Michal_1981 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Robi ma 13 lat. Jeszcze się napoprawia baboli producentów i będzie liczył nity i przyjdzie też czas na ostre fotki. Na razie niech trenuje. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi