Skocz do zawartości

Merkava 2 1/35

Rudi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie chce powiedzieć, że jest to mój pierwszy model w życiu jaki przedstawiam na forum. W związku z tym, że chce w końcu wziąć się za modelarstwo na ''poważnie'' postanowiłem przećwiczyć kilka technik na jakimś starym modelu. Pod młotek poszła Merkava 2, którą jako tako posklejałem jeszcze w ubiegłym wieku. Był on praktycznie nie pomalowany( to były czasy w których dostęp do modeli miałem tylko w sklepach z zabawkami, a o farbach to można było sobie tylko pomarzyć ).Czołg do tej pory prezentował się tak:

ssa44101zk7.jpg

ssa44151co6.jpg

w1600.png

następnie cieniowanie aerografem - Humbrol 83. Jest to mój 2 model, którego cieniuje

ssa44152ek0.jpg

ssa44166zq7.jpg

w1600.png

http://img4.imageshack.us/my.php?image=ssa44167bn4.jpg

http://img6.imageshack.us/my.php?image=ssa44170wz7.jpg

Po tych zabiegach zawerniksowałem cały model bezbarwnym matem i zabrałem się za suchy pędzel. Na pierwszy ogień poszedł H 83, w celu złagodzenia kontrastu pomiędzy H 29 i H 83

ssa44173zp5.jpg

w1200.png

ssa44178zi0.jpg

ssa44177io2.jpg

w1600.png

Podsumowując moją dotychczasową pracę:

- podczas szlifowania okazało się, że przesunięcie połówek armaty jest tak duże, że po przeszlifowaniu trochę się spłaszczyła, co nie wygląda za dobrze, ale mam na to proste rozwiązanie: na lufie będzie wisieć flaga

- kolor użyty do cieniowania jest zbyt jasny w porównaniu do podstawowego, co daje bardzo ładny efekt, ale wygląda mało realistycznie, choć w tym przypadku mi nie przeszkadza, bo w założeniu model nie będzie miał wiele wspólnego z rzeczywistym pojazdem, ale o tym później

- podczas ścierania nadmiaru washu w niektórych miejscach trochę przesadziłem, ale na koniec pójdzie na to kurz, który to zamaskuje

To narazie tyle. Czekam na Wasze opinie i sugestie co zrobiłem źle, co można by zrobić inaczej, albo lepiej

Edytowane przez Gość

Brak faktury antypoślizgowej na całym pojeździe.

Wiem o tym, ale jak napisałem chce na nim tylko poćwiczyć malowanie, a poza tym brak realizmu jest nawet wskazany biorąc pod uwagę co chce z nim zrobić. Mam zamiar wysłać go w czasie do okresu wypraw krzyżowych. Ma to być spotkanie współczesnego czołgu z saracenem, albo krzyżowcem. Ot taka odskocznia od jak najwierniejszego odwzorowywania pojazdów rzeczywistych.

No, Merkava na warsztacie

Fajne malowanie, tylko jak dla mnie nierealistyczne.

Co do błędów:

-Wewnętrzna strona włazu ładowniczego pomalowana na zbyt jasny kolor:

-gumowe elementy nie pomalowane na czarno (przednie i tylne błotniki)

A tak po za tym jest ok ( oczywiście mówie o malowaniu, bo konstrukcyjnie model Academy ma kilka byków, ale jako, że robisz go prosto z pudła nie przyczepie się do tego )

Już nie mogć się doczekać kiedy zacznę moją mk.2

Fajne malowanie, tylko jak dla mnie nierealistyczne.

Jest to efekt jak najbardziej zamierzony

-gumowe elementy nie pomalowane na czarno (przednie i tylne błotniki

Fakt, przeoczyłem to, ale zrobię to razem z układem jezdnym, czyli za jakiś miesiąc, jak zdejmą mi gips z lewej ręki ( jedną ręką trudno malować ruchome koła )

dla mnie jest exra wycieniowany

No nie wiem czy tak ekstra. To dopiero moje 2 podejście do cieniowania . Myślę że, jeszcze długa droga przede mną do opanowania tej techniki, choć wygląda to o niebo lepiej w porównaniu z moimi dotychczasowymi modelami.

Że się wtrącę.

Uważam, że ten model zaczyna wyglądać jak prawdziwy i zasługuje na pochwałę. Chciałbym zauważyć, że w wielu relacjach z działań IDF, Rydwany wyglądają podobnie. Czekam na finał i już nie mogę się doczekać jak go skończysz...tylko go za bardzo nie zepsuj brudzingiem. Niech będzie tylko trochę używany (ja nie lubię takich mocno uwalonych i zdezelowanych).

Pozdrawiam i czekam na finał

Uważam, że ten model zaczyna wyglądać jak prawdziwy i zasługuje na pochwałę.

No niestety nie zgodze się ztym

p1060152yv9.jpg

mkd.jpg

Wybrałem fotki czystych pojazdów, co by pokazać, jak wyglądają prawdziwe barwy

Chciałbym zauważyć, że w wielu relacjach z działań IDF, Rydwany wyglądają podobnie.

No niestety z tym tez się nie zgodzę

Rydwany potrafią wyglądać zupełnie inaczej w zalezności od rejonu operowania, na pustyni Negev pokryte kurzem kolor wygląda bardzo jasno, a na wzgórzach Golan natomiast Merkavy są przykurzonena kolor brązowo-czerwony, z racji koloru tamtejszej gleby itp.

Jak trzeba to pokażę fotki

Żeby uściślić, na zdjęciach pokazałeś Rydwan Mk. III i IV...kolega robi Mk. II. Jeśli nie zauważyłeś.

A tak na marginesie, zamiast pokazywać jakim jesteś sceptykiem względem tego modelu, to pokazałbyś co należy zmienić i jak to zrobić.

Żeby uściślić, na zdjęciach pokazałeś Rydwan Mk. III i IV...kolega robi Mk. II. Jeśli nie zauważyłeś.

Żeby uściślić nie ma znaczenia jaki typ Merkavy pokazuję- wszystkie począwszy od Mk.I do Mk.4 są malowane tym samym kolorem...

to pokazałbyś co należy zmienić i jak to zrobić.

Kolega Rudi robi model prosto z pudła, i efekt malarski jaki pokazuje jest przez niego zamierzony, tak więc według mnie nie ma co tu zmieniać czy poprawiać, co innego jak by chciał zrobić model idealnie obrazujący prawdziwą Mk.2, wtedy na pewno doradziłbym co trzeba dorobić/poprawić...

Styl malowania ktory dosc czesto widuje na zagranicznych forach, taki troche komiksowy.

I o to właśnie mi chodzi , chociaż mogę to jeszcze zepsuć

Z premedytacją robie nierealne malowanie. Realizm zostawiam sobie dla drugo wojennej pancerki, a tutaj to taka mała odskocznia od codzienności.

Mam tylko nadzieje, że nikogo nie urażę moimi wariacjami nad tym modelem

widze roboty stanęły

Ano stanęły . Przymierzam się do zrobienia obić, ale nie mam jeszcze pomysłu jak to zrobić . Prawde mówiąc to w tej materii dopiero raczkuje i prosze Was o jakieś rady.

W tej chwili testuje coś takiego: otarcia zrobione cienkim pędzlem Humrolem 83 ( efekt starcia zewnętrznej jaśniejszej przypłowiałej warstwy farby, ukazująca się w ten sposób głębsza warstwa powinna wyglądać jak świeża ), a następne przetarcie środkowy powierzchni tych otarć ołówkiem imitujące otarcie do gołej blachy.

Co Wy na to?

Hmm, obicia to rzecz praktycznie niewystępująca na Merkavach...

W sumie racja i jest to dość logiczne. Na usprawiedliwienie mam tylko to, że jest to jedyny współczesny pojazd jaki miałem na warsztacie i nie zamierzam tego zmieniać, druga wojna rządzi

W takim razie nie pozostało mi nic innego tylko brudzenie?

W założeniu czołg ma wyglądać na porzucony na pustyni, czyli trochę go będzie trzeba zakurzyć piachem i tu pojawia sie problem. Chwilowo mam tylko 1 żółtą suchą pastele, a sprzydało by się więcej ( na zakupy wybiorę się nie wcześniej jak za tydzień )

Myśle też o zaciekach i tu pytanie do znawców tematu: mniej więcej jak często pada deszcz na pustyni w Izraelu?

Wydzieliłem zażartą dyskusję do:

viewtopic.php?t=12779&highlight=

Reggy

Miłego modelowania