Zajcu Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, Kolejny model który chce zrobić to : HUMWEE w skali 1/72 Model kupie dopiero pod koniec miesiąca, bo mam już obiecany u sprzedawcy z mojego sklepu modelarskiego. (edit: jak widac kupiłem, w pudelku sa dwa modele) Model jak model Ale chce zrobić do niego prosta dioramę. W każdej wersji będzie to w klimacie iraku Wersja pierwsza to taka jak na tym zdj (słabo rysuje wiec nie chodzi o piękność ale o to co ma być) i tutaj prosił bym o jakieś zdj takich domów w iraku A wersja druga to to samo ale bez owego domu, sama studnia Na razie z nudów zrobiłem studnie... wygląda brzydko bo dół jest nierówny ale jak to będzie w ziemi juz na makiecie to będzie ładnie się prezentować. Zrobiłem to z jasnych kamieni tak żeby pasowało do "piasku" I teraz pytania i prośba: Z czego zrobić piasek ?? Kupuję się coś podobne do piasku czy maluje po prostu kolorem "piaskowym" I prosiłbym o jakieś takie zdj domów z iraku, takie stare.... Pozdrawiam Zajcu Edytowane 25 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Piasek z bułki tartej, zamiast domu zrób ruiny bo będzie łatwiej zdjęcia weź z militaryphotos.net w wyszukiwarke wpisz war in iraq polish soldiers in iraq soldiers in iraqi village itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Piasek z bułki tartej, Co za absurdalny pomysł, w tej skali to będą niezłe kamloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Co za absurdalny pomysł, w tej skali to będą niezłe kamloty. Oj ja sercem jestem ciągle w 35, sory, oczywiście że za mała skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 to czym go zrobic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Fajny rysunek :P A co do piasku to bym wziął taki bardzo drobniutki piasek można powiedzieć pył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 no i najlepiej na swiezy gips grubą warstwe bo zacienka wpadnie pod gips i jest słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 to czym go zrobic?? Ja bym zrobił s posypki modelarskiej, tej co używają przy makietach, potem tylko pomalować na odpowiedni kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 to czym go zrobic?? A ja doradzam z sody oczyszczonej. Jak na ta skalę dobrze pasuje na piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Moze byc rowniez piasek dla ptakow (w zoologicznym) - bardzo drobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 lub pył z dróg wschodnich wsi który ja stosuje i nawet na 35 jest zbyt drobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 narazie zrobiłem podstawke własnego pomysłu ale chyba przesadziłem 27x 25 na model ktory bedzie mia chyba 10 cm dom i studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Będzie dużo wolnej przestrzeni dodaj jakieś skały itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 cos się wymyśli ale jutro ide już chyba po model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Będzie miał chyba 10cm??? Żarty sobie robisz , Dingo w 1:72 ma 7cm i jest większy od Hummera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Będzie miał chyba 10cm??? Żarty sobie robisz , Dingo w 1:72 ma 7cm i jest większy od Hummera... Kolega Zajcu zapewne powiedział to na oko, nie mając tego modelu w ręku, tak mi się wydaję. Jakiej firmy będzie model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 (edytowane) A więc tak dzisiaj koło 10:30 byłem i kupiłem model Model jest Dragona zdj dam później... lub za chwile zastanawiałem sie czemu takie drogie ale w domu zauważyłem, ze na opakowaniu jest 1+1 mam dwa modele , wiec wizja zmieniła sie na to ze niby konwój przejeżdżał obok zniszczonego domu czy cos... CChcialem kupic farbe koloru "piaskowego" ale nie mial takich od pactry a e maluje pactrami to niekupilem nic... mam w domu nową farbe pactry żółtą, i zastanawiam się z czym ją zmieszać żeby był taki fajny kolor na autko :0 A co do bułki... przesiałem przez małe dziurki i wygląda fajnie i chyba jej użyje... zdj dam później jak juz napisałem Pozdrawiam Zajcu p.s zastanawiam sie czy bede w nich mogl dodac cos od siebie... jakies kabelki czy cos... ale mam nadzieje ze mi pomozecie EDIT: zastanawiam sie dlaczego drzwi i dach jest przeźroczysty... a na konczu dalem zdj farby z czym to zmieszac zeby byl taki fajny kolorek piachu jak na pudelku ? i jak ubrudzic kola tak jak na pudelku ? bo gasienice to wiem a tu... Edytowane 24 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 zastanawiam sie dlaczego drzwi i dach jest przeźroczysty... zrób kiedyś model z wnętrzem a dowiesz się że większości rzeczy nie widać, w takich sytuacjach jest pomocny przezroczysty dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Zajcu, a jak oceniasz model Dragona? Z chęcią bym sobie sprawił taki zestaw, mimo, że współczesny, ale i tak od jakiegoś czasu odbiegam od mojego ulubionego tematu, czyli II wojna. Zmieniają się te gusty z wiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 (edytowane) hm.. jeszcze nigdy nieocenialem firmy/modelu zawsze biore model a nie firme ale hm... co ci moge powiedziec.... przegladajac czesci, te co otworzylem bo są w woreczkach to są nawet ładnie zrobione, widać niektóre szczegóły i nie są plaskie jak w niektórych modelach ale widać wgłębienia itp... hm.. co jeszcze... na razie robie radiostacje to prócz stolika i panelu który sie dokleja nie ma nic dlatego próbuje dorobić cos tak tu http://images34.fotosik.pl/302/3a8594fef9b56fe9.jpg na razie więcej nie powiem bo siedzę na razie przy jednej rzeczy... ale ogólnie chyba dobry model spytaj jak cos chcesz wiedzieć, bo jak juz wspomniałem nie wiem co mam Ci Kacperek315 odpowiedzieć bo nigdy nieocenialem firm p.s peter co do tego co napisałes... wnetrze jakies tam zrobie... ale chyba pomaluje to wszystko normalnie farbą bo dziwnie to by wyglądało jakby przez drzwi bylo widac wszystko... w pudelku sa dwa modele jak wspomniałem ale nie ma ludzików :( dlatego będę musiał zrobić że się zatrzymali ale gdziś sobie poszli... pootwieram drzwi zeby bylo widac np ową radiostacje albo cos... Edytowane 24 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Chodzi mi o ślady po wypychabczach, czy jest ich dużo i czy w widocznych miejscach? Dużo nadlewek? Widzę, że są elementy fototrawione, czego dokładnie śa te części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 są to takie kraty na światła, zobacz zdj z pudełkiem tam widać je co do nadlewek i reszty... jak masz czesc to z jednej strony jest kawałek zeby się trzymało ramki a z drugiej zeby złapac palcami lub czym sie tam chce, ale to tez się odkraja... ale na te czesci co mam to narazie nie ma nadlewek zadnych i sa ladne tak na 4+/6 bo nigdy nie widzialem takich czesci 6/6 narazie jak patrze to czesci sa ladne z umiarkowana ilosca detali tak w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Kacperek315 ja sklejałem jakiś czas temu ten zestaw. Poszukaj w warsztacie. Model jest bardzo dobry, zero nadlewek w widocznych miejscach, nie użyłem ani grama szpachli. Polecam te modele. Zajcu powodzenia z tymi wozidłami. Przyjemnie się klei. Jedna rada. Jak będziesz kleił koła to nakładaj opony przed malowaniem. Opony są mniejsze niż felgi i żeby je wcisnąć trzeba nadludzkiej siły. Ja sam po 2 kołach to miałem dość, palce mnie bolały i dalszą robotę robił but. edit: żeby karoseria dobrze siadła na ramie to trzeba spiłować od góry chłodnicę. Widać to w mojej relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 dzięki bedę pamietał co do tych opon co do relacji jak bede mial czas to poszukam :0 a co do radia ... bylem dzis w modelarskim i znowu zapomnialem kupic szpachli... a robie radio jak na zdj wyzej co dalem w linku i nie mialem czym to robie plasteliną ;p nie wiem czy to dobry pomysl ale narazie wyglada jako tako p.s co do opon pytanie : jak przybrudzic koła tak jak tu zeby byl taki fajny kurz http://images34.fotosik.pl/427/a262af65d5fb262a.jpg EDIT: kolejne pytanie: autko pomaluje na taki piaskowy ... pomieszam żółty z szarym moze wyjdzie... a jak pomalować środek ?? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Kacperek315 ja sklejałem jakiś czas temu ten zestaw. Poszukaj w warsztacie. Model jest bardzo dobry, zero nadlewek w widocznych miejscach, nie użyłem ani grama szpachli. Polecam te modele. Dzięki, na pewno poszukam. Chyba jednak się skuszę na zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi