Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

witam wszystkich. jestem nowy na tym forum. w modelarstwo bawie sie juz od jakiegos czasu ale to zawsze bylo ta poziomie amatorskim. planuję budowe EF-2000 firmy REVELl w skali 1:48. niestety mam tylko ramki tego modelu i instrukcje. bede staral sie poradzic sobie jakos bez wszystkich kalkomanii. oczywiscie bede wdzieczny za wszystkie sugestie i uwagi dotyczące modelu. postaram sie dodawac fotki z kazdego dnia budowy. zacznie sie ona za okolo tydzien lub maxymalnie dwa kiedy bedzie troche luzniej na uczelni

Edytowane przez Gość
Napisano

kalki nie beda skladane. albo nie bedzi ich wcale albo tak jak mowisz kupie gdzies tylko obecnie mam problem ze zlokalizowaniem ich

• 1 month later...
Napisano

In-box w in-boxie znajdziecie:P

Prace ruszyły. jako iż jutro cały dzień na uczelni to myślę ze w piątek wieczorem albo w sobote koło południa będę mógł pokazać fotki skończonej kabiny

Napisano

pierwsze zdjecia kabiny. Jeszcze bez fotela bo jest w malowaniu. Całe szczęście bez powiekszenia wygląda to lepiej:D

101_2585.JPG

101_2594.JPG

101_2595.JPG

• 1 month later...
Napisano

cieżka walka była na uczelni ale w koncu mogę powrócić do sklejania. aerograf nadal nie sprawny ale postanowilem dzisiaj zbudować silniki. dzisiaj powinny byc ich fotki jezeli farba szybko wyschnie:D

Napisano

poskładałem tez troche kadłub i skrzydła. Niestety okazało się ze nie jest wcale tak wesoło jak się na początku wydawało. Zdjęcia pokazuję elementy zaraz po położeniu szpachli. przez noc przeschnie i od rana biorę się za szlifowanie.

101_2636.JPG

101_2637.JPG

101_2642.JPG

101_2646.JPG

Napisano

ma ktos jakis normalny schemat malowania a nie ten od rewela bo oni oczywiscie mix dają kolorów

• 2 years later...
Napisano

W końcu. Po wielu obietnicach dawanych wam i sobie model ruszył znowu z miejsca.

Pokombinowałem z malowaniem trochę. Dałem preshading na to kolor właściwy następnie niektóre miejsca rozjaśniłem kolorem bazowym wymieszanym z farbą.

Na razie pierwsze malowanie powierzchni górnych. Oto efekty pracy. Co o tym sądzicie??

100_3487.JPG

100_3488.JPG

100_3489.JPG

Napisano

Moim zdaniem, dobrze. Zdjęcia średnie i za dużo nie da się powiedzieć.

Może ten pre- czy post shading ciut za wyraźny, ale to też może być wina fotek.

Napisano

Wygląda ok...ale z tym rozjaśnianiem paneli to bym się powstrzymał...obejżyj fotki prawdziwych maszyn, żadna z nich nie ma chociażby przebarwień, powłoki sa jednolite i w jednym odcieniu...stosowanie tego typu technik będzie działało na Twoją niekorzyść w tym przypadku gdyż model sam w sobie zacznie nabierać wyglądu bardziej zabawkowego...a to chyba nie o to Tobie chodziło czy nie tak ?

Napisano

No troszeczkę przegiąłem z tym rozjaśnieniem. Chodziło mi o sprawdzenie techniki i jak zostanie to przyjęte. Jeżeli uważacie że nie powinno tego być to cały czas est możliwość przemalowania. Wzorowałem się zdjęciami z gazety SUPER MODEL gdyż w jednym z numerów była relacja. Tam był również dosyć mocny pre ale możliwe że ja przesadziłem.

Napisano

Nie chcąc sie tutaj zagłębiac w kolejne dyskusje typu na czym polega modelowanie...chciałbym tylko dodać...że robić model wzorując się na modelu...to czyste sci-fi...samolot w oryginale to jedyny wzór do naśladowania przy budowie ...nie zapominajmy o tym

• 3 weeks later...
Napisano

Zrezygnowałem z cieniowania i rozjaśniania paneli. Pojawiły się głosy że to jest zbyt nowy samolot żeby były na nim takie ślady zużycia. Pójdzie wash i trochę suchego pędzla. Może jakieś bardzo delikatne obicia.

Teraz drobne poprawki malarskie druga warstwa sido i kalki które niestety nie są kompletne gdyż model kupiłem dawno temu bez nich a od jednego z forumowiczów dostałem to co mu zostało z budowy jego egzemplarza.

Obecnie sprawy mają się tak.

100_3577.JPG

100_3579.JPG

100_3582.JPG

100_3584.JPG

Napisano

Wiele się nie zmieniło. Doszły kalki, miejscami lekki wash. Teraz tylko lakier matowy i koniec. Czy może komuś coś rzuca się w oczy co jeszcze trzeba poprawić??

100_3615.JPG

100_3616.JPG

100_3617.JPG

100_3618.JPG

100_3619.JPG

Napisano

No i w końcu ze smakiem zrobiony model, a nie nadupczyć washa ile wlezie i git! Tylko moim zdaniem jednak za mało jakichś wycieków na dolnych powierzchniach, zwłaszcza w okolicach silników. Jedyne co przeszkadza w tym modelu, ale to nie Twoja wina, to nieco wytarte już formy, skutkiem czego detale są nieco rozmyte. Wnęki podwozia mogłyby też być nieco bardziej ufajdane w kolory pod smar podchodzące. Super pomysłem był zróżnicowany wash - dobrze to wygląda.

Napisano

Powrót z urlopu więc można powrócić do pracy. Zrobię jak mówi Lucas HS. Tylko jeszcze mi podpowiedz jakimi najlepiej kolorami dowalić ubrudzenia.

Napisano

Ja na swoim F-16 zrobiłem brązem vandyke. Na satynową powierzchnię nakładałem kropkę nierozcieńczonej farby olejnej Talens, którą rozcierałem czystym płaskim pędzlem. Paręnaście takich "wytarć" i smuga jak ta lala. Kształt i intensywność wycieku można sobie regulować sposobem pocierania i "gramaturą" powierzchni na której malujemy (różne lakiery bezbarwne pod spodem):

IMG_6754.jpg

IMG_6746.jpg

Napisano

Galeria będzie jak zbiorę się w sobie żeby zabrudzić wnęki. Tło będzie białe tak jak zawsze i postaram się żeby było naturalne oświetlenie.