Marcin_C Napisano 12 Października 2006 Autor Share Napisano 12 Października 2006 Też jestem pozytywnie zaskoczony efektem, na meserku też wyszły dobrze, ale tu się obawiałem o to jak wyjdą z tego względu, że było ich strasznie dużo, co widać na załączonym obrazku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 13 Października 2006 Autor Share Napisano 13 Października 2006 Tą razą tylko raport słowny, jestem w trakcie malowania kamuflarzu i pokażę dopiero efekt końcowy tego etapu jutro popołudniową porą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 14 Października 2006 Autor Share Napisano 14 Października 2006 Nie do końca wyszło tak jak zamierzałem, ale trudno się mówi. Fotki: Jeszcze motling, ale to musi mi przejść złość na to co popełniłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 14 Października 2006 Share Napisano 14 Października 2006 A co ty chcesz od tego malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 14 Października 2006 Autor Share Napisano 14 Października 2006 Już nic, rano mi się nie podobało, ale nie było mnie w domu, wróciłem i już mnie się podoba Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 14 Października 2006 Autor Share Napisano 14 Października 2006 EDIT Nastąpiła jednak zmiana: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 15 Października 2006 Autor Share Napisano 15 Października 2006 Monologu ciąg dalszy: Zgodnie z planem, oba samoloty będą teraz równolegle wykańczane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 Ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo o tym samolocie wiem tylko tyle, że jest niemiecki i ma silnik gwizdowy od BMW, ale malowanie mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 15 Października 2006 Autor Share Napisano 15 Października 2006 Cieszę się, bo i mnie się podoba, kolejnych zdjęć nie wrzucam bo dopiero co skończyłem kłaść lakier błyszczący, jutro kalki i chwila prawdy, pierwszy raz płyny do kalek, najpierw test na złomie a potem na model. Zastanawiam się czy na kolejnych modelach nie malować części znaków, bo nieźle to wychodzi w sumie. Samolot to FW 190 A3 jak słusznie zauważyłeś napędzany był 14 cylindrowym silnikiem BMW 801 D-2 o mocy 1730 KM, wymagającym benzyny 96 oktanowej. Uzbrojenie tejże wersji stanowiły dwa karabiny MG 17 umieszczone w przedniej części kadłuba, przed wiatrochronem, dwa działka MG 151/20 E w przykadłubowej częsci skrzydeł i dwa zewnętrze działka MG FF. To bardzo oględny opis, natomiast FW 190 A3 pod każdym względem przewyższał swojego głównego rywala Spitfire'a Vb, i był bardzo groźnym przeciwnikiem dla Mk. IXc Maszyna, którą buduję to samolot z III./JG 2 na którym latał Hptm. Hans "Assi" Hahn, jeden z Asów słynnego "Richthoffena" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 17 Października 2006 Autor Share Napisano 17 Października 2006 Ciung dalszy: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 17 Października 2006 Share Napisano 17 Października 2006 Słuchajcie, jak to było z tymi barwami? Kiedyś, jak kleiłem Messerschmitty, to mówiono, że przejścia barw były ostre, jak od szablonu. Tutaj zaś widzę łagodne przenikanie się kolorów - jak to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 18 Października 2006 Autor Share Napisano 18 Października 2006 Niemieckie samoloty były malowane z wolnej ręki pistoletem natryskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 19 Października 2006 Share Napisano 19 Października 2006 Niemieckie samoloty były malowane z wolnej ręki pistoletem natryskowym. Ale, te wcześniejsze, z kanciastymi plamami, przejscia chyba miały takie, jakieś ostrejsze A i rozkład i kształt plam określony ściśle jakimiś wytycznymi, czy instrukcjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 19 Października 2006 Autor Share Napisano 19 Października 2006 Przepraszam zapomniałem dodać, że zmieniły się wytyczne RLM w 1941 roku, do tego czasu faktycznie myśliwce były malowane z ostrymi przejściami kolorów z użyciem kolorów 02/70/65 lub 76. Natomiast po wprowadzeniu przez RLM nowej dyrektywy zaczęto myśliwce malować według określonego schematu z wolnej ręki kolorami 74/75/76. Natomiast maszyna, którą budowałem była już malowana wedle nowych wytycznych co nie zmienia faktu, że i tak popełniłem błąd historyczny ponieważ ten akurat myśliwiec najprawdopodobniej był malowany według nowych wytycznych, ale "starymi" kolorami a więc 02/70/76. Tak to już jest z Luftwaffe i jej malowaniami, choć do 1944 roku jest jeszcze wszystko jasne i klarowne, potem się zaczyna jazda bez trzymanki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 Marcin czym nitowałeś? I jakich farb używasz? Ja mam takie nitowadlo samoróbę ale nie daje rady niestety a przydało by się podnieść poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 29 Listopada 2006 Share Napisano 29 Listopada 2006 Fajna sprawa ,choć na samolotach sie zupełnie nie znam. (jakieś tam podstawy posiadam bo przecież latały na froncie nad czołgami ) Ale budowa niczego sobie. A będziesz robił obicia farbką i ołówkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 14 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2007 Witojcież po dłuuugiej przerwie spowodowanej różnymi wypadkami. Nitowadełko mam samoróbkę, to odpowiadając na pytanie Marcina. Artur w galerii można było oglądnąć z tego co pamiętam Fokę ukończoną Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi