premier1986 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 (edytowane) witam wszystkich. jestem nowy na tym forum. w modelarstwo bawie sie juz od jakiegos czasu ale to zawsze bylo ta poziomie amatorskim. planuję budowe EF-2000 firmy REVELl w skali 1:48. niestety mam tylko ramki tego modelu i instrukcje. bede staral sie poradzic sobie jakos bez wszystkich kalkomanii. oczywiscie bede wdzieczny za wszystkie sugestie i uwagi dotyczące modelu. postaram sie dodawac fotki z kazdego dnia budowy. zacznie sie ona za okolo tydzien lub maxymalnie dwa kiedy bedzie troche luzniej na uczelni Edytowane 13 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 No to startuj... może by chociaż In-Boxa... bo tak nam tylko apetyt robisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Szkoda takiego modelu na jakies skladane kalki. Odzaluj pare groszy :-) i kup w necie np. Twobobs 48-180 lub 48-187 albo inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 kalki nie beda skladane. albo nie bedzi ich wcale albo tak jak mowisz kupie gdzies tylko obecnie mam problem ze zlokalizowaniem ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 In-box w in-boxie znajdziecie:P Prace ruszyły. jako iż jutro cały dzień na uczelni to myślę ze w piątek wieczorem albo w sobote koło południa będę mógł pokazać fotki skończonej kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 13 Marca 2009 Autor Share Napisano 13 Marca 2009 pierwsze zdjecia kabiny. Jeszcze bez fotela bo jest w malowaniu. Całe szczęście bez powiekszenia wygląda to lepiej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 30 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2009 cieżka walka była na uczelni ale w koncu mogę powrócić do sklejania. aerograf nadal nie sprawny ale postanowilem dzisiaj zbudować silniki. dzisiaj powinny byc ich fotki jezeli farba szybko wyschnie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 2 Maja 2009 Autor Share Napisano 2 Maja 2009 poskładałem tez troche kadłub i skrzydła. Niestety okazało się ze nie jest wcale tak wesoło jak się na początku wydawało. Zdjęcia pokazuję elementy zaraz po położeniu szpachli. przez noc przeschnie i od rana biorę się za szlifowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 4 Maja 2009 Autor Share Napisano 4 Maja 2009 ma ktos jakis normalny schemat malowania a nie ten od rewela bo oni oczywiscie mix dają kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Kilka sekund szukania... http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=http://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/1/1/1317_2_HBB80264_3.jpg http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=http://www.mojehobby.pl/zdjecia/5/4/7/1457_2_HBB80265_4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 dzieki bardzo. zupelnie zapomnialem o tej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 23 Maja 2011 Autor Share Napisano 23 Maja 2011 W końcu. Po wielu obietnicach dawanych wam i sobie model ruszył znowu z miejsca. Pokombinowałem z malowaniem trochę. Dałem preshading na to kolor właściwy następnie niektóre miejsca rozjaśniłem kolorem bazowym wymieszanym z farbą. Na razie pierwsze malowanie powierzchni górnych. Oto efekty pracy. Co o tym sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Moim zdaniem, dobrze. Zdjęcia średnie i za dużo nie da się powiedzieć. Może ten pre- czy post shading ciut za wyraźny, ale to też może być wina fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Wygląda ok...ale z tym rozjaśnianiem paneli to bym się powstrzymał...obejżyj fotki prawdziwych maszyn, żadna z nich nie ma chociażby przebarwień, powłoki sa jednolite i w jednym odcieniu...stosowanie tego typu technik będzie działało na Twoją niekorzyść w tym przypadku gdyż model sam w sobie zacznie nabierać wyglądu bardziej zabawkowego...a to chyba nie o to Tobie chodziło czy nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 No troszeczkę przegiąłem z tym rozjaśnieniem. Chodziło mi o sprawdzenie techniki i jak zostanie to przyjęte. Jeżeli uważacie że nie powinno tego być to cały czas est możliwość przemalowania. Wzorowałem się zdjęciami z gazety SUPER MODEL gdyż w jednym z numerów była relacja. Tam był również dosyć mocny pre ale możliwe że ja przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Nie chcąc sie tutaj zagłębiac w kolejne dyskusje typu na czym polega modelowanie...chciałbym tylko dodać...że robić model wzorując się na modelu...to czyste sci-fi...samolot w oryginale to jedyny wzór do naśladowania przy budowie ...nie zapominajmy o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2011 Zrezygnowałem z cieniowania i rozjaśniania paneli. Pojawiły się głosy że to jest zbyt nowy samolot żeby były na nim takie ślady zużycia. Pójdzie wash i trochę suchego pędzla. Może jakieś bardzo delikatne obicia. Teraz drobne poprawki malarskie druga warstwa sido i kalki które niestety nie są kompletne gdyż model kupiłem dawno temu bez nich a od jednego z forumowiczów dostałem to co mu zostało z budowy jego egzemplarza. Obecnie sprawy mają się tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Kolorek wygląda super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2011 Wiele się nie zmieniło. Doszły kalki, miejscami lekki wash. Teraz tylko lakier matowy i koniec. Czy może komuś coś rzuca się w oczy co jeszcze trzeba poprawić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 No i w końcu ze smakiem zrobiony model, a nie nadupczyć washa ile wlezie i git! Tylko moim zdaniem jednak za mało jakichś wycieków na dolnych powierzchniach, zwłaszcza w okolicach silników. Jedyne co przeszkadza w tym modelu, ale to nie Twoja wina, to nieco wytarte już formy, skutkiem czego detale są nieco rozmyte. Wnęki podwozia mogłyby też być nieco bardziej ufajdane w kolory pod smar podchodzące. Super pomysłem był zróżnicowany wash - dobrze to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Powrót z urlopu więc można powrócić do pracy. Zrobię jak mówi Lucas HS. Tylko jeszcze mi podpowiedz jakimi najlepiej kolorami dowalić ubrudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Ja na swoim F-16 zrobiłem brązem vandyke. Na satynową powierzchnię nakładałem kropkę nierozcieńczonej farby olejnej Talens, którą rozcierałem czystym płaskim pędzlem. Paręnaście takich "wytarć" i smuga jak ta lala. Kształt i intensywność wycieku można sobie regulować sposobem pocierania i "gramaturą" powierzchni na której malujemy (różne lakiery bezbarwne pod spodem): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 premier1986 galeria zbliża się już dużymi krokami. Zainwestuj w ładne neutralne (nie niebieskie!) tło do zdjęć na ten czas PS. Piękny ten F-16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Galeria będzie jak zbiorę się w sobie żeby zabrudzić wnęki. Tło będzie białe tak jak zawsze i postaram się żeby było naturalne oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Tak jak Lukas HS napisal rozne odcienie brazu i szarego, do tego mozna jeszcze poprawic efekt nakladajac na smuge lakier bezbarwny [polysk] co da efekt jak na zdjeciu nizej....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi