Skocz do zawartości

Airbus A-320 (Revell 1/144) (niby-warsztat)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kleję dla kolegi model Airbusa A-320 w skali 1/144. Model otrzymał wg mnie atrakcyjne malowanie austriackich linii lotniczych FlyNiki. Jako, że na codzień nie kleję samolotów cywilnych (ten jest moim pierwszym) mam pytanie do forumowiczów, dla których ten temat jest bliższy. Czy robić washa czy lepiej zostawić model czystym? Samoloty cywilne kojarzą mi się z "czyściochami" i nie wiem na ile mogę sobie pozwolić w kwestii brudzenia

A oto kilka poglądowych zdjęć prawie już gotowego modelu:

fadf79cda8a2a16a.jpg

1e836be0f0c98932.jpg

b146b32c1b72b38a.jpg

Jeśli macie jakieś uwagi lub spostrzeżenia co mogę jeszcze poprawić na tym etapie budowy to chętnie ich wysłucham

Pozdrawiam Ipkinss

Bardzo sympatyczny model, w tym malowaniu go jeszcze nie widziałem:) Zostaw go tak jak jest, brud na samolocie pasażerskim to skuteczna antyreklama dla linii...

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Fajny samolocik też bym go zostawił czystego, w końcu to cywil a nie czołg pod Stalingradem

W tej skali jednak można się pokusić o minimalny wash, szczególnie w szczelinach na krawędziach spływu skrzydeł (klapy, lotki, ew. sloty - ale to już na krawędziach natarcia) i stateczników (powierzchnie sterowe). Ale nie jest to obowiązek. Jeśli boisz się, że możesz zepsuć model, to tego nie rób. Jeśli jesteś pewien za swój wash, to tam możesz poeksperymentować. Przedstawię Ci tylko jedną fotkę z mojego warsztatu Boeinga 747 - prawe skrzydło:

44526_1179499789.jpg

Pozdrawiam

Ja bym nie brudził... chociaż fakt... cywilne samoloty jak najbardziej potrafią być nieco brudne, ale... cywil+czyścioch pasuje. Podobnie kojarzy mi się brudzenie modeli współczesnych, niejednokrotnie nowych aut strażackich... ale to już temat rzeka...

Nie brudź, teraz jest bardzo fajnie!

Dzięki za podpowiedzi Nie będę go brudził

Model stoi już na własnym podwoziu. Brakuje raptem 5 antenek i świateł pozycyjnych na skrzydłach i na tym koniec. W tym tygodniu dam galerię i model pojedzie do kolegi

LordDisneyLand oto zbliżenia na muchy:

d9e1b1caa697d7ba.jpg

b5449e8f4131ae5a.jpg

9432b5e30dff4c9c.jpg

Niestety kalki są trochę źle zwymiarowane i np okienka nie trafiają w odpowiednie miejsce podobnie jest z drzwiami... ale jako że model ma cieszyć oko na półce, myślę, że i tak spełni tę funkcję

Pozdrawiam Ipkinss

Dzięki za pozytywne komentarze miło je słyszeć od modelarzy klejących "cywile"

Mój kolega dla którego skleiłem Airbusa właśnie robi licencję liniową...kto wie, może znajdzie fotel we FlyNiki? Przynajmniej "muchy" będzie już znał!

Ipkinss