Skocz do zawartości

Whippet 1/72 - Sfinks

rtoipmodest

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dziś psiknąłem modelik białym Revella. Albo farba to wyjątkowy badziew albo coś sknociłem. Cały model pokrył się barankiem jaki pamiętam z Humbrolli lub jeszcze gorszym.

No i coż się okazało. Tam gdzie się bałem wyszło OK. Kichy pojawiły się raczej w niespodzewnych miejscach. Niektóre z nitów wyglądają kiepsko. Może trzeba było użyć drutu 0,2 - wtedy go nie miałem. Zobaczymy czy nie będzie potrzebny debonder. A zatem szpachla, debonder i zmycie całości white spiritem.

Foty w bieli - kichy widoczne jak na dłoni:

6b4a1ecf77f56d9em.jpg

ac0d4337060a4730m.jpg

Ma ktoś pomysł jaki kolorek powinien dostać? Skłaniam się ku Olive Drabe Testorsa.

na baranka są dwie metody:

1. wysuszyć dobrze i przejechać suchym pędzlem (oczywiście bez farby!) - baranek powinien zejść w formie proszku

2. jeśli baranek ma niedużą granulację pomalować sidoluxem - sido zwiąże baranka i uzyska się całkiem dobrą powierzchnię.

kolor - wszystko co ma olive drab w nazwie, przełamane brązem powinno dobrze wyglądać.

Panowie bez paniki. Normalnie pokąpałbym go w NaOH, ale miałem (chyba) niezabezpieczoną szpachlę. White Spirit i debonder (och jak on zmywa farbę). Jutro z rańca psikne czernią lub jakąś zielenią. malowałem go chińskim aero bo nie chciałem brudzić Paasche.

Ale pytanie było o kolor dla Brytoli

Albo nie potrafię się wysłowić albo Wy nieuważnie czytacie.

Zaraz po pomalowaniu zmyłem debonderem i White Spirit'em.

18ff6b94f21d4663m.jpg

306ad674aeb648a9m.jpg

Na lewej gąsce kocyk na którym zasiądzie grajek.

Nie używam farb akrylowych.

Malowanko. Jak przystało na "mistrza aerografu" zacząłem malowanie z osłoną na dyszy Kolorek dobierany na oko Olice Drabe i D Green.

Dzięki wczorajszej walce z bdebonderem nity wyglądają dużo ładniej.

Jest kilka kiszek, ale da się je raczej podmaskować:

9d364b8ab2b16a05m.jpg

bd365de47965cee4m.jpg

Foty z lampą

• 4 weeks later...

No to malowanie rozpoczęte.

Wczoraj psiknąłem ryjek. Biały z Testorsa dawał baranka i zastosowałem Revella. Kładzie się pięknie, acz kolorek jest nieco żółtawy. Wieczorem taśmy i malowanie. Jako, że jestem w gorącej wodzie kąpany, a w weekend mnie nie ma doma, postanowiłem działać. Aero odpadał bo nie miałem zamiaru spać w komorze gazowej Czerwień naniosłem, pędzlem - tapowanie. Wyszło nieźle:

7c5780c2039a8179m.jpg

Dziś kolorek:

363bf11b1026f0a5m.jpg

Mam nadzieję, że kilku panów przekonało się do uchwytów

Teraz pewnie zrobię sobie przerwę i zacznę dopieszczać (kolorami) podstawkę.

Dziś korzystam z 2dniowego urlopu

Miast kurować się w łożu trochę malowałem:

Podstawka, preshading wyszedł bardzo fajnie:

48be70ea8eecdbf1m.jpg

I czołg:

39da7007eb5c3fd1m.jpg

9182f16418dc905am.jpg

0c6f8a7838fdcd4dm.jpg

4106d85e6bdd914cm.jpg

Foty bez lampy i dodatkowego oświetlenia - czołg wyszegł nieco ciemny.