kamil zoszak Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Witam wszystkich Już dawno nic nie dłubałem i chciałem przedstawić efekt moich prac nad nowym nabytkiem… W związku z tym że u mnie w finansach udzielił się kryzys i postanowiłem nic nowego nie kupować tylko wziąć z modelarni i popełnić coś co od dawna tam leży i nikt nawet kijem nie tyka. Wybór padł na RWD-14 LWS CZAPLA z firmy ZTS Plastyk. W sakli oczywiście 1:72... Każdy go zna i prawie każdy zaczynał na tych modelach… Nie ma sensu się rozpisywać o nadlewkach i niedoróbkach… Praca nad nim to prawdziwa sztuka rzeźbienia w plastiku. Model praktycznie w ogóle nie mieści w planach modelarskich… Może teraz fotki: Do tej pory wykonałem stelaż kabiny pilota i obserwatora, wyciąłem w okapowaniu miejsce na silnik i wyrzeźbiłem osłonę silnika. Wykonam też imitację szkieletu kadłuba… Przede wszystkim kadłub należy poszerzyć i 1mm i tym się zajmę jutro Pytania i rady mile widziane… Konstruktywna krytyka także. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 No to już zakrawa o masochizm Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Witam Tak na zachętę podsyłam Ci zdjęcia mojej ,,Czapli'' i powodzenia w budowie viewtopic.php?t=4868 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Remik skąd masz to malowanie?? Możesz podesłać jakieś skany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Witam Pytałeś o malowanie- znalazłem je przypadkiem w jakimś starym ruskim modelarzu, myślę ,że jest wiarygodne , niestety gdzieś tę gazetę zgubiłem . Pozdrawiam Re-Mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 Kurcze szkoda... A czy czasem ten "ruski modelarz" to nie był Modelyst Konstruktor??. Bo znam stronę z chyba wszystkimi numerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Wydaje mi się, że to było to- tylko ,że zdjęcie było jedno i bardzo małe , ja przy budowie wzorowałem się na planach modelarskich , jeśli chcesz to pstryknę aparatem te plany i Ci podeślę- pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 10 Marca 2009 Autor Share Napisano 10 Marca 2009 Dzięki REMIK. Właśnie też korzystam z planów modelarskich... Bez nich branie się za ten model nie miałoby najmniejszego sensu... A do tego już szukam materiałów do ŁOSIA bo mam w planie tego z ZTS PLASTYK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/RWD14b_Czapla.jpg Najsłynniejsze zdjęcie Czapli,więc nie wiem skąd takie zdzwienie-skąd takie malowanie?Tak był pomalowany 1 prototyp.Miał jeszcze białe stateczniki poziome, na tym zdjęciu akurat nie widać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Tak był pomalowany 1 prototyp.Miał jeszcze białe stateczniki poziome, na tym zdjęciu akurat nie widać.... Czy możesz podać jakieś materiały na poparcie tej tezy? Osobiście spotkałem się jedynie z białym sterem kierunku. Tak na marginesie to chodziło Ci o stery czy stateczniki poziome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 10 Marca 2009 Autor Share Napisano 10 Marca 2009 Witam Kolejna odsłona "walk wrześniowych". Wykonałem imitacje szkieletu kadłuba I wreszcie wcisnąłem silnik i umieściłem (nie przykleiłem) osłonę silnika Będę dalej ścierał się z kabinami... Tam kupe tego sprzetu jeszcze brakuje POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi