mnowogro Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Witajcie, pora na kolejny skrócony warsztacik, a na nim rosyjski wozik: Gaz AAA i działo Zis-2. Mały in-boxik: ładne pudełeczko, a w nim wypraski, dość ładne, dobre detale, oponki gumowe. Gdyby ktoś chciał rzucić okiem do instrukcji, zapraszam do galerii na picasie. Składało się dość szybko i przyjemnie. Pozwoliłem sobie na skopiowanie pomysłu sklejenia trzech części kabiny B. Fajny patent, nie trzeba się martwić złożeniem ze sobą wszystkich pięciu elementów, a tak zostawię jedne drzwi uchylone. Podpatrzyłem też co tam by można dorobić, i tak oprócz klameczek, haczyków z przodu karoserii dojdą jeszcze wycieraczka oraz lusterko. Ale to na samym końcu, podczas malowania pewnie by odpadło ;-) Dorobiłem jeszcze wyraźniejszą fakturę desek na pace. Pozwoliłem sobie na dorobienie kilku skrzyneczek amunicyjnych, i jakiegoś tam ekpwpiunku, który się przydaje przy okopywaniu działa. Jest jeszcze żywiczna skrzynka narzędziowa z zestawu Part, oraz duża skrzynia na klamoty załogi. Które ułożenie rzeczy bardziej wam się podoba? Czy zapasowe koła zostawić na pace, czy też przyczepić je po bokach? No i najważniejsze. Czy do malowania pozdejmowalibyście opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 No i najważniejsze. Czy do malowania pozdejmowalibyście opony? Ja uważam, że lepiej pomalować opony, bo teraz jakoś dziwnie się świecą, i lepiej będzie je brudzić na matowej farbie Podoba mi się pomysł dorobienia narzędzi, szybko i efektownie Ludków jakichś przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 Chyba pozdejmuję do malowania - będzie najprościej (choć nie łatwo pewnie je się nałoży z powrotem, ale może niczego nie urwę. Łopaty - kawałki rozciągniętej ramki, a szufla to przycięty kawałek papieru, nasączony klejem do plastiku - i dzięki temu klei się też do plastiku Ludki - zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Zapas to może z tyłu zawieś ,bo paka wygląda oky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 10 Lutego 2009 Autor Share Napisano 10 Lutego 2009 Sprawdziłem jakby wyglądały koła zapasowe na bokach pokrywy silnikowej - niestety kiepsko wymiarowo. Więc wylądują z tyłu. Niestety po wymalowaniu aero, popsułem cieniowanie - ostatnia warstwa nie była cienka... więc pójdzie do malowania raz jeszcze. a wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 coś ostatnio modele "padają" na malowaniu. Nie dało rady olejnymi wycieniować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Z całą pewnością dałoby radę, (ale jeszcze olejnymi nie cieniowałem do tej pory). Ponadto w ramach uczenia się techniki pracy z aerkiem, chciałbym to dokończyć tamtym sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 3 Marca 2009 Autor Share Napisano 3 Marca 2009 Aerkiem poprawiłem cieniowanie, ale niestety widoczne jest to tylko na tylnej ścianie obudowy przedziału kierowcy. Ale cieniowanie olejami trzeba będzie poćwiczyć, bez dwóch zdań. Choć bardzo lubię cieniowanie aerkiem. Dość intensywnie zróżnicowałem w jasnościach zielonego niewielkie elementy. Na to nałożyłem wash z brązu van dycka (na grill i boczne obudowy silnika wash jest czarny). Teraz wygląda tak: Teraz kombinuję jak tutaj ładnie postarzyć deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 5 Marca 2009 Autor Share Napisano 5 Marca 2009 Drobne roboty na paczce - to co widać to podstawa pod późniejsze działania. Chyba teraz czas na jakiś wash z brązu ciemnego, potem ciemno brązowego i dalej lekko pędzlem jakieś obtarcia. Z daleka wygląda ok, ale z bliska już widać że to plamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 Udało się. Po zastosowaniu różnokolorowego washu deski na papce wyglądają ładniej, niestety pewnie nie przystają do realiów wojennych - tam pewnie ładowano sosnę niepomalowaną, a potem już tylko się brudziła od butów, deszczu, i innych. W kilku miejscach dałem pigment, ale jeszcze trochę jasnego pigmentu przyjdzie. Wygląda tak: Na podwozie dałem kolor jasno brązowy, będzie podstawa pod dalsze kurzenie i brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 mnowogro deseczki nawet jak nie przystają do realiów wojennych wszyły super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Oj wysoko kolego poprzeczkę zawieszacie, wysoko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 JAK??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 Spoko spoko, strącę tę poprzeczkę gdy będę osadzał szyby ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Fajnie fajnie jak na 72 trzymaj tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Super wyszły te deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Bardzo ładnie się to prezentuje, i pomyśleć że to 1/72... Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 W temacie desek pozwolę sobie skorzystać przy moim Emilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 12 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Ech, permanentny brak czasu, więc wszystko idzie wolno. Korzystam z chwili wolnego i podaję następną porcję fotek z prawie skończonego modeliku. Wypada mi jeszcze dorobić lusterko, wycieraczkę, pododawać osprzęt na pace. Na daną chwilę wygląda jak na poniższych fotkach, zostały dodane obicia (nie jestem z nich zadowolony), modelik nieco się zakurzył i wpadł w błoto. Armatka (niedomalowane detale) Z odrobiną skrzyneczek całość nieco się ożywia: Mokrego Śmigusa Dyngusa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Nie no, elgancko wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 jest czadzik, serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Aż się prosi o winietkę, mógłbyś wykorzystać figurki z ZISa 3 Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Fajoskie. Obicia miodne!!!!!!!!11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 I bardzo dobrze że wpadł w błoto i sie zakurzył jest Super ,jak i całośc jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Ja jescze rzucę, że wg. mnie jesteś najlepszym malarzem w 72. Mi twój styl bardzo odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi