Gość Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Mam takie pytanko co do szyby z przodu modelu. Mianowicie , widziałem kilka razy ze jest wklejona i zaszpachlowana. O co chodzi Kuba to my idziemy z budową mniej więcej w równym tempie tyle że ja kadłub zeszlifowałem ale mnie jeszcze czeka szlifowanie bo wkleiłem skrzydła do kadłuba. Może w najbliższym czasie skleję silniki bo są już pomalowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Z tą szybą to jest tak...aby uzyskać odpowiedni jej obrys i żeby wyglądała bardziej naturalnie należy zaszpachlować łączenia z kadłubem. Zerknij na foty prawdziwych arbuzów...Ja troszkę ułatwiłem sobie sprawę, otóż szpachluję tylko te kabiny które mają obramowanie na biało, srebrnych i szarych nie tykam bo inny kolor kabiny w stosunku do kadłuba powoduje, że nie widać tych szpar Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 (edytowane) Witam wszystkich braci (i ewentualne siostry) w modelarstwie pasażerskim... Jeśli chodzi o wystawę w Bytomiu - mogę napisać veni, vidi, niestety ponieważ się nie wystawiałem bez vici Na wystawie były aż dwa jedyne słuszne modele Czyli pasażery w 1/144. Był A340 w malowaniu austriackich linii lotniczych (filharmonia wiedeńska) - to revell oraz Ił-86 Areofłot (oczywiście zvezda) Ponieważ wyniki ogłoszone będą jutro na razie nie wiem jak modele oceniła szanowna komisja... Edytowane 28 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Dodatkowo udało mi się na zawodach dokonać małych zakupów I informacja dla zainteresowanych B737 w wersja 300/400 i 500 z Daco były po 70 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitman Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 No pięknie, pięknie Szczególnie moją uwagę przyciągnął Boeing 737 w malowaniu KLM'u. Jest szansa, że będzie in-box? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Jak sobie kolega życzy będzie in-box - choć model jest znany. De facto ten sam model revell produkuje pod 4 różnymi mutacjami. W każdym pudełku jest ten sam model - różnią się tylko kalkami - czyli malowaniami a wersje są następujące a) do wyboru Air Berlin lub Sobelair b) Hapag Loyd c) Ryanair d) KLM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 A gdzie można kupić kalkomanie do -800 ale KLM'u lub RYANAIR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitman Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Zagadaj do Pencila na gg, bo pisał, że ma namiary do faceta handlującego kalkami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario18s Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Witam Modele sklejam amatorsko tak aby je sobie powiesić pod sufitem albo postawić na półce. I może nie ma się czym chwalić ale to moja mała kolekcja... Wszystko oczywiście w skali 1/144. Lufthansa to mój pierwszy model dlatego nie wygląda zbyt ładnie... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37286b7e11eade48.html KLM także pod sufitem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85c3f62f9d34c692.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c10b1d39308592b4.html Do tego A319 wrzuciłem inne silniki niż powinny być... Taka mała zamiana :P http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5226576225182d30.html Miałem go zrobić w malowaniu LOT-u, ale w końcu wyszło tak jak wyszło... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72839d0f932048d8.html No i aktualnie na warsztacie znajduje się A319, który będzie w malowaniu BMI http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab65c8363e850f61.html A jak skleję tego to zostają mi jeszcze 2 maszynki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/57e6075f0a67acb5.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f637b5d5aa986c4.html Mam jeszcze sklejonego RUSŁANA ale fotek wole nie pokazywać bo model kupiłem bez kalek i tak go skleiłem a do tego marnie mi wyszedł no i bez tych kalek taki "goły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Ano mam namiar do Pana który handluje kalkami z Brasil Decal. Kupiłem - przesyłka przyszła - dorzuca też gratisy wszystko ok. Kalki też są dostępne przez allegro. Sprzedawca wg. mnie jest uczciwy. Co do kalek wiem że też je kupili inni uczestnicy tego projektu ale jeszcze nikt ich nie kładł. Może ma ktoś doświadczenie z BDecal ? Może jakieś sugestie czy warto? Niestety w spisie który mi przesłał są kalki do 737-800 ale nie do KLM i RayanAir'a. Mam zgodę na udostępnienie jego maila - jak ktoś chce proszę pisać bezpośrednio : modelarstwo2009@yahoo.pl Ceny kalek są różne wachają się od 35 do ok 70 zł ale widziałem też droższe - zależy ile w zestawie jest arkuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Niektórzy już ruszyli z projektem "Boeing" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Panowie! i Panie! Chyba jednak natychmiast trzeba będzie założyć równoległy wątek PROJEKT BOEING bo widzę, że jak powstanie miesiąc później to nie będzie o czym pisać Już się wszystko wymieszało z Arbuzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Falcon modele to na ogu budujemy dla siebie(ale nie zawsze) Modele bardzo ładne Za jakiś czas jak uporam się z moimi na warsztacie to mam zamiar kupić Boeing'a 737-800 RYANAIR(może jeszcze nie wiem) . Airbusa A319 BMI oraz Fokkera 100 ale z malowaniem KLM'u o ile gdzieś znajdę tego Fokkera A co do Boeinga to ktoś ruszył z kopyta Macie jakiś konkretny model z malowanie na projekt BOEING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Sorry Falcon To trochę takie zaśmiecenie przeze mnie... ale fakt - wątek nie jest czysto o Airbusach ale bardzie ogólnie o pasażerach . Bierze się to chyba też stąd że nie mamy osobnego działu na takie wynalazki Jak szanowni forumowicze chcą - zawsze można założyć drugi lub rozszeżyć obecny do projektu Airbus/Boeing Też może być ciekawie - przynajmniej wszystko będziemy mieli w jednym miejscu Falcon - kładłeś już na modele brasila ? Aha i tak na marginesie - do kiedy trwa projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Sorry Falcon To trochę takie zaśmiecenie przeze mnie... ale fakt - wątek nie jest czysto o Airbusach ale bardzie ogólnie o pasażerach . Bierze się to chyba też stąd że nie mamy osobnego działu na takie wynalazki Jak szanowni forumowicze chcą - zawsze można założyć drugi lub rozszeżyć obecny do projektu Airbus/Boeing Też może być ciekawie - przynajmniej wszystko będziemy mieli w jednym miejscu Falcon - kładłeś już na modele brasila ? Aha i tak na marginesie - do kiedy trwa projekt? pencil37 - to bardzo dobry pomysł połączyć w jednym temacie dwa typy - AIRBUS/BOEING - jeśli tylko KonDi jako założyciel nie będzie miał nic przeciwko temu? No i oczywiście będziemy się starali by Airbus był wiodącym wątkiem Jeśli chodzi o kalki BD to wstyd się przyzanć , ale mam chyba ze 10 różnych kalkomanii BD i jeszcze żaden nie nałożony i nie sprawdzony Właśnie składam B737-800 i może już w przyszłym tygodniu uda mi sie nałożyć pierwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Myślę że pomysł rozszerzenie projektu jest bardzo dobry. kubaszon555 jest w trakcie składania 737 ja też mam takowy na warsztacie - a jak słyszę (widzę) Ty również. Może i dołączą się inni ze swoimi boeingami Pozatym techniki (a ja się ciągle uczę) składania/malowania/nakładania są takie same jaki to nie jest samolot pasażerski Więc będzie to pomocne. Więc apel do założyciela wątku (jak nic nie mają przeciw temu inni uczestnicy): ROZSZERZAJMY SIĘ Falcon - jak nałożywsz w/w kalki - daj znać na forum. Wykonanie kalek wydaje się ok - ale mam wątpliowści co do niektórych arkuszy - jest dość gruba farba :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitman Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Najlepiej będzie tak jak napisał Pencil, czyli wątek ogólny o pasażerach, który dotyczy też projektów grupowych. No i dołączę się do pytania - ile potrwa jeszcze projekt arbuzów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Panowie...mam trochę mieszane uczucia do rozszerzenia projektu arbuzów o boeinga...Powiedzieliśmy A (jak arbuz) to powiemy i B (jak Boeing) tyle, że w osobnym wątku. Tak mi się wydaje sensowniej, bo jeśli dorzucimy do projektu arbuza projekt boeinga to tak naprawdę nigdy go nie zamkniemy Moja propozycja jest taka... - zakładamy osobny projekt boeing - projekt arbuz zamkniemy w momencie zejścia z taśmy naszego ostatniego airbusika Co Wy na to? Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 - zakładamy osobny projekt boeingRównolegle, czy po zakończeniu Arbuza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 W sumie najrozsądniej byłoby założyć drugi projekt po zakończeniu projektu arbuz, z drugiej jednak strony pencil i ja mamy zaczęte już boeingi (pencil 737 i 707, a ja 737 i 747)...dlatego przedyskutujmy to ze wszystkimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Ja tam się dopasuję Może być ten rozszeżony projekt albo i drugi równolegle... Jak nam admin pozwoli założyć drugi ;) Jeden i drugi pomysł ma plusy dodatnie i ujemne. Na pewno w jednym jest łatwiej połapać wszystkie wątki... Wypowiadajcie się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 A ja zapytałbym KonDi'ego co on na to? Poszerzamy czy dokładamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Masz rację - niech się wypowie... Ktoś szukał B737-800 Znalazłem tu : http://www.da-ta.com.pl/asortyment/index.html W tym sklepie jeszcze nie kupowałem - więc proszę zasięgnąć opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Wielkie dzięki że się liczycie z moią decyzją Ja bardzo chętnie zacznę też Beinga ale jeszcze nie wszyscy mają model .Można zrobić na dwa sposoby , mianowicie: założyć drugi watek. z racji ze jeszcze nie wszyscy mają model to pisać w tym temacie. Ale jak admin pozoli to możemy drugi wątek założyć... Ja bym wolał założyć drugi wątek , bo to za bardzo zacznie się mieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 (edytowane) Po burzliwych dyskusjach przy okazji projektu airbus, powstał pomysł by założyć równoległy wątek związany z produktami Boeinga. Część z nas ma już pozaczynanych głównych bohaterów wątku, część stoi przed wyborem co skleić czy kupić. Zapraszam wszystkich i proszę o deklaracje wraz z rodzajem modelu Edytowane 2 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi