Modelarz Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Witam ! Wynurzam się tutaj z moim największym dotychczasowym przedsięwzięciem, czyli mini-kolekcją w skład której mają wejsć T-54/55 oraz T-34-85 (biorące udział w konfliktach po 1945 roku). Docelowo modeli powinno wyjść pięć. Spieszyć się nie zamierzam bo na warsztacie mam Stuga i pracę magisterską ale do końca roku się raczej wyrobię To takie moje modelarskie "być albo nie być". Odc. 1: Inauguracja. 1. Syryjski T-34/85, 1967 Na początek mój ulubiony T-34, czyli powojenna produkcja czechosłowacka. Myślałem że jak kupię konwersję CMK to będę fajny ale wnet się okazało, że to jeszcze nie wszystko. Teciak walczył z Izraelitami na wzgórzach Golan, niekoszerny taki: (miniaturki) 2. SU-100 z Egiptu (Yom Kippur ) Model Dragona + kalkomanie z SU-100 UniModels. Budowę przeprowadzę w oparciu o pewien francuski raport dot. egipskich SU-100. Ale nie pamiętam skąd go mam: 3. Bośniacki T-34/85M Taki magazynowy składak, wykorzystam bonusowy kadłub który był w SU Dragona i wieżę Mr.Modells (pozdrowienia dla TankReda1070) Rysunek z instrukcji Bisona nie pomaga w zidentyfikowaniu wieży. Wspomagam się też tym zdjęciem: Fotkę dostałem od Johana Lexella z Bison Decals (thanks and regards). Pierwszy T-34 ma na pewno „flattened turret”, najprawdopodobniej czołg zdobyty na JNA, chyba z pięciocyfrowym numerem na wieży. Ciekawe jakim ;/ Drugi ma wieżę „grzybkową” ale uboższe w kolory malowanie. Mój będzie chyba czymś pomiędzy. 4. I wreszcie T-55 model 1958 w barwach Sojuszu Północnego z Afganistanu (ok 2001 roku), wóz o numerze 315: Większość czołgów z owym godłem to warianty eksportowe (chyba model 1970), mające wieżyczkę ładowniczego taką jak w T-62, sporo z nich ma jeszcze osłony antyradiacyjne lub dalmierze laserowe. Mój mi bardziej odpowiada bo modelu Trumpka nie będzie trzeba zbytnio przerabiać Fajnie, że po przeszło 4 latach oczekiwania moje marzenie o porządnym T-55/54 w 1:72 zostało spełnione. Jakże się cieszę, że wreszcie mam co budować. Czołg służył (i służy) przez zaledwie kilkadziesiąt lat w zaledwie kilkudziesięciu krajach świata - trudno się więc dziwić że wybór modeli był praktycznie żaden. Ba, bo co innego Tygrys... 5. Afgański T-54 (Na zdjęciu jest znak wody jak ktoś to odczyta to będzie wiadomo skąd fotka) Jest to T-54A unowocześniony do standardu B. Gąsienice wyglądają na typowe dla T-54 ale w razie czego mam traki z T-72 Revella. Czołg jest podobno talibański, gdyby załoganci mieli białe lub czarne turbany byłoby to dla mnie bardziej oczywiste. Nie wiem. Dużym problemem będą napisy na wieży, które z uwagi na stresogenność powinienem sobie darować. Pod znakiem zapytania wciąż stoi T-55A. Póki co modelu nie ma (Ace był nawet znośny ale dawno temu zniknął) a do rzeźbienia osłon antyradiacyjnych osobiście się nie palę ...choć bywają zapaleńcy Większość materiałów już zgromadziłem. Revell, Dragon, CMK, Mr.Modells, Trumpeter, Aber, Part, UM, MW... ale to jeszcze nie wszystko :/ Wrzucam jedną multi-relację bo nie chcę tworzyć 5-ciu oddzielnych, rzadziej aktualizowanych tematów. I tak będę montować czołgi na przemian a malowanie zacznę dopiero, gdy wszystkie będą zbudowane. Oczywiście do mojego wątku można się dołączyć. Nie obrażę się jak będzie raźniej I zapraszam znawców T-34 i T-55 (oraz wszystkich pozostałych) , żeby mnie na bieżąco motywowali lub biczowali konstruktywną krytyką. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Nie no super Chciałbym mieć taką kolekcję, tyle że w skali 1:35 Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Oj przyglądnę się temu syryjskiemu T-34/85, bo sam takiego też Dragona tyle, że w 1/35, ale plan malowania ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Widzę, że mała armia rośnie! Dużo cierpliwości i połamania skalpela życzę Czekam z niecierpliwością jak weźmiesz się za Trumpkowego Teciaka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Pwoiem szczerze że takie ciapkowate malowanie wygląda bardziej na armię pakistańską dla mnie, wszystkie T-55 talibów jakie widziałem były w zieleni Może ktoś zdementujęmoje informacje bo nie jestem nawet na 20 % pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Dzięki za doping i zainteresowanie. Peter, Pakistańczycy nakładają duże plamy (np.http://www.defence.pk/gallery/showphoto.php/photo/3329) a kolor podstawowy jest piaskowy. Jednobarwne (zielone) czołgi też widziałem, ale Talibowie bardziej kojarzą mi się z kolorowym malowaniem : (zdjęcie z BBC) nie mówiąc już o tym: Powyższy czołg też mam w planach ale to już w 1:35. Postaram się co weekend coś tutaj wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 No, no niezły koktajl się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Brawo brawo! Piękny koktail będzie. Widzę, że pasjonują nas podobne klimaty. Siadam w pierwszym rzędzie i czekam niecierpliwie na postępy prac. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 Odc. 2: Pierwsze przymiarki Dotarł już do mnie T-55 model 1958 Trumpetera ale właz ładowniczego był odlany jako zamknięty co mi się nie podobało. Siatki Parta (na zdjęciu po lewej) nie pasują do tych modeli i poświęciłem grill Abera z T-34/85 w 1:35 - przynajmniej żaluzje widać . Nad wieżą też już zacząłem się znęcać. Wyglądała tak: A teraz porównanie obu z przeskalowanymi do 1/72 rzutami. Źródło: Michulec R., Zientarzewski M., "T-34 Mityczna broń" t.1 Przyspawałem nowy dach i uzupełniłem braki z przodu Green Stuffem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Świetnie sobie z tą więżą poradziłeś! A z siatkami - dobry pomysł, warty zapamiętania. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 (edytowane) Walka z wieżami trwa W grzybkowej brakuje mocowania na km, gniazda anteny i peryskopów a nad czechosłowacką będę musiał jeszcze popracować. c.d.n. Edytowane 26 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Super! Nieźle tą skopaną wieżę poprzerabiałeś! Szacunek! Skąd masz KM? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 oj tam... miejscami zabrakło precyzji w łapach. KM to składak, jest z Pershinga Trumpetera ale lufa i magazynek są od jakiegoś dragonowego Shermana + kawałek taśmy amunicyjnej z blaszki Parta do T-55. Tak jakoś wyszło. Brakuje jeszcze rękojeści. W następnym odcinku grzybkowa wieża powinna już być gotowa. też pozdrawiam i powodzenia przy "Ostatniej krwi" życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Piękna sprawa! A ja nadal czekam na T-55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 26 Marca 2009 Autor Share Napisano 26 Marca 2009 Peryskopy dorobiłem tylko + kadłub z rozpędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Peryskopy dorobiłem tylko + kadłub z rozpędu SUPER !!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Jak narazie widzię niezły mix modeli, nieźle kasy w to władowałeś, ale jaki efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananas24 Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Interesująca relacja, jak się nie pogubisz w budowie to tym większy respekt. A co do T-55, to cóż problem z nim taki, że w odróżnieniu od Tygrysa nie wygrał on w pojedynkę dużych starć ani nie był używany przez żadną dobrze zorganizowaną armię ani nie może się poszczycić takimi asami jak Wittmann. (podobnie rzecz się np z asem lotnictwa szturmowego Rudelem, wariantów Ju-87 są dziesiątki, A-10 także, a znajdź mi jakieś powojenne samoloty szturmowe produkcji radzieckiej których jest masa:D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 Ananas, trudno ocenić jak dobry był T-55 bo faktycznie walczący w nim tankiści zazwyczaj zbyt wielkich umiejętności nie mieli (np. z państw tzw. 3-go świata) lub używali tego sprzętu w starciu z czołgami nowszymi o 2 generacje (np. Pustynna Burza). Ale co by było, gdyby sowieci użyli T-54 i T-55 przeciwko NATO w latach 50-tych i 60-tych ? I na pewno nie jeden as by się znalazł Ale nie o to chodzi, po prostu dziwi mnie, że tak „powszechny” i wyjątkowo długo używany czołg został przez producentów modeli olany. Równie dobrze w pierwszym poście mogłem napisać: Ba, bo co innego Panzer III. nieźle kasy w to władowałeś Trochę, ale nie był to zakup jednorazowy, wszystko co mi się przez ostatnie lata zgromadziło chcę jakoś wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 W razie wojny nuklearnej i operwoaniu w tych regionach T-34 i T-55 by przewyższały inne konstukcje. W tym celu ZSRR składował te dwa typy czołgów na wypadek wojny na szeroką skalę z NATO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack3236 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 T-55 jest świetnym czołgiem jeśli na pole bitwy zrzucić bąby grafitowe, bo wtedy wszystkie abramsy i inny elekśtroniczny shajs idzie sie jeb... A co do relacji to czekam na t-34 z czeskim montarzem pod DSzK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 A co do T-55, to cóż problem z nim taki, że w odróżnieniu od Tygrysa a w odróżnieniu od banana nie jest np. żółty. Bez sensu.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 T-55 jest świetnym czołgiem jeśli na pole bitwy zrzucić bąby grafitowe, bo wtedy wszystkie abramsy i inny elekśtroniczny shajs idzie sie jeb... No kiedyś, za czasów Leoparda 1 to tak, teraz (niestety dla Rosjan) M1A2 Abrams, Leopard 2A6 bombie elektronowej się nie dadzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Dadzą dadzą Ciekawe jak się przed tym chronią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 T-55 jest świetnym czołgiem jeśli na pole bitwy zrzucić bąby grafitowe, bo wtedy wszystkie abramsy i inny elekśtroniczny shajs idzie sie jeb.... Myślę, że zamiast wypisywać nieortograficzne bzdury, mógłbyś chwilę pogrzebać w googlach. Jeżeli mówimy o zakonserwowanych elektrycznych, a nie elektronicznych Teciakach, to owszem niezły pomysł na nakładające się impulsy elektromagnetyczne po kolejnych wybuchach nuklearnych. Jednak samym czołgiem nie wygrasz, pada łączność, w dużej mierze lotnictwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi