Skocz do zawartości

FT-17 dymotwórczy

Gość widd

Rekomendowane odpowiedzi

A skad? Tam nie ma zaworu...

Poza tym jak to może być zaciek, skoro to pierwszy pokaz :/

Jak na mnie to to jest zwyczajna plama po wapnie/farbie/albo jakieś chemii a nie żaden kamuflaż.

Jeżeli do wytwarzania dymu był używany chlorowodór i amoniak, to ten zaciek pochodzi "dymu" czyli od chlorku amonu (produktu ich reakcji) i generalnie jest biały. I taki zaciek był, wg. mojego punktu widzenia, czymś nieuniknionym.

Edytowane przez Gość

A z drugiej strony Jarekk pokaż mi czołg polski malowany na zielono i brązowo? Coś chyba nie teges. Najwięcej kolorów, bo 4 miał Samochód pancerny Ford, bo wzorowany na niemieckim. A tak to FT-17 malowane były po francusku... To 1926 rok i jakoś nie widzę tego czołgu dwubarwnie...

Proszę bardzo oto i to malowanie. Zdjęcie polskiego Renaulta w dwubarwnym kano zielono-brązowaym (z cienką czarną linia).

cad2ec582bed6f86.jpg

Wyd. Militaria nr 223 str. 57.

Czy to kamo nie jest podobne do tego z ogona "zadymiacza"? Trzeci kolor z butli mamy już chyba również wyjaśniony?

Ja równiez bardzo dziękuje Jarku za tą fotkę, u mnie również czeka FT-17 z innymi, nie wiem kiedy je zrobię ?? Czy masz(cie) może zdjęcie z góry, chodzi mi o miejsca mocowania Tarcz Słupskiego, one oczywiście były w późniejszym okresie, ale pytam już na zaś.

Pewny nie jestem bo nie stałem przy nim

Taki opis barw widnieje pod zdjęciem w książce. Osobiście staram się analizować dostępne zdjęcia i literaturę. Na zdjęciach z kamo 3-kolorowym dobrze widać różnice w kontraście pomiędzy tymi kolorami. Na powyższym zdjęciu taka różnica najbardziej pasuje do brązu i zieleni (chociaż mam tu wątpliwości, może jednak piasek ). W przypadku piasku różnica byłaby większa. Bardzo często w literaturze francuskiej ta cienka linia jest brązowa a rzadziej czarna. To są tylko moje przemyślenia z dostępnej literatury i zdjęć. Decyzja należy do Ciebie! ( Tak to chyba brzmiało w „Kole fortuny”).

4a4b1e275ead834b.jpg

Dobra, przyznam się, że nie znałem malowania dwubarwnego.

A jestes pewien, że to zieleń i brąz?

Widd się przyznał do błędu ! Dziś cała Bruksela pije :P ! Tak na poważnie, to zgadzam się z Jarkiem co do koloru i mnowogro odnośnie tlenków i innych produktów ubocznych.

Jak na mój gust to brąz i piaskowy, brąz wiadomo (wystarczy porównać do proporca koło włazu na wieży) a piaskowy bo wystarczy spojrzeć na podłoże które jest niemal tego samego koloru.

Przyglądałem się temu zdjęciu „zadymiarza” z pozującym żołnierzem i wydaje mi się (aby nie komplikować pracy Widd-owi), że ta maszyna ma faktycznie jednolity mako. Żadna obróbka tego zdjęcia na komputerze na daje nawet jednego śladu kamuflażu. Tylko skoro to był egzemplarz pokazowy to po co go przemalowywać? Chyba, ze był prikaz w jednostce na przemalowanie wszystkich i się załapał (a może były dwa??)

To zdjęcie pochodzi - chyba z tego samego okresu, FT-17 pomalowany na jednolity kolor ciemnozielony:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Polish_Renault_FT-17_tanks_during_military_parade_in_Przemy%C5%9Bl_(before_1939).PNG

Ok, przyznaje się do błędu, nie napotkałem dwubarwnego kamo i zgadzam się, że tam jest dwubarwne Jarekk wygrał (apropos, biały zaciek może nieźle wyglądać).

Na pewno wiemy, że w Rembertowie był w kamo. Był to oficjalny pokaz dla prasy krajowej i międzynarodowej. Potem jednak musiał zmienić malowanie :/ Druga sprawa to nie wiadomo ile jeździł. Od 1926 roku, sam zakładam, że musiał istnieć conajmniej parę lat i kilka razy na ten poligon wyjechać. Pewnie pozostawał w batalionie jako "zabawka". Może więc jak mówi Jarekk, załapał się na malowanie w jednostce.

• 2 years later...

Mam pytanie, a nie urządzenie generator dymu na zasadzie CO2? Mam wielkie trudności ze znalezieniem dokumentacji na ten zbiornik. Dziękujemy Jiří.