skala72 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Skala nie lepiej pojechać do Muzeum Wojska Polskiego. Tam stoi oryginał. hMM, W MWP ?? Ja widziałem go ostatnio w MPW. Może go pominąłem, więc polecą do MWP, mam duuuuuużo bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 W MPW stoi kopia a oryginał w MWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 W MPW stoi kopia a oryginał w MWP A czy przypadkiem ten "oryginał" nie jest kopią zbudowaną przez autora z pamięci w latach 50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Nic mi o tym niewiadomo, aby była to replika. Istnieje oryginał i replika. I parę danych dla właściciela modelu )) Załoga "Kubusia" w czasie ataku na Uniwersytet Warszawski: dowódca plut. pchor. MIŚ Tadeusz Zieliński kierowca sierż. ANZASTAZJA Fijałkowski strzelec kpr. pchor. WITOLD Andrzej Rutkowski strzelec kpr. pchor. MALARZ Stanisław Kopf strzelec kpr. BRZEŚĆ Roman Guziński strzelec st. strz. JASKÓŁKA NN strzelec st. strz. DOLIWA Jerzy Barburski strzelec strz. GŁOWACZ Krzysztof Boruń strzelec strz. ŚWIERSZCZ Stefan Świergosz strzelec strz. KURIER Jan Wojtaszek strzelec strz. JASIU NN strzelec strz. ORZESZEK NN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Tak jak obiecałem, byłem w MWP (W-WA) i zrobiłem sporo zdjęć, część z nich już zamieściłem. Kubuś - Muzeum Wojska Polskiego Kubuś - Muzeum Powstania Warszawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Wczoraj w Muzeum Powstania Warszawskiego zakupiłem monografię Kubusia autorstwa Jana Tarczyńskiego. W sklepach w W-wie nie mogłem jej dostać, a w muzeum miła niespodzianka, książka jest tańsza o 5 zł, kosztuje 20 zł. Kubuś Pancerka Powstańczej Warszawy ZP Grupa Sp. z o.o. Rok wydania: 2008 ISBN: 978-83-926606-5-1 Oprawa: miękka Stron: 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Dzięki uprzejmości Salvy, wczoraj otrzymałem zdjęcia In-Boxowe modelu "Kubusia". Foto: Salva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 W ramach ciekawostki, chciałbym pokazać model Kubusia, który zrobiłem z kartonu w skali 1/25. Jako bazę użyłem tutaj starej wycinanki z GPMu: I kolejna ciekawostka. Ten sam GPM, wypuścił kiedyś model Kubusia w plastikowej skali 1/35, wykonany technologią waku. Model jest dzisiaj praktycznie nieosiągalny, a ja go jeszcze nigdy nie oglądałem na żywo. Może ktoś z Was posiada ten zestaw? http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/gpm/kit_gpm_kubus.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi