Jurras Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Witam wszystkich . Jeżeli już poruszyliście temat modelików 1:87 to chcę Wam pokazać co się zbierało w dawnych czasach w PRL , gdzie Matchbox był rarytasem przywożonym z zagranicy i kosztował grubą kasę. Nasz rodzimy "RUCH" oferował wtedy samochodziki plastikowe gorszej jakości , ale za to w cenie oranżady. Większość tej kolekcji zachowała się w dobrej kondycji technicznej , ukryta gdzieś w pudełkach , bez dostępu światła dziennego , przeleżała prawie 30 parę lat. Zobaczcie moje fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9312 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Taka kolekcja, to prawdziwy rarytas :] W dodatku w takim stanie. Ja posiadam jeden modelik z tam tych czasów autobus Autosan, bardzo podobny do tego żółto-zielonego z 6 zdjęcia, jest to model jeszcze mojego taty z czasów jego dzieciństwa. Nie wiem jak Twoje modele, ale na moim Autosanie jest napisana skala 1:72 :] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Masakra, to faktycznie unikaty... Super sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Piękne klasyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Jurras piękna kolekcja, a myślałeś już o jakiejś makiecie z czasów PRL'u, np coś takiego http://www.1-87.pl/viewtopic.php?t=656 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurras Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Kolego raben mam jeszcze gdzieś zadołowane kilka Krazików , Taterek , Roburków itp. przywiezionych z dawnego NRD , ale to co zobaczyłem pod Twoim linkiem rzuciło mnie na kolana , cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Jurras myślę, że z odrobiną chęci i portfelem pieniędzy też byś cos takiego zrobił. Wszystkie drogi i chodniki są tam kupione podobnie jak budynki P.S Dlatego pomyśl nad dioramką bo modele masz pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurras Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Jeszcze dodam ,że niebieski Jelcz Mex 272 pochodzi z czasów teraźniejszych , można go kupić na giełdach modelikowych ma dołożone bliźniaki na tylnej osi i jest jednokolorowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Kiedyś za całą kolekcje dawałeś skrzynkę oranżady a dzisiaj .... dobrą skrzynkę whisky kilkunasto letniej Super, sam kiedyś zbierałem takie jelcze nie wiem czy ktoś pamięta, pamiętam jeszcze kupowałem je w obuwniczym (nie nie pomyliłem się) żałuję że wtedy byłem taki "głupi" i mając 5-8 lat "rozkręcałęm " je śróbkrętem Edytowane 31 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Łezka w oku kręci się gdy tak patrzę na Twoją kolekcję Jako dziecko bawiłem się właśnie takimi samochodzikami miałem też stara burtowego, którego jak widzę brakuje ci. Pamiętam, że za meblowóz płaciłem 15 zł. co wcale nie było tak tanio, za tą sumę można było kupić 11 butelek oranżady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Wspomnień czar... Zazdroszczę takiej kolekcji, w dodatku w tak idealnym stanie. To również były moje zabawki we wczesnym dzieciństwie. Ja z kolei pamiętam, że miałem po 2-3 sztuki Ogórka oraz Autosana i cały czas kombinowałem, jak zrobić przegubowca Niestety byłem za młody, żeby pochować modele na przyszłość, więc zawieruszyły się gdzieś... Pamiętam też, że te modele za czasów PRLu nie były wcale tak łatwo dostępne. Sentyment do tamtych czasów pozostał, młodsza część Modelworka zna te czasy tylko z opowieści... W moim przypadku, sentyment ten zaowocował prenumeratą modeli DeAgostini w 1:43 (modele robi IXO i jak na gazetkę, są całkiem niezłe): Planują ponad 50 numerów (modeli). Maluch nie jest z kolekcji. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Wspomnień czar... Sentyment do tamtych czasów pozostał, młodsza część Modelworka zna te czasy tylko z opowieści... W moim przypadku, sentyment ten zaowocował prenumeratą modeli DeAgostini w 1:43 (modele robi IXO i jak na gazetkę, są całkiem niezłe): Planują ponad 50 numerów (modeli). Maluch nie jest z kolekcji. Pozdrowienia. Ale sądzę że będzie wydany. Nie wyobrażam sobie takiego zbioru bez tego modelu. Oczywiście też prenumeruję tą serię. W tej chwili na Allegro pełno jest tych modeli ale podejrzewam że za parę-parenaście lat będą trudne do zdobycia, tak jak teraz te z Estetyki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurras Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Jeszcze ciekawostka , większość samochodzików osobowych miały etykiety zastępcze, tzn były w kartonowym pudełku z niebieską pieczątką "etykieta zastępcza" i kupując np. dwa pudełeczka można było otrzymać 2 różne modeliki lub 2 takie same. Tylko uprzejmość pani kioskarki gwarantowała sukces zakupów, pod warunkiem , że było się z osobą dorosłą , wtedy w/w pani otwierała kilka pudełeczek i można było wybrać sobie ulubiony samochodzik . Kolego Tornado Star solóweczka też gdzieś jest ale bez kół i przedniego zderzaka . Moskwiczem zajął się mój syn jak był mały i wieloma innymi samochodzikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Wartburg fajny :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Stary fajne Naprawdę nieźle prezentują się te autka Ja niestety nie pamiętam i nie było mnie na świecie gdy Wy się takimi sprzętami bawiliście Ale bracia opowiadali mi że takich Starów ,Żuków,Syrenek ''zajeździli'',podpalili paręnaście sztuk Bardzo chwalili mi Kamazy produkcji radzieckiej,a chwalili je za :uchylaną kabinę,w wywrotkach podnoszony kiper oraz uchylane burty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Bardzo chwalili mi Kamazy produkcji radzieckiej,a chwalili je za :uchylaną kabinę,w wywrotkach podnoszony kiper oraz uchylane burty No tak, ale to juz zupełnie inna epoka (20 lat później) i skala 1:43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Miałem zamiar skomentować na początku twoją kolekcje, a jakoś zapomniałem. A naprawdę jest co komentować piękne klasyki Ci się uchowały. Oko cieszą stary. I muszę przyznać że nie "typowe" te naczepy heh. Pozdr. eKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 I muszę przyznać że nie "typowe" te naczepy heh. Hehe - kiedyś były to bardzo "typowe" naczepy, nawet jelonki i liazy ciagały je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi