m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Witam, Postanowiłem wrzucić kilka fotek ze wstępnej fazy budowy tego cacka (choć nie do końca jest to cacko...): Całość prezentuje się nieźle, na pierwszy rzut oka: Silnik jest bardzo ładnie odwzorowany, to trzeba przyznać. Na moim brakuje jeszcze osprzętu, ale we własnym zakresie niewiele jest do zrobienia, właściwie tylko paski klinowe i przewody zapłonowe. Zdecydowanie brakuje za to wytłoczonego napisu "White" na bloku silnika, z jego lewej strony, muszę go jakoś zrobić, ale brakuje mi dokumentacji: Pokrywa silnika - ładnie zrobiona i na zawiasach, jednak potrzebny jest bardzo dobry klej, mój CA nie bardzo daje radę: Zawieszenie - tu właściwie nie mam się czego przyczepić, może poza osłonami przednich przegubów, nie są lekko skośne jak w oryginale, no i sposób zamocowania ruchomych przegubów nie jest zbyt dobry, trudno koła skręcić, odbijają: Za to wyciągarka ładnie i szczegółowo zrobiona: No i największe babol w modelu: 1. zawiasów wystarcza tylko na pokrywę silnika i drzwi, są co prawda 3 zapasowe, ale nie starczy ich już na zrobienie wszystkich blach ruchomych, bo tu Trumpeter dał ciała po całości: okna w drzwiach i górne części burt są nieruchome, jako integralna część tych elementów, z jedynie wytłoczonymi zawiasami. Na pewno zrobię te elementy ruchome, muszę się jednak postarać o zawiasy: 2. nieruchome osłony wizjerów, też muszę nad tym popracować: 3. chłodnica, a właściwie jej brak, zamiast tego płaska atrapa, co gorsza dobrze widoczna przez otwartą osłonę, co jest kolejnym babolem, bo osłona jest wykonana jako jeden element. Trochę blaszek jest w zestawie, jednak na to zabrakło: To na razie tyle z budowy M16, więcej baboli pewnie znajdzie się w trakcie dalszych prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Witam Zdecydowanie brakuje za to wytłoczonego napisu "White" na bloku silnika, z jego lewej strony, muszę go jakoś zrobić, ale brakuje mi dokumentacji: Może to będzie pomocne Będziesz poprawiał żaluzje ?. Brakuje w nich śrub Wszytkie zdjęcia pochodzą z Technical Manual TM 9-710 Basic Half Track Vehicle ( White, Autocar and Diamond T ) Klamki w drzwiach też będziesz poprawiał.? Ja swojego M16 dopiero zacznę za jakiś miesiąc. Trochę go poprawie. Na pewno u siebie będę poprawiał żaluzje (dodam brakujące śruby), zmienię radiostacje na brytyjską No.19 + brytyjskie mocowania anteny. Poprawie klamki. Dodam brakujące śruby i nity na przednim zderzaku. Swojego half tracka będę robił w barwach 1.Pułku.Art.Przeciwlotniczej Lekkiej. 1.D.Panc Pozdrawiam Jacek PS. Co do kleju CA polecam klej Loctite 401 lub Loctite 454 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Witam Mam pytanie odnośnie zawiasów Były w zestawie czy dokupowałeś a może dorobiłeś sam?? Pytam, bo mam na warsztacie Kubelwagena w tej samej skali i nie mogłem nigdzie znaleźć dodatków fototrawionych w tej skali jedynie klamry i zatrzaski. A jak chcesz pooglądać a może już widziałeś to tu pod spodem jest relacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Może to będzie pomocne Nawet bardzo, dzięki wielkie, do tej pory widziałem tylko początek napisu, teraz mam obraz całości Będziesz poprawiał żaluzje ?. Brakuje w nich śrub Na 100%, i na pewno je zrobię ruchome. Tak jak burty i drzwi oraz osłony wizjerów. Klamki w drzwiach też będziesz poprawiał.? Raczej tak, choć same zamki już sobie chyba daruję Swojego half tracka będę robił w barwach 1.Pułku.Art.Przeciwlotniczej Lekkiej. 1.D.Panc Kurcze, też taki miałem plan... PS. Co do kleju CA polecam klej Loctite 401 lub Loctite 454 Hmmm, chyba spróbuję, używałem Bonda... Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Mam pytanie odnośnie zawiasów Były w zestawie czy dokupowałeś a może dorobiłeś sam?? Były w zestawie, tym bardziej jest wkurzające to, że nie zrobili tak wszystkich elementów ruchomych. Teraz albo muszę poszukać takich albo zrobić sam, ale wątpię bym sobie poradził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 To proste w tej skali musisz wziąć blaszkę z puszki, ale stalową, bo aluminium pęka. Ja wykorzystałem blaszkę z puszki po przecierze pomidorowym i idealnie się do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 To proste w tej skali musisz wziąć blaszkę z puszki, ale stalową, bo aluminium pęka. Ja wykorzystałem blaszkę z puszki po przecierze pomidorowym i idealnie się do tego nadaje. Może spróbuję, bo zawiasy to dla mnie masakra, brakuje mi chyba precyzji w łapach... Przy okazji: wie ktoś może jak były fabrycznie malowane silniki w halftrackach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 m1013 -> ile za model dales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 m1013 -> ile za model dales? Hmmm, znalazłem go pod choinką , ale wiem ile za niego dała moja małżonka - 400 zł, już z rabatem, w Martoli na Kieleckiej w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Aha, jeszcze jedno: zamierzam zrobić wszystkie siedzenia z gąbki i materiału, bo plastik w tej skali to chyba małe przegięcie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 a, jeszcze jedno: zamierzam zrobić wszystkie siedzenia z gąbki i materiału, bo plastik w tej skali to chyba małe przegięcie ;) Jak ładnie wycieniujesz to też ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Ale ja chcę materiałowe, znaczy brezentowe ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Przy okazji: wie ktoś może jak były fabrycznie malowane silniki w halftrackach? http://www.toadmanstankpictures.com/m16_02.htm Polecam płytke ze zdjęciami Half Tracka - M16. Warto ją mieć. CD #20 TOADMAN'S M16 MGMC PHOTO DETAIL CD. http://www.toadmanstankpictures.com/ A tu darmowy Walk Around do M16 http://www.militarymodelling.com/news/article/mps/uan/1273/v/1/SP/624774454365382731516 Aha, jeszcze jedno: zamierzam zrobić wszystkie siedzenia z gąbki i materiału, bo plastik w tej skali to chyba małe przegięcie ;) Jak masz zrobić zamki błyskawiczne na siedzeniach. Też się zastanawiałem czy nie pobawić się z siedzeniami. Ale nie bardzo mam idee jak zrobić ten zamek. Oto fotka owych siedzeń Zdjęcie pochodzi z książki R.P.Hunnicut - Half Track. History of American Semi-Tracked Vehicles Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 http://www.toadmanstankpictures.com/m16_02.htm Polecam płytke ze zdjęciami Half Tracka - M16. Warto ją mieć. CD #20 TOADMAN'S M16 MGMC PHOTO DETAIL CD. http://www.toadmanstankpictures.com/ A tu darmowy Walk Around do M16 http://www.militarymodelling.com/news/article/mps/uan/1273/v/1/SP/624774454365382731516 Wow, niezły stuff, dzięki Czyli wygląda na to, że silniki malowane były szaroniebieską farbą... Jak masz zrobić zamki błyskawiczne na siedzeniach. Też się zastanawiałem czy nie pobawić się z siedzeniami. Ale nie bardzo mam idee jak zrobić ten zamek. O zamkach błyskawicznych jeszcze nie myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 chyba sobie też go kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 27 Lutego 2009 Autor Share Napisano 27 Lutego 2009 Tak jak obiecałem w wątku bigmodela jego budowy M16 1:16, wrzucam fotki mojego silnika. Dorobiłem sporo brakujących części, jak mocowanie regulacyjne prądnicy, paski klinowe, bagnet do oleju, pierwsze przewody paliwowe, spróbowałem też zrobić tabliczki znamionowe prądnicy i rozrusznika. Pojawiła się też imitacja chłodnicy. Wash niestety nadal mi się nie udaje tak jakbym chciał, więc silnik ma przede wszystkim pierwsze naloty rdzy i sporo plam oleju i płynu chłodzącego, bo silniki tamtych czasów pociły się okrutnie. Dobra, czas wreszcie na fotki, czekam na komentarze: Rozrusznik i przewody paliwowe: Paski klinowe i mocowanie regulacyjne prądnicy: Musiałem przerobić tu koło pasowe na wale korbowym, bo Trumpek zapomniał zrobić prowadnice dla pasków . Kolektor wydechowy i filtr oleju: Bagnet poziomu oleju: Głowica: Chłodnica: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_222 Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 No i bardzo przyzwoity silniczek Ci wyszedł... a jeszcze lepiej, że jednak nie pomalowałeś go na szaro (a już się bałem że to zrobisz ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Silnik jak prawdziwy Ja bym tam dodał jeszcze troche plam po oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Silnik pierwsza klasa, ale mimo to dołem jest za czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 27 Lutego 2009 Autor Share Napisano 27 Lutego 2009 Dzięki wszystkim za uznanie . Zmniejszę jednak znacznie ilość rdzy na prądnicy i rozruszniku, bo one nie rdzewiały tak szybko jak śruby mocujące głowicę. Na pewno dodam jeszcze trochę oleju na dole, znaczy mocne zacieki, a już w końcowej fazie budowy całego modelu ochlapię go mocno błotkiem od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Jak prawdziwy, gratulacje !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 bardzo mi sie podoba,fajnie styrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 28 Lutego 2009 Autor Share Napisano 28 Lutego 2009 Jeszcze raz dzięki , przyznam szczerze, że jestem z niego całkiem zadowolony . Ale roboty mnóstwo jeszcze przede mną, postanowiłem zrobić całe okablowanie komory silnikowej, myślę jeszcze nad dorobieniem kilku elementów, o których Trumpek zapomniał, jak np. pompa hamulcowa, dźwignia sprzęgła, a już zupełnie nie rozumiem braku w takiej skali drążków kierowniczych, które przecież nawet halftracki Tamijki w 1:35 mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_222 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Jeszcze raz dzięki , przyznam szczerze, że jestem z niego całkiem zadowolony .Ale roboty mnóstwo jeszcze przede mną, postanowiłem zrobić całe okablowanie komory silnikowej, myślę jeszcze nad dorobieniem kilku elementów, o których Trumpek zapomniał, jak np. pompa hamulcowa, dźwignia sprzęgła, a już zupełnie nie rozumiem braku w takiej skali drążków kierowniczych, które przecież nawet halftracki Tamijki w 1:35 mają... Wierzyć się nie chce... taką szansę mieli, i tak ją zaprzepaścili. Wiem, że to droga zabawka, ale z bólem serca byłem gotów w nią zainwestować. Tylko że jak czytam, czego w tym modelu nie ma (a chciałbym poczytać co jest) to mija mi ochota na wydawanie pieniędzy. To już prędzej kupię kilka HT Dragona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 28 Lutego 2009 Autor Share Napisano 28 Lutego 2009 Ale z drugiej strony gdyby był to bardzo dokładny model typu: rozpakuj - wytnij - sklej - pomaluj, to wszystkie wyglądałyby tak samo, a tak jest spore pole do popisu. Na szczęście nie ma zbyt wielu błędów (tak naprawdę to jeszcze chyba nie znalazłem), więc wszystko zależy od inwencji i chęci modelarza. Na dodatek już go widzę oczyma wyobraźni gotowego i sądzę, że będzie to szalenie efektowny modelik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi