Jendrass1 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 A ja widze III kolory. Na ogonie masz zieleń i brąz, ale piaskowy jest na butli... Gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 No to co to jest jak nie piaskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Butle są w jednym kolorze a ta plama na prawej butli to wyraźny zaciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 A skad? Tam nie ma zaworu... Poza tym jak to może być zaciek, skoro to pierwszy pokaz :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 A skad? Tam nie ma zaworu... Poza tym jak to może być zaciek, skoro to pierwszy pokaz :/ Jak na mnie to to jest zwyczajna plama po wapnie/farbie/albo jakieś chemii a nie żaden kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Jendrass, skąd wapno albo zaciek podczas pierwszego pokazu dla prasy zagranicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Ale żeś zadał pytanie na siłę teraz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Ja widzę 3 kolory, a takiego zacieku jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Jakie planujesz malowanie? Kamo "japońskie"? Szukam patentu na sposób malowania tych cienkich linii (czarny marker, cienkopis?). Polecam gundammarker nr GM29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Zakupiłem gąski RPMu i blaszki Ambera. Więcej nie inwestuje w ten pojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 (edytowane) Jeżeli do wytwarzania dymu był używany chlorowodór i amoniak, to ten zaciek pochodzi "dymu" czyli od chlorku amonu (produktu ich reakcji) i generalnie jest biały. I taki zaciek był, wg. mojego punktu widzenia, czymś nieuniknionym. Edytowane 9 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Ja chyba jednak i tak pozostanę przy jednolitym malowaniu późniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Tylko czy było późniejsze malowanie jednolite? Te zdjęcia są po prosty bardzo ciemne i nie można na ich podstawie stwierdzić jak jest pomalowany czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 A z drugiej strony Jarekk pokaż mi czołg polski malowany na zielono i brązowo? Coś chyba nie teges. Najwięcej kolorów, bo 4 miał Samochód pancerny Ford, bo wzorowany na niemieckim. A tak to FT-17 malowane były po francusku... To 1926 rok i jakoś nie widzę tego czołgu dwubarwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Proszę bardzo oto i to malowanie. Zdjęcie polskiego Renaulta w dwubarwnym kano zielono-brązowaym (z cienką czarną linia). Wyd. Militaria nr 223 str. 57. Czy to kamo nie jest podobne do tego z ogona "zadymiacza"? Trzeci kolor z butli mamy już chyba również wyjaśniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Ja równiez bardzo dziękuje Jarku za tą fotkę, u mnie również czeka FT-17 z innymi, nie wiem kiedy je zrobię ?? Czy masz(cie) może zdjęcie z góry, chodzi mi o miejsca mocowania Tarcz Słupskiego, one oczywiście były w późniejszym okresie, ale pytam już na zaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Dobra, przyznam się, że nie znałem malowania dwubarwnego. A jestes pewien, że to zieleń i brąz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Pewny nie jestem bo nie stałem przy nim Taki opis barw widnieje pod zdjęciem w książce. Osobiście staram się analizować dostępne zdjęcia i literaturę. Na zdjęciach z kamo 3-kolorowym dobrze widać różnice w kontraście pomiędzy tymi kolorami. Na powyższym zdjęciu taka różnica najbardziej pasuje do brązu i zieleni (chociaż mam tu wątpliwości, może jednak piasek ). W przypadku piasku różnica byłaby większa. Bardzo często w literaturze francuskiej ta cienka linia jest brązowa a rzadziej czarna. To są tylko moje przemyślenia z dostępnej literatury i zdjęć. Decyzja należy do Ciebie! ( Tak to chyba brzmiało w „Kole fortuny”). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Dobra, przyznam się, że nie znałem malowania dwubarwnego. A jestes pewien, że to zieleń i brąz? Widd się przyznał do błędu ! Dziś cała Bruksela pije :P ! Tak na poważnie, to zgadzam się z Jarkiem co do koloru i mnowogro odnośnie tlenków i innych produktów ubocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Jak na mój gust to brąz i piaskowy, brąz wiadomo (wystarczy porównać do proporca koło włazu na wieży) a piaskowy bo wystarczy spojrzeć na podłoże które jest niemal tego samego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Przyglądałem się temu zdjęciu „zadymiarza” z pozującym żołnierzem i wydaje mi się (aby nie komplikować pracy Widd-owi), że ta maszyna ma faktycznie jednolity mako. Żadna obróbka tego zdjęcia na komputerze na daje nawet jednego śladu kamuflażu. Tylko skoro to był egzemplarz pokazowy to po co go przemalowywać? Chyba, ze był prikaz w jednostce na przemalowanie wszystkich i się załapał (a może były dwa??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 To zdjęcie pochodzi - chyba z tego samego okresu, FT-17 pomalowany na jednolity kolor ciemnozielony: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Polish_Renault_FT-17_tanks_during_military_parade_in_Przemy%C5%9Bl_(before_1939).PNG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Ok, przyznaje się do błędu, nie napotkałem dwubarwnego kamo i zgadzam się, że tam jest dwubarwne Jarekk wygrał (apropos, biały zaciek może nieźle wyglądać). Na pewno wiemy, że w Rembertowie był w kamo. Był to oficjalny pokaz dla prasy krajowej i międzynarodowej. Potem jednak musiał zmienić malowanie :/ Druga sprawa to nie wiadomo ile jeździł. Od 1926 roku, sam zakładam, że musiał istnieć conajmniej parę lat i kilka razy na ten poligon wyjechać. Pewnie pozostawał w batalionie jako "zabawka". Może więc jak mówi Jarekk, załapał się na malowanie w jednostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jiri Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Mam pytanie, a nie urządzenie generator dymu na zasadzie CO2? Mam wielkie trudności ze znalezieniem dokumentacji na ten zbiornik. Dziękujemy Jiří. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi