P-790 Napisano Wtorek o 17:49 Napisano Wtorek o 17:49 Szanowni, prezentuję mój ostatni warsztatowy wytwór: Valentine Mk V w barwach 4.batalionu czołgów 2.Korpusu Polskiego w czasie uroczystej zbiórki w bazie Taza Khurmatli (Irak) podczas wizyty gen. Gustawa Paszkiewicza, 18 lipca 1943 r. Zdjęcia referencyjne przedstawiają Ilonę z zatkniętym proporcem na lancy, osłonami układu jezdnego pochodzącymi z czołgu Crusader, oraz dodatkowym zbiornikiem paliwa. Do zbudowania tej miniatury użyłem zestaw AFV Club 35201 Valentine Mk III (wersja Mk V różniła się rodzajem silnika), błotniki wykonałem z arkusza mosiężnej blachy 0,2 mm, lanca to wykałaczka a proporzec to nawilżana chusteczka do czyszczenia okularów. Malowanie SSC 2 Brown oraz fartuchy boczne to Portland Stone No. 64. Fotografie referencyjne pochodzą z Archiwum Ojca Adama Studzińskiego (kapelana późniejszego 4.ppanc Skorpion, w który 4.bcz był w trakcie przeformowywania w momencie wykonania tych zdjęć). Model wystawiony na tegorocznym XIV. Szczecińskim Paprykarzu Modelarskim. 13 Cytuj
Wujciobryan Napisano wczoraj o 05:25 Napisano wczoraj o 05:25 Ładny pojazd i co najważniejsze wizualnie ładnie wykonany modelNo i tak jak pisał kolega wcześniej rzadko spotykany.Mnie się podoba. 1 Cytuj
P-790 Napisano wczoraj o 16:19 Autor Napisano wczoraj o 16:19 Dzięki Panowie. Niedługo zamierzam wznowić pracę w temacie Krysi - M3 Grant. Cytuj
Evildead Napisano wczoraj o 16:29 Napisano wczoraj o 16:29 Całkiem nieprzesadzone brudzenie, tylko te trzecie foto niekonieczne, bo tam wygląda jakby był spaw na lufie. 1 Cytuj
Endrju Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Świetny. Podoba się. Farbki to domyślam się, że to AK Interactive RC ale ciekawi jak ustaliłeś żeby zastosować Portland Stone do błotników. 1 Cytuj
P-790 Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 43 minuty temu, Endrju napisał: Świetny. Podoba się. Farbki to domyślam się, że to AK Interactive RC ale ciekawi jak ustaliłeś żeby zastosować Portland Stone do błotników. Tak, farbki to AK Interactive RC. Jeśli chodzi o Portland Stone 64 (vs. Light Stone 61), chciałem żeby były jaśniejsze, mniej nasycony niż Light Stone. Teraz jednak jak na to spojrzę, to uważam że przesadziłem i wybrałbym tę drugą opcję. W dodatku - w tym okresie bardziej prawdopodobne jest że Crusader'y (oraz ich błotniki, tu zapożyczone) raczej byłyby malowane Light Stone 61. Cytuj
sas55 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) Dzień dobry, Arcyciekawy temat i znakomita realizacja. Gratuluję. Całkowicie moje klimaty. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 7 godzin temu przez sas55 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi