Ipkinss Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Witam! Kleję dla kolegi model Airbusa A-320 w skali 1/144. Model otrzymał wg mnie atrakcyjne malowanie austriackich linii lotniczych FlyNiki. Jako, że na codzień nie kleję samolotów cywilnych (ten jest moim pierwszym) mam pytanie do forumowiczów, dla których ten temat jest bliższy. Czy robić washa czy lepiej zostawić model czystym? Samoloty cywilne kojarzą mi się z "czyściochami" i nie wiem na ile mogę sobie pozwolić w kwestii brudzenia A oto kilka poglądowych zdjęć prawie już gotowego modelu: Jeśli macie jakieś uwagi lub spostrzeżenia co mogę jeszcze poprawić na tym etapie budowy to chętnie ich wysłucham Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 (edytowane) Bardzo sympatyczny model, w tym malowaniu go jeszcze nie widziałem:) Zostaw go tak jak jest, brud na samolocie pasażerskim to skuteczna antyreklama dla linii... Pozdrawiam Edytowane 2 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Fajny samolocik też bym go zostawił czystego, w końcu to cywil a nie czołg pod Stalingradem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 W tej skali jednak można się pokusić o minimalny wash, szczególnie w szczelinach na krawędziach spływu skrzydeł (klapy, lotki, ew. sloty - ale to już na krawędziach natarcia) i stateczników (powierzchnie sterowe). Ale nie jest to obowiązek. Jeśli boisz się, że możesz zepsuć model, to tego nie rób. Jeśli jesteś pewien za swój wash, to tam możesz poeksperymentować. Przedstawię Ci tylko jedną fotkę z mojego warsztatu Boeinga 747 - prawe skrzydło: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Ja bym nie brudził... chociaż fakt... cywilne samoloty jak najbardziej potrafią być nieco brudne, ale... cywil+czyścioch pasuje. Podobnie kojarzy mi się brudzenie modeli współczesnych, niejednokrotnie nowych aut strażackich... ale to już temat rzeka... Nie brudź, teraz jest bardzo fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Bardzo ładny model Ipkinssie Zostaw go tak, jak jest, albo delikatnie przybrudź w odpowiednich miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 .... no i daj zbliżenie tej muchy, jeśli można prosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Słuchaj kolegów i NIE BRUDŹ Wygląda bardzo dobrze w tej czyściutkiej nienaruszonej formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Dzięki za podpowiedzi Nie będę go brudził Model stoi już na własnym podwoziu. Brakuje raptem 5 antenek i świateł pozycyjnych na skrzydłach i na tym koniec. W tym tygodniu dam galerię i model pojedzie do kolegi LordDisneyLand oto zbliżenia na muchy: Niestety kalki są trochę źle zwymiarowane i np okienka nie trafiają w odpowiednie miejsce podobnie jest z drzwiami... ale jako że model ma cieszyć oko na półce, myślę, że i tak spełni tę funkcję Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seito Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Podoba mi się. Nie brudź go, liniowce zwykle są dość czyste. W końcu prestiż firmy i takie tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 No i jest OK Tylko niech kolega na noc przykrywa go ciemną szmatką żeby w końcu mógł oderwać od niego wzrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Dzięki za pozytywne komentarze miło je słyszeć od modelarzy klejących "cywile" Mój kolega dla którego skleiłem Airbusa właśnie robi licencję liniową...kto wie, może znajdzie fotel we FlyNiki? Przynajmniej "muchy" będzie już znał! Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi