Skocz do zawartości

[Warsztat] FW 190 A3 1:48 Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też jestem pozytywnie zaskoczony efektem, na meserku też wyszły dobrze, ale tu się obawiałem o to jak wyjdą z tego względu, że było ich strasznie dużo, co widać na załączonym obrazku.

Pozdrawiam.

Napisano

Tą razą tylko raport słowny, jestem w trakcie malowania kamuflarzu i pokażę dopiero efekt końcowy tego etapu jutro popołudniową porą.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie do końca wyszło tak jak zamierzałem, ale trudno się mówi.

Fotki:

dscf0505ix7.th.jpg

dscf0506sj8.th.jpg

dscf0507oa0.th.jpg

Jeszcze motling, ale to musi mi przejść złość na to co popełniłem.

Pozdrawiam.

Napisano

Już nic, rano mi się nie podobało, ale nie było mnie w domu, wróciłem i już mnie się podoba

Pozdrawiam.

Napisano

EDIT

Nastąpiła jednak zmiana:

dscf0508ad3.th.jpg

dscf0509rm6.th.jpg

Napisano

Monologu ciąg dalszy:

dscf0515ik6.th.jpg

dscf0590be4.th.jpg

Zgodnie z planem, oba samoloty będą teraz równolegle wykańczane.

Pozdrawiam.

Napisano

Cieszę się, bo i mnie się podoba, kolejnych zdjęć nie wrzucam bo dopiero co skończyłem kłaść lakier błyszczący, jutro kalki i chwila prawdy, pierwszy raz płyny do kalek, najpierw test na złomie a potem na model.

Zastanawiam się czy na kolejnych modelach nie malować części znaków, bo nieźle to wychodzi w sumie.

Samolot to FW 190 A3 jak słusznie zauważyłeś napędzany był 14 cylindrowym silnikiem BMW 801 D-2 o mocy 1730 KM, wymagającym benzyny 96 oktanowej. Uzbrojenie tejże wersji stanowiły dwa karabiny MG 17 umieszczone w przedniej części kadłuba, przed wiatrochronem, dwa działka MG 151/20 E w przykadłubowej częsci skrzydeł i dwa zewnętrze działka MG FF.

To bardzo oględny opis, natomiast FW 190 A3 pod każdym względem przewyższał swojego głównego rywala Spitfire'a Vb, i był bardzo groźnym przeciwnikiem dla Mk. IXc

Maszyna, którą buduję to samolot z III./JG 2 na którym latał Hptm. Hans "Assi" Hahn, jeden z Asów słynnego "Richthoffena"

Pozdrawiam.

Napisano

Ciung dalszy:

dscf0649wr0.th.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Słuchajcie, jak to było z tymi barwami? Kiedyś, jak kleiłem Messerschmitty, to mówiono, że przejścia barw były ostre, jak od szablonu. Tutaj zaś widzę łagodne przenikanie się kolorów - jak to było?

Napisano

Niemieckie samoloty były malowane z wolnej ręki pistoletem natryskowym.

Napisano
Niemieckie samoloty były malowane z wolnej ręki pistoletem natryskowym.
Ale, te wcześniejsze, z kanciastymi plamami, przejscia chyba miały takie, jakieś ostrejsze A i rozkład i kształt plam określony ściśle jakimiś wytycznymi, czy instrukcjami
Napisano

Przepraszam zapomniałem dodać, że zmieniły się wytyczne RLM w 1941 roku, do tego czasu faktycznie myśliwce były malowane z ostrymi przejściami kolorów z użyciem kolorów 02/70/65 lub 76. Natomiast po wprowadzeniu przez RLM nowej dyrektywy zaczęto myśliwce malować według określonego schematu z wolnej ręki kolorami 74/75/76. Natomiast maszyna, którą budowałem była już malowana wedle nowych wytycznych co nie zmienia faktu, że i tak popełniłem błąd historyczny ponieważ ten akurat myśliwiec najprawdopodobniej był malowany według nowych wytycznych, ale "starymi" kolorami a więc 02/70/76.

Tak to już jest z Luftwaffe i jej malowaniami, choć do 1944 roku jest jeszcze wszystko jasne i klarowne, potem się zaczyna jazda bez trzymanki.

Pozdrawiam.

Napisano

Marcin czym nitowałeś? I jakich farb używasz?

Ja mam takie nitowadlo samoróbę ale nie daje rady niestety a przydało by się podnieść poziom.

• 1 month later...
Napisano

Fajna sprawa ,choć na samolotach sie zupełnie nie znam. (jakieś tam podstawy posiadam bo przecież latały na froncie nad czołgami ) Ale budowa niczego sobie. A będziesz robił obicia farbką i ołówkiem?

• 1 month later...
Napisano

Witojcież po dłuuugiej przerwie spowodowanej różnymi wypadkami.

Nitowadełko mam samoróbkę, to odpowiadając na pytanie Marcina.

Artur w galerii można było oglądnąć z tego co pamiętam Fokę ukończoną

Pozdrawiam.