Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni,

prezentuję mój ostatni warsztatowy wytwór: Valentine Mk V w barwach 4.batalionu czołgów 2.Korpusu Polskiego w czasie uroczystej zbiórki w bazie Taza Khurmatli (Irak) podczas wizyty gen. Gustawa Paszkiewicza, 18 lipca 1943 r. Zdjęcia referencyjne przedstawiają Ilonę z zatkniętym proporcem na lancy, osłonami układu jezdnego pochodzącymi z czołgu Crusader, oraz dodatkowym zbiornikiem paliwa. Do zbudowania tej miniatury użyłem zestaw AFV Club 35201 Valentine Mk III (wersja Mk V różniła się rodzajem silnika), błotniki wykonałem z arkusza mosiężnej blachy 0,2 mm, lanca to wykałaczka a proporzec to nawilżana chusteczka do czyszczenia okularów. Malowanie SSC 2 Brown oraz fartuchy boczne to Portland Stone No. 64.  Fotografie referencyjne pochodzą z Archiwum Ojca Adama Studzińskiego (kapelana późniejszego 4.ppanc Skorpion, w który 4.bcz był w trakcie przeformowywania w momencie wykonania tych zdjęć). Model wystawiony na tegorocznym XIV. Szczecińskim Paprykarzu Modelarskim.

20261006_171403464_iOS.jpg

20261006_171455810_iOS.jpg

20261006_171510248_iOS.jpg

20261006_171612337_iOS.jpg

20261006_171612337_iOS.jpg

20261006_171725062_iOS.jpg

20261006_171737333_iOS.jpg

20261006_172044652_iOS.jpg

20261006_172058403_iOS.jpg

Valentine V Ilona Irak. Błotniki od czołgu Crusader [A.Studziński].jpg

Valentine V Ilona Irak. Obóz Taza Khurmatli, 4.bcz 1943 [A.Studziński].jpg

Valentine V Ilona T67731 Irak. Obóz Taza Khurmatli, 4.bcz 1943 [A.Studziński].jpg

• Like 13
Napisano

Ładny pojazd i co najważniejsze wizualnie ładnie wykonany model👍😅No i tak jak pisał kolega wcześniej rzadko spotykany.Mnie się podoba.

• Thanks 1
Napisano

Dzięki Panowie. Niedługo zamierzam wznowić pracę w temacie Krysi - M3 Grant. 

Napisano

Świetny. Podoba się. Farbki to domyślam się, że to AK Interactive RC ale  ciekawi jak ustaliłeś żeby zastosować Portland Stone do błotników. 

• Thanks 1
Napisano
43 minuty temu, Endrju napisał:

Świetny. Podoba się. Farbki to domyślam się, że to AK Interactive RC ale  ciekawi jak ustaliłeś żeby zastosować Portland Stone do błotników. 

Tak, farbki to AK Interactive RC.

Jeśli chodzi o Portland Stone 64 (vs. Light Stone 61), chciałem żeby były jaśniejsze, mniej nasycony niż Light Stone. Teraz jednak jak na to spojrzę,  to uważam że przesadziłem i wybrałbym tę drugą opcję. W dodatku - w tym okresie bardziej prawdopodobne jest że Crusader'y (oraz ich błotniki, tu zapożyczone) raczej byłyby malowane Light Stone 61. 

Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

Arcyciekawy temat i znakomita realizacja. Gratuluję. Całkowicie moje klimaty.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez sas55
  • Thanks 1