Skocz do zawartości

EF-2000 REVEL 1:48

premier1986

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. jestem nowy na tym forum. w modelarstwo bawie sie juz od jakiegos czasu ale to zawsze bylo ta poziomie amatorskim. planuję budowe EF-2000 firmy REVELl w skali 1:48. niestety mam tylko ramki tego modelu i instrukcje. bede staral sie poradzic sobie jakos bez wszystkich kalkomanii. oczywiscie bede wdzieczny za wszystkie sugestie i uwagi dotyczące modelu. postaram sie dodawac fotki z kazdego dnia budowy. zacznie sie ona za okolo tydzien lub maxymalnie dwa kiedy bedzie troche luzniej na uczelni

Edytowane przez Gość

• 1 month later...

In-box w in-boxie znajdziecie:P

Prace ruszyły. jako iż jutro cały dzień na uczelni to myślę ze w piątek wieczorem albo w sobote koło południa będę mógł pokazać fotki skończonej kabiny

• 1 month later...

cieżka walka była na uczelni ale w koncu mogę powrócić do sklejania. aerograf nadal nie sprawny ale postanowilem dzisiaj zbudować silniki. dzisiaj powinny byc ich fotki jezeli farba szybko wyschnie:D

poskładałem tez troche kadłub i skrzydła. Niestety okazało się ze nie jest wcale tak wesoło jak się na początku wydawało. Zdjęcia pokazuję elementy zaraz po położeniu szpachli. przez noc przeschnie i od rana biorę się za szlifowanie.

101_2636.JPG

101_2637.JPG

101_2642.JPG

101_2646.JPG

• 2 years later...

W końcu. Po wielu obietnicach dawanych wam i sobie model ruszył znowu z miejsca.

Pokombinowałem z malowaniem trochę. Dałem preshading na to kolor właściwy następnie niektóre miejsca rozjaśniłem kolorem bazowym wymieszanym z farbą.

Na razie pierwsze malowanie powierzchni górnych. Oto efekty pracy. Co o tym sądzicie??

100_3487.JPG

100_3488.JPG

100_3489.JPG

Wygląda ok...ale z tym rozjaśnianiem paneli to bym się powstrzymał...obejżyj fotki prawdziwych maszyn, żadna z nich nie ma chociażby przebarwień, powłoki sa jednolite i w jednym odcieniu...stosowanie tego typu technik będzie działało na Twoją niekorzyść w tym przypadku gdyż model sam w sobie zacznie nabierać wyglądu bardziej zabawkowego...a to chyba nie o to Tobie chodziło czy nie tak ?

No troszeczkę przegiąłem z tym rozjaśnieniem. Chodziło mi o sprawdzenie techniki i jak zostanie to przyjęte. Jeżeli uważacie że nie powinno tego być to cały czas est możliwość przemalowania. Wzorowałem się zdjęciami z gazety SUPER MODEL gdyż w jednym z numerów była relacja. Tam był również dosyć mocny pre ale możliwe że ja przesadziłem.

Nie chcąc sie tutaj zagłębiac w kolejne dyskusje typu na czym polega modelowanie...chciałbym tylko dodać...że robić model wzorując się na modelu...to czyste sci-fi...samolot w oryginale to jedyny wzór do naśladowania przy budowie ...nie zapominajmy o tym

• 3 weeks later...

Zrezygnowałem z cieniowania i rozjaśniania paneli. Pojawiły się głosy że to jest zbyt nowy samolot żeby były na nim takie ślady zużycia. Pójdzie wash i trochę suchego pędzla. Może jakieś bardzo delikatne obicia.

Teraz drobne poprawki malarskie druga warstwa sido i kalki które niestety nie są kompletne gdyż model kupiłem dawno temu bez nich a od jednego z forumowiczów dostałem to co mu zostało z budowy jego egzemplarza.

Obecnie sprawy mają się tak.

100_3577.JPG

100_3579.JPG

100_3582.JPG

100_3584.JPG

Wiele się nie zmieniło. Doszły kalki, miejscami lekki wash. Teraz tylko lakier matowy i koniec. Czy może komuś coś rzuca się w oczy co jeszcze trzeba poprawić??

100_3615.JPG

100_3616.JPG

100_3617.JPG

100_3618.JPG

100_3619.JPG

No i w końcu ze smakiem zrobiony model, a nie nadupczyć washa ile wlezie i git! Tylko moim zdaniem jednak za mało jakichś wycieków na dolnych powierzchniach, zwłaszcza w okolicach silników. Jedyne co przeszkadza w tym modelu, ale to nie Twoja wina, to nieco wytarte już formy, skutkiem czego detale są nieco rozmyte. Wnęki podwozia mogłyby też być nieco bardziej ufajdane w kolory pod smar podchodzące. Super pomysłem był zróżnicowany wash - dobrze to wygląda.

Powrót z urlopu więc można powrócić do pracy. Zrobię jak mówi Lucas HS. Tylko jeszcze mi podpowiedz jakimi najlepiej kolorami dowalić ubrudzenia.

Ja na swoim F-16 zrobiłem brązem vandyke. Na satynową powierzchnię nakładałem kropkę nierozcieńczonej farby olejnej Talens, którą rozcierałem czystym płaskim pędzlem. Paręnaście takich "wytarć" i smuga jak ta lala. Kształt i intensywność wycieku można sobie regulować sposobem pocierania i "gramaturą" powierzchni na której malujemy (różne lakiery bezbarwne pod spodem):

IMG_6754.jpg

IMG_6746.jpg

Galeria będzie jak zbiorę się w sobie żeby zabrudzić wnęki. Tło będzie białe tak jak zawsze i postaram się żeby było naturalne oświetlenie.